NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Stoomkoken… is good for you
Je kan quasi alles in een stoomoven bereiden: groentjes, maar ook vlees en vis laten zich perfect stomen. (Foto: Miele)

Stoomkoken… is good for you

Naar analogie met een ondertussen vervangen slogan van een commerciële radiozender – Q is good for you – kijken we naar stoom­koken en waarom dit wel eens iets voor jou kan zijn. Want laat ons eerlijk zijn, nieuw is koken met stoom niet. Ook de toestellen zijn al ettelijke jaren beschikbaar. Stoomkoken was een opkomende trend, eentje waarvan iedereen dacht dat het tot een explosie van verkoop ging leiden, surfend op de drang naar gezond en lekker eten. Die explosie is uitgebleven, al zijn de toestellen wel gemeengoed geworden. Vaak gaat het om gecombineerde toestellen die verschillende bereidingswijzen in hun mars hebben.

Alles blijft behouden

Of we nu het lijstje van vijf voordelen of dat van tien overlopen, enkele puntjes zijn identiek. Het zijn dan ook de over-de-streep-trekkers, de redenen waarom je een stoomoven (of een combi) in je keuken moet hebben. Eerst en vooral verwent stoomkoken je smaak­papillen. De echte, authentieke smaak van een gerecht verkrijg je het best bij koken met stoom. Ook de geur van de voedingsmiddelen blijft veel beter bewaard dan bij een traditionele bereiding in kokend water. Net als de kleur. Al wat je stoomt, behoudt nagenoeg perfect de kleur die het had voor het stomen. Broccoli is nog steeds mooi groen, worteltjes fel oranje.

Veelzijdig en gezond

Met de stoomoven kan je meer klaarmaken dan veel mensen denken. Het gaat verder dan alleen maar groentjes. Aardappelen, pasta, rijst, risotto tot zelfs vlees en vis laten zich perfect stomen. Voor de echte keukendurvers: ook rijstpap en crème brûlée zijn makkelijker te maken met stoom dan op klassieke wijze. Stomen is bovendien gezonder. Alle voedingsstoffen blijven beter bewaard. Tijdens een klassieke kookbeurt met kokend water geven de groentjes toch wel wat voedingsstoffen aan dat water af. Dat gooien we dan meestal gewoon weg. Bij stomen blijven alle vitamines en mineralen gewoon bewaard en verorberen we ze smakelijk. Vlees en vis komen extra mals en zacht uit de stoomoven.

Meer dan stomen alleen

Een stoomoven alleen breekt niet door in de keuken, althans niet op de grote schaal die je zou verwachten als je bovenstaand lijstje leest. Wat zien we wel? De flexibele toestellen, de zogenaamde combi-stoomovens, doen het wel goed. Deze brengen naast het stoom­koken ook een heteluchtfunctie met zich mee die perfect in combinatie met het stomen inzetbaar is. Bovendien zorgen de fabrikanten voor een heel scala aan interessante functies voor de aanwezige bereidingswijzen. Vandaag beschikken quasi alle fabrikanten over een hele reeks aan toestellen die inspelen op welk type chef je bent. Ben je een gelegenheidschef of toch een hobbykok deluxe, aan stoomovens of combi-stoomovens geen gebrek. Informeer je! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details