NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
AI in de keuken: meer beleving, minder energieverbruik
De voorbije editie van het Samsung Partner Event in Londerzeel.

AI in de keuken: meer beleving, minder energieverbruik

‘Do the SmartThings’, dat is de slogan van Samsung en meteen het thema van het Partner Event dat voor de gelegenheid zowel de partners als de verzamelde pers naar een fraaie gelegenheidslocatie in Londerzeel bracht. Keukenbouw was erbij en zag hoe AI, kort voor artificiële intelligentie, niet alleen een nieuwe beleving en verbeterd comfort mogelijk moet maken, maar ook verder helpt om slim energie te besparen. De intelligente – en energiezuinige – keuken binnen handbereik met SmartThings van Samsung.

“It’s all connected!” Met deze boodschap maakt Maxime Parein, Head of Marketing Household Appliances bij Samsung, een bruggetje tussen de audiovisuele nieuwigheden – steeds indrukwekkend – en de huishoud- en keukentoestellen. “Onder de noemer Bespoke AI willen we anno 2024 de manier waarop we thuis leven en onze toestellen beleven naar een nieuw niveau brengen. Home life next level: intelligent en geautomatiseerd, zonder zorgen en met extra beleving. Met de #DoTheSmartThings-innovaties maken wij dagelijkse dingen zo eenvoudig, efficiënt en leuk mogelijk. Bovendien zijn de toestellen door AI in staat om onze gewoontes te leren kennen en bijgevolg op een intelligente manier extra energie te besparen. Slimmer bezuinigen in huis dankzij Samsungs verbonden AI-oplossingen, daar zetten we op in.”

Maxime Parein, Head of Marketing Household Appliances bij Samsung, presenteert de visie voor 2024.

Energie besparen met AI

Na de inleidende presentatie ging het richting beursvloer met een line-up van witgoed en keukentoestellen waaruit nogmaals blijkt dat het Samsung menens is in de keukenmarkt. Onder de nieuwigheden bij de koeling noteren we onder meer een nieuwe vrijstaande Wide BMF koelkast, 75 centimeter en dus 15 centimeter breder dan de standaard, zowel verkrijgbaar in Mat Inox als Zwart Inox. Wat koelkasten met AI gemeen hebben? Best veel, zo blijkt. Ook hier noteren we steeds meer wifi-geconnecteerde modellen – zowel inbouw als vrijstaand – die zich laten verbinden met de Samsung SmartThings App1. Hiermee monitor je niet alleen de werking en het energieverbruik, maar bespaar je ook energie. De AI Energy Mode2, eens geactiveerd, analyseert het gebruikspatroon – wanneer de koelkast geopend wordt – en zal de compressorsnelheid en de ontdooifunctie hieraan automatisch aanpassen: niet bijkoelen vlak voor de deur geopend wordt, bijvoorbeeld. Uit onderzoek van Samsung blijkt dat men hierdoor tot 15 procent aan energie kan besparen3, wat overeenkomt met 3 uur per dag. Hetzelfde geldt voor de AI Energy Mode op de vaatwassers, waarmee tot 1 op de 5 cycli valt te besparen4. “Door bijvoorbeeld de wascyclus te verlengen – op momenten dat dit kan, zoals ’s nachts – en de temperatuur tegelijk te verlagen”, vult Maxime Parein aan. “Minder energieverbruik en met eenzelfde piekfijn resultaat.”

Samsung Family Hub zoals getoond op de beursvloer, als onderdeel van SmartThings Home.

AI Food Manager

Terug naar de koeling en wel met de Family Hub koelkast met AI Food Manager die nog een stapje – zeg maar grote stap – verder gaat. De geïntegreerde camera geeft je niet alleen een blik op de inhoud – vanop afstand op je smartphone of op het in de koelkast geïntegreerde Family Hub display – maar houdt desgewenst ook een inventaris bij. De camera scant de inhoud van de koelkast en weet wat er in en uit gaat. “Momenteel worden al diverse soorten groenten, fruit en vlees herkend, maar de technologie is in volle evolutie en wordt continue verfijnd5”, aldus Tim Vermeiren, producttrainer bij Samsung. “Op basis van de ingrediënten die je in huis hebt, kan de SmartThings Cooking app gepersonaliseerde recepten suggereren6. En afhankelijk van de instellingen kan men via pushmeldingen ook op de hoogte gehouden worden van ingrediënten die stilaan dienen verwerkt te worden.” Maxime Parein: “Dit zorgt voor extra beleving en voegt een funfactor toe aan een voor de rest statisch product. En dat is ook wat we met de Samsung witgoedproducten willen bereiken.” Noteer tot slot dat Family Hub bovendien compatibel is met tal van domoticaoplossingen, waaronder videofonie en slimme deursloten, zoals eveneens werd voorgesteld in een opstelling op de beursvloer7. 

Bespaar tot 1 op 5 afwascycli met de AI Energy Mode vaatwassers.

Ovens voor hobbykoks en influencers

Nog meer beleving met de weliswaar al eerder voorgestelde en eveneens wifi-geconnecteerde ovens, ook aan te sturen met de SmartThings-app. Vind een recept met SmartThings Cooking – voorlopig weliswaar in het Frans en Engels, nog niet in het Nederlands – en stuur automatisch de instellingen en programma’s door naar de oven. In de Serie 7-ovens zit bovendien een camera die het gaarproces monitort en in beeld brengt. “De camera kan praktische timelapse­video’s maken, dus ook voor influencers en foodbloggers een leuke feature”, aldus nog Tim Vermeiren. Maar ook hier gaat AI nog een stapje verder. “De AI Pro Cooking-functie kan ingrediënten herkennen en kookinstellingen automatisch aanpassen8. Dreigt er iets aan te branden? Dan kan er automatisch worden bijgestuurd.” Beleving, maar ook gebruiks­gemak next level.

Nieuw voor 2024: de 75 centimeter brede Wide BMF-koelkast.

1. De Samsung SmartThings App werkt met Android OS 8.0 (Oreo) of hoger, geoptimaliseerd voor Samsung-smartphones. De SmartThings App werkt ook met iOS 13 of hoger voor iPhone-smartphones. Voor deze functie heb je een Samsung-account nodig.
2. Beschikbaar via de SmartThings App.
3. De testresultaten zijn gebaseerd op een vergelijking van het energieverbruik zoals in de fabriek ingesteld met en zonder de AI Energy Mode. De geschatte besparing is tot 15 procent, wat gelijk is aan tot 3.6 uren per dag. Resultaten kunnen variëren afhankelijk van de gebruiksomstandigheden en -patronen.
4. Gebaseerd op interne tests, waarbij de watertemperaturen en programmatijden van de fabrieksinstellingen en AI Energy Mode vergeleken werden voor het programma ‘Potten & Pannen’. De geschatte besparing is tot 23 procent, wat overeenkomt met een besparing tot 1 op de 5 cycli. Individuele resultaten kunnen verschillen. AI Energy Mode kan gebruikt worden met 6 programma’s: Intensief, Express, Extra Stil, Potten & Pannen, Plastic en Auto.
5. Vanaf maart 2024 kan AI Vision Inside 33 voedingsmiddelen herkennen, zoals vers fruit en verse groenten. Herkenbare voedingsmiddelen zullen regelmatig worden toegevoegd en bijgewerkt door het systeem. Als het voedsel met de hand wordt bedekt en niet herkenbaar is, kan het worden vermeld als onbekend item, maar de gebruiker kan de titel van het item altijd zelf wijzigen via de Family Hub of SmartThings.
6. De recepten zijn beschikbaar in het Engels en Frans.
7. Meer info over compatibele oplossing op https://www.samsung.com/be/smartthings/
8. Een gerecht moet in het midden van de oven worden geplaatst voor de beste herkenning. De nauwkeurigheid van de herkenning kan variëren afhankelijk van de werkelijke gebruiksomstandigheden, zoals de ingrediënten, hoe proper de ovenruimte is en de helderheid van de verlichting in de kamer. Raadpleeg voor meer gedetailleerde informatie de gebruikershandleiding die bij de verpakking is gevoegd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details