NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Badderen boven!
Het verfijnde Fine-bad van Not Only White in solid surface. (Not Only White)

Badderen boven!

Organische vormen en kleur doen het goed in de badkamer. Ook het bad doet mee en wel met volle overtuiging. Vloeiend en elegant vormgegeven kuipen in een waaier aan materialen en kleuren trekken de aandacht. Vooral de vrijstaande baden zijn heuse blikvangers. Doorgaans gereserveerd voor de ruimere badkamer, noteren we ook kleinere modellen die qua design en luxe niet hoeven onder te doen.

Het Ibani Heritage-bad dat knipoogt naar de gegroefde Griekse zuilen. Design van Patrick Norguet. (Ibani)

Nu de badkamer in nieuwbouw vaak qua ruimte moet inkrimpen, wijkt het bad steeds vaker voor de douche. Ook bij renovaties blijkt de douche populairder. Logisch, deze neemt niet alleen minder plaats in, een douche is ook meer levensloopbestendig – meer geschikt voor ouderen – en  springt zuiniger om met water en energie. Maar voor wie wel ruimte heeft, is het een zaligheid: naast de douche ook nog een bad, bij voorkeur een vrijstaand exemplaar dat als centerpiece de aandacht trekt. Zijn baden dus nog van deze tijd? Zeker! Niets gaat boven me-time in een warm bad om de stress van de dag los te weken. Badderen boven! We dompelen je graag onder in de trends en laatste nieuwigheden.

Het bad uit de Antao-reeks van Villeroy & Boch met een subtiele asymmetrische vorm voor meer ergonomie. Design van kaschkasch. (Villeroy & Boch)

Slank in solid surface

Keuze in overvloed, ook wat materialen betreft. Naast het gangbare acryl en geëmailleerd staal noteren we een stevige opmars van de solid surfaces, vooral in het duurdere segment. De matte afwerking, samen met de fluwelen en warme touch, weet velen te overtuigen. Solid surface is bovendien sterk, slijtvast en hygiënisch te onderhouden. Kleine beschadigingen, mochten die zich voordoen, laten zich bovendien makkelijk herstellen. Het materiaal leent zich trouwens uitermate voor elegant design. Zo is er het ranke Fine-bad, nieuw van het Nederlandse Not Only White, met ultraslanke en bijgevolg verfijnde uitstraling. Verkrijgbaar in drie maten en diverse kleuren, desgewenst zelfs te personaliseren in een kleur naar keuze. Ook Riho gaat prat op de combinatie van solid surface en kleur, onder meer met het Riho Bilbao-bad, nu verkrijgbaar in drie nieuwe full-solid kleuren: Moss Green, Pebble Grey en Anthracite Matt. De bijpassende Escala-waskommen vervolledigen het stijlvolle geheel. Weer eens wat anders is het solid surface Heritage-bad van Ibani, in diverse kleuren en al dan niet te combineren met een houten onderstel. Dit bad maakt deel uit van een complete reeks geïnspireerd op de Griekse architectuur en is voorzien van verticale groeven. En laten deze ribbels nu net zeer populair zijn, ook bij de actuele badkamermeubels.

Het Riho Bilbao-bad, met bijpassende waskom, in mosgroen. (Riho)

Kleur en transparantie

Het bad bekent dus kleur en heus niet alleen in de solid surface-uitvoeringen. Van Villeroy & Boch is het vrijstaande bad in de nieuwe Antao-reeks vervaardigd uit Quaryl met 60% kwarts. Aangeboden in vier unikleuren, waaronder het nieuwe Morning Green, en in BiColour-opties met keuze uit 200 RAL-kleuren voor de afwerking van de buitenkant. 

Het awardwinnende Meisterstück Oyo Duo-bad in geëmailleerd plaatstaal van Kaldewei. Design van Stefan Diez. (Kaldewei)

Kaldewei pakt uit met het eivormige Meisterstück Oyo Duo-bad, te verkrijgen in een waaier aan kleuren en ondertussen goed voor maar liefst drie design awards: een iF Design Award, Red Dot Award en German Design Award 2023. Het dubbelwandige, op de Japanse porseleinfabricage geïnspireerde Meisterstück bestaat volledig uit recycleerbaar geëmailleerd staal en trekt volop de kaart van duurzaamheid. Nog meer wow-gehalte? Dan is er bijvoorbeeld Borghi van Antoniolupi. Dit bad is gemaakt van Cristalmood, een transparante hars die beschikbaar is in zeventien frappante kleuren. Op de voorbije editie van de Cersaie in Bologna was trouwens nog meer transparant design te spotten, waardoor we ook hier kunnen spreken van een voorzichtige trend. Voor als het echt mag opvallen!

Het Thorgan Concrete-bad van Detremmerie, beschikbaar in negen kleuren waaronder deze nieuwe zandkleur. (Detremmerie)

Klein, maar daarom niet minder fijn

We kunnen uiteraard niet buiten het feit dat badkamers kleiner worden. Maar zelfs in deze compactere badkamers wenst men de luxe van een kwalitatief en ergonomisch designbad, zo mogelijk zelfs een vrijstaand exemplaar. Heel wat labels bieden dan ook kuipen aan in diverse formaten, zoals het Belgische designlabel O-Plus. Het elegante en ergonomische Venice-bad van O-Plus by Duravit, uitgevoerd in witte acryl en voorzien van een bijpassende witte push-to-open afvoer, is er zowel in lengte van 170 als 150 centimeter. Leent de ruimte zich toch niet voor een vrijstaand bad? Ditzelfde Venice-bad is er eveneens in een back-to-wall en halfvrijstaande uitvoering, telkens in de twee formaten. Daarnaast richten merken zich met specifieke designmodellen op de compacte high-end badkamer. Een recent voorbeeld is Dip van Rexa, een Japans geïnspireerd bad met compacte maar wel extra diepe vorm (met een hoogte tot wel 85 centimeter) waarin men comfortabel kan zitten. Antoniolupi heeft op zijn beurt het bad Cuba (met een hoogte tot zeventig centimeter), met designsignatuur van Mario Ferrarini. Zo blijkt eens te meer dat ook de kleinere huizen niet hoeven onder te doen qua grootsheid op vlak van luxe, design en comfort. Klein, maar daarom niet minder fijn, is het motto. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details