Platform over design en techniek in de keukenbranche
Producten

ERP- en 3D CAD/CAM-software voor de houtindustrie

“Een ERP-pakket is een eerste stap, maar ook een 3D CAD/CAM software is belangrijk voor de automatisering van de processen”

TRIVEST_4_Digital highway 2 kopiëren
Dankzij ECI Gatewise kunnen bedrijven via één connectie samenwerken met alle partners die op het platform aangesloten zijn.

Tekst | Tekst Johan Debaere Beeld Trivest

4 maart 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Wie interieurs, meubilair en andere producten in hout ontwikkelt, wil die graag snel en nauwkeurig ontwerpen, aan de klant voorstellen en produceren. Dat kan manueel gebeuren, maar met behulp van een geschikte software gaat het allemaal een stuk vlotter, vermindert de kans op fouten en wordt de capaciteit van de werkvoorbereiding vergroot. Trivest verdeelt en implementeert ERP-producten en CAD/CAM-software specifiek voor kmo’s in de maakindustrie. Met Proteus ERP, Imos iX 3D en Alphacam software richt het softwarehuis zich op de houthandels en de houtverwerkende bedrijven. Het ECI Gatewise-platform zorgt voor één connectie met leveranciers en andere partners.

Trivest, onderdeel van de ECI Software Solutions Company, begeleidt productiebedrijven in de maakindustrie met het beheersen en verbeteren van hun bedrijfsprocessen met geïntegreerde IT-oplossingen. “Vanuit ons hoofdkantoor in Zele verdelen en implementeren we ERP-producten en CAD/CAM-software specifiek voor die maakbedrijven. We richten ons bijvoorbeeld niet op logistieke dienstverleners of op grote multinationals, maar enkel op kleine en middelgrote productiebedrijven,” vertelt managing director Gregory van Gils. “We leveren altijd een afgewerkt product. Onze softwarespecialisten kennen hun markt door en door en stemmen de producten perfect op de noden af. Een pakket voor de houtbewerker zal dan ook nooit geschikt zijn voor een metaalverwerkend bedrijf. Al die oplossingen zijn een voor een gegroeid uit een vraag, die ons in het verleden door één bedrijf uit een bepaalde sector voorgelegd werd. Dat geldt ook voor Proteus ERP dat specifiek gericht is op de houthandels en de houtverwerkende industrie.”

Proteus is een ERP-pakket specifiek ontwikkeld voor de houtindustrie.

Automatisering voor de houtindustrie

Trivest is al bijna veertig jaar actief betrokken bij de automatisering van de houtindustrie, maar toch blijft er nog heel wat werk aan de winkel. Veel kleine en middelgrote interieurbouwers, standenbouwers, badkamer- en keukenbouwers en meubelmakers werkten tot op vandaag nog steeds met Excel en doordrukbladen en zetten nu pas echt de stap naar automatisering. De keuze voor een ERP-pakket als Proteus is een eerste fase, maar om de processen verder te automatiseren moeten ze ook investeren in softwareprogramma’s voor 3D-meubelontwerp, productie en de aansturing van CNC-machines. 

Met de Alphacam software kan men CNC-machines aansturen.

“Met Proteus ERP ontwerpen, construeren en visualiseren gebruikers eenvoudig hun producten, maken ze werkdocumenten en stuklijsten en sturen ze eventueel direct de CNC-machines aan. Zo zorgt Imos iX 3D voor een korte doorlooptijd tussen ontwerp en productie. De ontwerptekeningen zijn meteen ook de technische tekeningen en uit het 3D-model worden alle technische details automatisch aangemaakt. Als het model aangepast wordt, veranderen ook alle technische details automatisch mee. Het hart van deze software is de database met alle bedrijfsspecifieke constructies en parameters van onderdelen, die eenvoudig voor alle ontwerpen gebruikt kunnen worden. Op die manier bespaart men veel tijd, vermindert het risico op fouten aanzienlijk en vergroot de capaciteit in de werkvoorbereiding”, licht de managing director toe. “De machine-onafhankelijke Alphacam software is gericht op de aansturing van eenvoudige tot complexe 3-, 4- en 5-assige bewerkingen op CNC machines. Ook meerdere machines kunnen centraal met deze software aangestuurd worden.”

Dankzij de Proteus ERP en de software­pakketten imos iX 3D en Alphacam kunnen interieurbouwers oplossingen op maat produceren én hun bedrijfsprocessen optimaliseren.

Eén connectie met alle partners

Vandaag werken bedrijven in de maakindustrie steeds nauwer samen en het uitwisselen van informatie over aankoop- en verkooporders, orderbevestigingen, levertijden en facturatie staat daarbij centraal. De integratie van de verschillende ketens en de automatisering van de processen is namelijk nog complexer als dat moet gebeuren tussen verschillende bedrijven, bijvoorbeeld leveranciers en afnemers. Met ECI Gatewise biedt Trivest hiervoor een geschikte oplossing. 

“Met deze innovatieve oplossing werkt een bedrijf via één connectie samen met alle partners die aangesloten zijn op het platform. Zo automatiseer je het volledige proces, waardoor er veel tijd bespaard wordt. Aangezien gegevens niet meer dubbel ingevoerd kunnen worden, verkleint de kans op fouten”, sluit Gregory van Gils af. “Onze softwareontwikkelaars zorgen ervoor dat maakbedrijven die een Trivest ERP-systeem in gebruik nemen op het platform aangesloten worden. We streven er ook naar om al onze bestaande klanten met een dergelijk ERP-pakket aan te sluiten, waardoor ECI Gatewise in de toekomst het meest gebruikte platform moet worden.” 


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%