NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Bakken en braden en zo veel meer

Bakken en braden en zo veel meer

De keuken is het middelpunt in de woning geworden en is daarom ook het start- en middelpunt van iedere planning van het interieur. Maar laten we niet vergeten dat de corebusiness in de keuken het bereiden van de maaltijd is. En daar speelt de oven een belangrijke rol in. Precies daarom is de graad van innovatie bij de oven ook zo groot.

Een mooi design in de trendkleur van vandaag en baanbrekende technologie ten dienste van de gebruikers. (Foto: Beko)

Laten we onze inleiding van dit ovenverhaal beginnen met een huizenhoog cliché. Hier komt het. De technologie staat niet stil. Een dooddoener in elk gesprek toch? En toch is het een waarheid als een koe. De technologie staat inderdaad niet stil en de technologieën, handige snufjes en andere nuttige features die ovens vandaag meekrijgen, zijn bijna niet meer te volgen. De R&D-departementen van de vele ovenfabrikanten passen technologieën van andere (keuken)toestellen aan en implementeren deze dan bij de ovens. Tot zelfs in de luchtvaartindustrie wordt gekeken en geanalyseerd wat kan vertaald worden naar de ovens. Het bereiden van gerechten tot een perfect resultaat staat uiteraard altijd centraal. Een flinke dosis gebruiksgemak komt daar als een sausje over. Maar hoe laat je als fabrikant jouw super-de-luxe oven opvallen tussen al die andere fantastische toestellen? Juist, door de niet-stilstaande technologie en andere features volop in de schijnwerpers te plaatsen.

Twee Oscars voor ovens de laatste jaren bij de iF Awards, eentje voor de BORA X BO en eentje voor de Accentline van Bosch.

Oscars

Het gaat bij de internationaal gerenommeerde iF Design Awards over meer dan design alleen. Het is de combinatie tussen design en technologie die van topniveau moet zijn. Bovendien houdt een internationale jury van specialisten rekening met allerlei belangrijke factoren als daar zijn gebruiksgemak, duurzaamheid… Een iF Award in de wacht slepen is een hele prestatie. En dan heb je nog de iF Gold Awards, dat zijn in elke jaargang de 75 inzendingen die door de jury als ‘The Best Of The Best’ worden ingeschat. De Oscars van de Design Awards zeg maar. Kregen de voorbije jaren zo’n Gold Award: BORA met de BORA X BO oven en Bosch met de inbouwlijn Serie 8 Accentline (met daarbij uiteraard ook een oven).

Een social media oven? De oven herkent de ingrediënten, stelt een recept en programma voor en maakt van dit alles een kant-en-klare video om via social media te delen met vrienden en volgers. (Foto: Hangzhou ROBAM)

Science fiction?

AI. Camera’s. IoT. Ingrediënten die zo uit een spannende detectivereeks of een thriller van formaat kunnen komen. Niets is minder waar. Het zijn reële toepassingen in recent gelanceerde ovens. Niet om op een slinkse wijze mysteries op te lossen, wel om via hoogtechnologische handelingen het perfecte resultaat op tafel te kunnen zetten. Bijkomend voordeel: het gebruiksgemak ligt hoog. Misschien wel met de kanttekening dat je even de tijd moet nemen om dit alles goed onder de knie te krijgen. Ovens die ingrediënten op die manier herkennen en zelf recepten voorstellen, met daarbij uitgerekend hoe lang het duurt voor het gerecht klaar is. Geen science fiction meer. Ovens die op basis van profielen en abonnementen services aanbieden aan gezinsleden die wegens hun gezondheid aandachtig moeten zijn op hun dieet? 

Geen Big Brother-scenario meer. De oven is een hyperpolyvalent toestel geworden dat volledig ten dienste staat van de gebruikers, tot bij het opvolgen van hun gezondheid toe.

Geïntegreerde strips verbinden twee (of meer) boven elkaar staande ovens tot één visueel aantrekkelijke kolom. Mooi voor het oog en handig in gebruik. (Foto: Neff)

Veelzijdigheid troef

De ovens van vandaag zijn amper te vergelijken met de ovens van pakweg twintig jaar geleden. Wederom, de technologie staat niet stil. Hun corebusiness is echter onveranderd gebleven. Het eindresultaat dat we gaan serveren moet simpelweg perfect zijn. Maar vandaag hebben we ovens die voor een perfecte warmteverdeling een herwerkte versie van een luchtvaarttechnologie gebruiken, hebben we ovens die in twee delen te verdelen zijn waardoor kan bespaard worden op energie, hebben we ovens die ook microgolfoven en stoomoven zijn, hebben we ovens die een AirFry-feature bevatten… Bij dit alles werd de gebruiksvriendelijkheid nooit uit het oog verloren. Want niemand wil uren studeren vooraleer een programma te kiezen. Duidelijke pictogrammen en overzichtelijke menu’s zetten zelfs de eenmalige chef of hobbykok op de juiste weg.

De ID Ultimate Oven van Haier minimaliseert het aantal ‘kliks’ in het menu en garandeert een onmiddellijke interactie tussen oven en gebruiker.

Een plaatje moet het zijn

We hebben technologie en features uitvoerig besproken. Alles ten dienste van het gebruiksgemak van de (hobby)kok. Maar het oog wil ook wat. Toegegeven, ook dat is een huizenhoog cliché. Maar het is toch niet de bedoeling om van de keuken een bont allegaartje te maken? Of helemaal geen aandacht te besteden aan het esthetische aspect? Zeker niet nu de keuken de belangrijkste plek in een woning is geworden waar de meeste activiteiten gebeuren. Daarom zetten de toestellenfabrikanten ook heel fel in op de visuele eigenschappen van alle inbouwapparatuur zodat een harmonieus geheel ontstaat. Reken maar dat de trends qua kleuren en materialen op de voet worden gevolgd. Zwart domineert nu al wel even de populariteitspoll maar langzaamaan komen andere tinten aan de oppervlakte. De perfecte oven (en bij uitbreiding, het perfecte inbouwtoestel) bestaat, het is een kwestie van zoeken tot de juiste match gevonden is. Want iedere smaak is anders. Ook dat is een huizenhoog cliché. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details