NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
‘De dampkap moet gezien worden’
Shelf is een legplank en een dampkap.

‘De dampkap moet gezien worden’

Stoppen we de dampkap weg uit het zicht of laten we ze net prominent schitteren? De keuze bij Falmec is alvast duidelijk de tweede optie. Maar louter teren op het design doet de fabrikant niet. Door technologische ontwikkelingen aan design te koppelen, komen ware pareltjes tot stand. Iconen die tegelijk doen wat ze moeten doen, namelijk de kookdampen en -geuren verwijderen.

Elke Italiaan kent Vittorio Veneto. Het is immers hier dat in de Eerste Wereldoorlog het Italiaanse leger dat van Oostenrijk-Hongarije definitief versloeg. Op het centrale plein van Vittorio Veneto herinnert een herdenkingsmonument aan dit wapenfeit. De (Italiaanse en buitenlandse) keukenprofessional weet uiteraard dat Vittorio Veneto de thuisbasis is van dampkappenspecialist Falmec. Op het erf van een oude kippenboerderij zagen de eerste dampkappen het levenslicht, ondertussen gebeurt dit in een state-of-the-art fabriek. “Vanaf dag één is het al kwaliteit wat de klok slaat”, leert Eddy van Tongeren van Falmec Benelux ons.

Ook kookplaten met geïntegreerde afzuiging bij Falmec.

Design en technologie hand in hand

Eén ding is meteen duidelijk bij het bekijken van het assortiment dampkappen van Falmec: ze mogen gezien worden. Van Tongeren: “Meer zelfs, onze dampkappen moeten gezien worden. Sommige modellen groeiden uit tot ware designiconen. Maar design en technologie gaan hand in hand. Door technologische ontwikkelingen zijn immers nieuwe modellen en oplossingen mogelijk. Denk maar aan het E.ion-systeem dat de lucht in de keuken zuivert, of aan Circle Tech waardoor we de filters kleiner konden maken en we de Spazio konden maken. Die won trouwens later de Compasso d’Oro, misschien wel de belangrijkste award in Italië. Met ook NRS, een gepatenteerd systeem dat het geluid tot 86 % reduceert, en Multi-Air bewijzen we dat we qua technologie ons mannetje meer dan staan.”

Spazio won de Compasso d’Oro.

Ook geïntegreerde afzuiging

Bij Falmec zagen ze de samensmelting van keuken en woonkamer tot één geheel graag gebeuren. “Onze dampkappen zijn als het ware een deel van het meubilair geworden”, aldus van Tongeren. “Ook de opkomst van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging koppelen we aan deze interieurtrend, en daar weet Falmec wel raad mee. In tegenstelling tot de designiconen boven het kookveld gaan we bij de kookplaten met geïntegreerde afzuiging de minimalistische kant op. De focus ligt op ergonomie en efficiëntie met uiteraard veel aandacht voor de stille werking. Kiest de gebruiker voor een recirculatiemodel, dan passen we onze Carbon.Zeo-technologie toe om de geuren uitstekend te elimineren en de kookdampen merkbaar te verminderen.”

Monolith brengt afzuigmodule en opbergmodules samen tot een langwerpig opbergkanaal met dampkap.

Grenzen verleggen

Vorig jaar introduceerde Falmec met de Elements-collectie enkele modellen die nog een tikkeltje extra toevoegen. “Monolith, Shelf en Air Wall verleggen de traditionele grenzen van afzuiging in de keuken”, legt van Tongeren uit. “Monolith staat op het werkblad. Het omvat een afzuigelement van 90 centimeter en opbergmodules voor accessoires van 30, 60 en 90 centimeter breed die links of rechts van dit afzuigelement naar wens kunnen worden toegevoegd. Het resultaat is een langwerpig opbergkanaal met dampkap dat stijl en functionaliteit toevoegt aan de keuken. Shelf is wat de naam zegt, namelijk een legplank. Maar dankzij de Multi-Air-technologie zit er een zeer dunne dampkap in verwerkt. Een uittrekbare glazen klep vergroot de afzuigcapaciteit. Ook hier zijn extra modules beschikbaar om tot een veelzijdig wandmeubelsysteem te komen. Air Wall integreert de afzuiging in een verticaal paneel van wit gehard glas met achtergrondverlichting. Dankzij een magnetisch systeem in Air Wall kan je extra accessoires vrij op het oppervlak plaatsen. De afzuiging gebeurt door de klep handmatig te openen. Air Wall bestaat in een versie van 150 centimeter, met decentrale afzuiging links of rechts, of een versie van 120 centimeter met centrale afzuiging.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details