NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Van degusteren tot beleggen

Van degusteren tot beleggen

Het zijn allemaal technieken die de Mesopotamiërs, gevestigd in het Tweestromengebied tussen Tigris en Eufraat, ontwikkelden. Bij archeologische opgravingen werden kruiken van 8.000 jaar oud aangetroffen met sporen van wijn.

We raadplegen voor deze inleiding op de wijnkasten de Wikipedia-pagina van wijn met daarop een woordje over de oorsprong. De herkomst van wijn moeten we zoeken in de Kaukasus, bij de wilde wijnstok Vitis vinifera, een wingerdsoort die druiven produceert. In Georgië, een van de landen in de regio, werden 8.000 jaar oude potscherven gevonden met daarop wijnsteenzuur, de resten van wijn. Net als de archeologische vondsten in het Tweestromenland, waar op de vruchtbare grond wijn werd verbouwd, een overduidelijk bewijs van de oorsprong van wijn. Via wat nu Libanon en Palestina is, kwam de kennis van de wijnbouw in het Oude Egypte terecht. Op afbeeldingen van ongeveer 3000 voor Christus zien we ook daar taferelen waar wijn op afgebeeld staat. Via Griekenland en later de Romeinen verspreidde de wijnbouw zich over Europa.

De oudste sporen van wijn gaan terug tot de oudheid.

TV-programma

Wie net als de familie Meiland in het programma Chateau Meiland wil genieten van een occasioneel (of net dat tikkeltje meer) glas wijn tijdens het ‘Wijnen wijnen wijnen’-moment, heeft daar niet langer een echte wijnkelder voor nodig. Wijnen bewaren zodat ze steeds de juiste schenktemperatuur hebben, kan namelijk in een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast. Tal van fabrikanten ontwikkelden de voorbije jaren een enorm aanbod bij elkaar, gaande van de kleinere exemplaren met plaats voor enkele flessen tot kanjers waarin een aanzienlijke collectie flessen een plaatsje vindt. De toestellen zijn zo gemaakt dat ze passen in de keuken (of zelfs als centerpiece in de woonkamer). De technologische snufjes en andere handige features zorgen er dan voor dat in de toestellen de optimale omstandigheden heersen zodat elke fles, welke kleur dan ook, op de juiste manier kan liggen totdat ze gekraakt wordt.

Verzamelobject

Wijnen zijn bovendien uitgegroeid tot ideale producten om te verzamelen. Zeldzame wijnen zijn een van de meest begeerde verzamelobjecten wereldwijd. Bekende veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s veilen op regelmatige basis (een deel van) bestaande collecties of zeldzame pareltjes. Eén van de tips die we horen bij beleggingsadviseurs is het tijdig incasseren van eventuele winst. Zijn de flessen op enkele jaren tijd voldoende in waarde gestegen, verkoop ze dan. Het belangrijkste advies lezen we echter bij wijnjournalist Harold Hamersma op www.ad.nl: “Investeer niet in wijn, maar in jezelf. Wijn moet je alleen kopen om te drinken en ervan te genieten, niet om er geld mee te verdienen. Misschien kun je er rijk mee worden, maar dat mag niet de motivatie zijn. Zelfs de duurste wijn is bedoeld om je eten mee weg te spoelen.” Of zoals Martien Meiland, wanneer het weer even niet ging zoals gepland: “Ik ga wijn inschenken, ik ben het helemaal zat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details