Platform over design en techniek in de keukenbranche
Producten

(Quasi) alles is mogelijk

Foto-1-Dampkappen-(Novy)
Novy Up komt tevoorschijn wanneer er gekookt wordt.

Tekst | Tom Rampelbergh

Beeld | Novy, BORA, Wave Kitchen Products

23 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wie de dampkap in het kookveld wil integreren, of in een opvallend modulair polyvalent systeem, kan dat. Een dampkap kiezen bestaat uit een ellenlange lijst mogelijkheden afwegen.

Wat opgaat voor eender welk toestel, van de oven, koelkast of vaatwasser tot zelfs de keukenkranen en de spoelbak, gaat ook op voor een dampkap. Het aanbod is zo enorm dat het niet evident is de ‘juiste’ keuze te maken. Wat is trouwens de juiste keuze? Moet een dampkap de kookdampen en -geurtjes verzamelen en, liefst zo snel mogelijk, naar buiten verwijderen? Of moet de dampkap de dampen en geurtjes verzamelen, filteren en weer in de keuken blazen? Moet een dampkap boven het kookveld hangen of geniet een in het kookveld geïntegreerde afzuiging de voorkeur? En wat dan met de eyecatchers boven het kookveld? Of de dampkappen die deel uitmaken van een functioneel en opvallend systeem?

Een kookeiland met een dampkap als eyecatcher.

Alles verandert… ook de dampkap

Dat de wereld de afgelopen jaren veranderd is, is een huizenhoog cliché maar wel een waarheid als een koe. Dat die verandering ook in onze woningen gebeurde, blijkt uit de trend dat woonkamer en keuken tot één geheel versmelten, al dan niet ‘gescheiden’ door een kookeiland. De keuken verstoppen in een kamer achteraf doen we niet meer, de dampkap verstoppen in het plafond is ook niet langer een must. De dampkap mag weer gezien worden en dat is een kar waarop tal van fabrikanten zijn gesprongen, enerzijds met dampkappen in verschillende vormen en afwerkingen en anderzijds door de dampkap te integreren in een systeem met ook verlichting, legplanken en andere (nuttige of esthetische) features.

Kookveld en afzuiging in één toestel, een populaire keuze.

Zoveel meer mogelijk

De dampkap zelf is eveneens een veranderend beestje en dat hebben we te danken aan de vele technologische toevoegingen en verbeteringen die jarenlang onderzoek mogelijk maken. Natuurlijk worden de afzuigprestaties beter en gebeurt het allemaal met veel minder geluid. We willen namelijk dat de dampkap haar ding doet zonder de talrijke gesprekken aan de keukentafel te storen (minder geluid dus) en zonder eventuele aanwezige en dominante geurtjes (betere afzuigprestaties). Maar veel dampkappen doen vandaag meer dan dat. Geïntegreerde verlichting zorgt voor de juiste lichthoeveelheid tijdens het koken en vormt een sfeer- en oriëntatielicht in de keuken wanneer het koken erop zit. Speciale luchtreiniging levert propere lucht op, een gegeven dat dankzij de coronapandemie nog aan belang heeft gewonnen. En met geconnecteerde toepassingen is het mogelijk de dampkap en het kookveld op elkaar af te stemmen en ze te bedienen vanuit de luie zetel.

Hoe je het draait of keert, een dampkap is noodzakelijk in elke keuken. Hoe moeilijk de keuze ook is, ze moet gemaakt worden. Het is dus, net zoals bij andere toestellen, een kwestie van goed te luisteren naar wat de klant graag wil en wat niet.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details