NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
“De revival van de vakbeurs”

“De revival van de vakbeurs”

De bouwsector kent een paar pittige jaren. Daar is geen ontkomen aan. Toch zien we vandaag een voorzichtig positieve ingesteldheid en vertrouwen in wat de toekomst zal brengen. En dat zagen we ook tijdens Batibouw dat de deuren dit jaar  sloot met bemoedigende resultaten.

De gekende schildpad verwelkomt bezoekers op de 65e editie van Batibouw.

Net geen 175.000 bezoekers kwamen naar Brussels Expo om de producten en diensten van meer dan 300 exposanten te ontdekken. “Bemoedigend”, zo vindt Joan Condijts, CEO van beursorganisator FISA. “COVID-19, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de stijgende materiaalkosten, de stijgende hypotheekrente. Allemaal factoren die het de bouwsector moeilijk hebben gemaakt de laatste jaren. De moeilijke jaren suggereerden eveneens dat de Belgen minder interesse in Batibouw zouden hebben. Dat het aantal bezoekers en exposanten weer stijgt, getuigt van een hernieuwde interesse in beurzen.”

Direct contact

Condijts: “Deze 65e editie van Batibouw is dus een succes en bewijst opnieuw dat direct contact met specialisten en professionals een prioriteit blijft als het gaat om bouw- en renovatiebeslissingen. Met alles op één locatie geeft Batibouw de bezoeker de kans om vragen te stellen, producten te zien en deze aan te raken. En ook om te profiteren van de vele Batibouw-deals die door exposanten worden aangeboden. Deze positieve editie geeft ons de motivatie om meteen die van 2025 vast te pakken. We zijn nu al bezig met het verbeteren en uitbreiden van ons aanbod om de bezoeker nog meer informatie, producten, diensten en innovaties aan te bieden. En meer beleving!”

De Batibouw Academy en de Experience Room waren opnieuw voltreffers.

Traditioneel werken rond thema’s

Twee thema’s stonden centraal tijdens de editie van 2024, namelijk betaalbaar wonen en duurzaam (ver)bouwen. De organisatie nodigde de exposanten dan ook uit om rond deze thematiek te werken en hun producten en innovaties voor te stellen. Driehonderd exposanten tekenden present en boden de bezoekers zo een breed scala aan producten, innovatieve bouwmaterialen, hernieuwbare energieën, domotica en duurzame bouw- en inrichtingsoplossingen aan. “Maar ook de Batibouw Academy was van de partij”, aldus Condijts. “Een divers programma aan conferenties en workshops werd georganiseerd, onder andere over bouwen en renoveren met een beperkt budget, alternatieve woonvormen zoals tiny houses en hoe de tuin van de toekomst eruit zou kunnen zien.”

De kraan die alles kan, in een recent geïntroduceerd jasje. (Quooker)

Keukenpaleis

Begin jaren 90 beleefde Batibouw haar absolute hoogdagen met meer dan 1.000 exposanten, verdeeld over de twaalf paleizen van Brussels Expo, en een enorm bezoekersaantal. De keukensector palmde de jaren nadien een volledig paleis in, in die mate dat enkele spelers zelfs in een ander paleis hun stekje kregen. De trend dat de keuken het centraal plekje in de woning zou worden, werd toen reeds ingezet. Vandaag, jammer genoeg, geen volledig paleis meer. Meer zelfs, we zien hoe langer hoe minder fabrikanten van toestellen deelnemen als exposant. Met BORA en Quooker pakken we twee internationaal gerenommeerde merken op in onze nabeschouwing, twee stands waar het de hele tijd gonsde van de bedrijvigheid.

De kraan die alles kan. De slogan die Quooker zo bekend maakte, bleek eens te meer een publiekstrekker te zijn. En de boodschap komt aan bij de bezoeker. Altijd 100°C kokend water bij de hand? Check. En dat zonder een pan op het vuur te moeten zetten of een waterkoker aan te schaffen. Uit dezelfde kraan ook gefilterd, gekoeld (bruis)water? Check, mits installatie van de CUBE. Deze komt onderin het keukenkastje te staan, naast het Quooker-reservoir. De aanwezige filter optimaliseert de smaak en de geur van het water. Aan het reservoir zit een CO2-cilinder waarmee tot 60 liter koud bruiswater kan worden getapt. Op een handig display aan de voorkant van de CUBE staat duidelijk te lezen hoeveel bruis nog kan worden getapt met de huidige CO2-cilinder en wanneer je deze moet vervangen. Kate Van Nuffelen van Quooker: “We sommen steeds een lang lijstje toepassingen op die met de Quooker-kraan een pak eenvoudiger worden. Daarbij vertellen we dan ook welke besparingen op energie, water, tijd, plastic en ruimte in het verschiet liggen. We geven de bezoekers stof tot nadenken, zoveel is duidelijk. En ze zien dat een Quooker-kraan niet alleen handig is maar er ook mooi uitziet. Zowel qua vormgeving als qua finishes volgen we de trends op de voet. Gunmetal en rosé koper zijn de twee meest recente toevoegingen. Gunmetal is een materiaal dat diep donkergrijs combineert met blauwe ondertonen en aan een flinke opmars bezig is in het hedendaagse interieur. Het veelzijdige rosé koper matcht met verschillende keukenstijlen en kleurpaletten waar het steeds een ander effect krijgt.”

De slogan ‘More than cooking’ vat perfect het verhaal dat BORA schrijft samen.

Ook BORA nodigde Batibouw-bezoekers met een pakkende slogan uit om een kijkje te komen nemen op de stand. Want met ‘More than cooking’ bracht BORA haar nieuwe line-up vanuit de nieuwe stek in Herford mee naar Brussel. De kookplaten met geïntegreerde afzuiging kennen we al langer, al blijft BORA ook daar de nodige upgrades aan uitvoeren. Ook de professionele stoomoven BORA X BO kent de paleizen van Brussels Expo al. Maar de BORA Cool en BORA Freeze (koelen en vriezen), de BORA Horizon en BORA Stars (verlichting) en de BORA QVac (geïntegreerd vacumeerapparaat) kregen hun Brusselse vuurdoop. We merkten een zeer gezonde interesse van de bezoekers in elke nieuwkomer die BORA presenteerde en ook de kookplaten met geïntegreerde afzuiging bleken bezoekers­magneten te zijn. “We vertellen een mooi verhaal”, aldus Matthias Merlin van BORA BeLux. “De ene stap volgt logisch op de andere en het gebeurt steeds op onze gekende manier. De plechtige opening van onze stek in Herford was het geschikte moment om een nieuw hoofdstuk in onze evolutie tot toestellen- of zelfs totaalfabrikant te schrijven. En vandaag tonen we de Batibouw-bezoekers dat bij de productontwikkelingen zowel design als technologie de nodige aandacht kregen. Bij onze koelkast en diepvriezer creëren we met een geurfilter frisse lucht in de toestellen. Bovendien werkten we een geavanceerd luchtcirculatieconcept uit om de temperaturen in het toestel stabiel te houden. De koel-vriescombinatie werkt met twee aparte koelcircuits. Zo voorkomen we luchtuitwisseling en geuroverdracht tussen beide ruimtes. Met de BORA Horizon en BORA Stars spelen we in op de groeiende aandacht voor een goede verlichting in de keuken. Een optimale belichting tijdens het koken en een aangename sfeer tijdens het eten en erna, dat garanderen de lineaire BORA Horizon en de verticale BORA Stars. En het handige en geïntegreerde vacumeerapparaat BORA QVac stelt gebruikers in staat levensmiddelen tot drie keer langer te bewaren. Weg met voedselverspilling!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details