NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Zet de keuken in het juiste (dag)licht
Een keukenverlichting in balans geeft voldoende ‘werklicht’ op de kookplaat, maar laat tegelijk toe om het gezellig te maken. (Beeld: Novy)

Zet de keuken in het juiste (dag)licht

Samen met het belang van de ruimte in het huis – en in het dagelijkse leven – groeit ook de aandacht voor verlichting in de keuken. Het ideale lichtconcept biedt zowel functionele als sfeervolle verlichting. Als het even kan ook nog maximaal geïntegreerd en met een eenvoudige, intuïtieve bediening. Merken zetten gelukkig volop in op de ontwikkeling van nieuwe lichtconcepten voor de keuken, die deze tweedelige rol combineren met ruime mogelijkheden voor individueel design.

(Beeld: Pexels)

Wie een nieuwe keuken kiest, moet heel wat beslissingen nemen. Welke keukentoestellen zijn noodzakelijk? Wil je een kookeiland of volstaat een werkblad aan de muur? Kies je een dampkap in of boven het kookveld? Hoe ziet de ideale spoelbak eruit en welke kraan past daarbij? Even hoog op het lijstje, maar vaak onderschat in de inrichting van de keuken, is de verlichting. Net zoals in heel wat andere ruimtes is het een zoektocht tussen praktisch en sfeervol. Het komt er dus op aan ook voor de verlichting de juiste keuzes te maken. Als keukenbouwer gids je je klant doorheen die belangrijke beslissing. 

Gebruik verlichting om het keukendesign kracht bij te zetten. (Beeld: stockbeeld)

Stijlvolle oplossingen met dubbele werking

Als interieurbouwer weet je, met gerichte vragen, de wensen en noden van je klant perfect in beeld te brengen. Uiteraard is dat pas het begin. Het komt er vervolgens op aan deze vragen van de meest geschikte antwoorden te voorzien. Vertaald naar de praktijk als het om verlichting gaat: zowel voldoende functioneel licht als sfeerverlichting voorzien. De keuken is namelijk al lang niet meer enkel de plaats waar eten wordt bereid. Naast het klaarzetten van de aperitiefhapjes en het uitschenken van de drankjes, wordt het aperitief er ook steeds vaker genuttigd. Dan is hard wit licht niet zo wenselijk, terwijl het wel noodzakelijk is om pakweg de steak tartaar fijn te snijden of de vis het perfecte goudbruine jasje te geven. Of wat dacht je van een welgemikte spot om decoratieve accessoires uit te lichten, zoals een mooie vaas of een schilderij?

Met een uitgekiend lichtplan maak je de perfecte combinatie tussen functionele armaturen en verlichtingssystemen die expliciet bedoeld zijn als sfeerscheppers. Of je duikt in de groeiende catalogus van veelzijdige verlichtingsconcepten die beide functies samenbrengen in één product. Door de parameters aan te passen, creëer je op elk moment het juiste licht. Zo ziet je klant perfect wat hij doet tijdens het kokkerellen. Is alles geserveerd en is het tijd om te genieten – bij voorkeur in goed gezelschap – dan wordt de verlichting gedimd voor een gezellige leefkeuken. ►

Met de juiste verlichting is het lekkerder koken. (Beeld: stockbeeld)

Handsfree bediening voor een nette keuken

Je bent in de potten en pannen aan het roeren of – nog vervelender – deeg met de hand aan het kneden en je moet het licht aan- of uitschakelen of bijstellen. Dan heb je hopelijk een handdoek binnen bereik om je handen eerst proper en droog te maken. Kwestie van je lichtschakelaar, je smartphone of tablet met bediendingsapp niet vies te maken. In het beste scenario heb je verlichting die je op een alternatieve manier bedient en hoef je zelfs niet aan de schakelaars te raken.

Zo zijn er al meerdere kookplaten op de markt waarmee je ook de verlichting boven het kookveld kan aansturen. Fabrikant Novy gaat nog een stukje verder. Hun pendant, wall en shelf designverlichting stuur je eenvoudigweg met handbewegingen aan. Volledig handsfree dus. Een swipe in de lucht volstaat om het licht aan of uit te zetten. Meer nog: de juiste hand gestures laten de verlichting van kleur of van intensiteit veranderen. Van functioneel intens wit licht tot sfeervolle verlichting voor bij het aperitief of tijdens een romantisch diner. Innovatieve snufjes in functie van het gebruiksgemak.

Van functioneel tot sfeervol licht in de keuken. (Beeld: Novy)

Strakke lijnen en ronde vormen

Afhankelijk van de keukenstijl kan je met de verlichting alle kanten uit. Strakke ledlijnen zijn een ideale manier om een modern interieur kracht bij te zetten. Mag het wat zachter qua vormentaal of zelfs een tikje retro? Ook ronde vormen scoren in keukenverlichtingsland. Van compacte – al dan niet richtbare – bolle spots tot composities die echt in het oog springen.

De keuken nog meer personaliseren aan de hand van verlichting? Voeg dan bijvoorbeeld een vleugje kleur toe. Dat kan zowel in de armaturen met gelakte materialen of andere kleuraccenten als via de lichttinten zelf. Daarvoor halen we er graag even de algemene kleurtrends van 2023 voor het interieur bij. Want ook die hebben voor elk wat wils. Van natuurlijke en neutrale tinten voor een
tijdloos resultaat tot gedurfde schakeringen als expliciet stijlstatement. Zwart, wit, grijs, messing en goudtinten blijven het goed doen. Daarnaast springt een verrassende nieuw­komer in het oog, die zich ook in het verlichtingsgamma manifesteert: groen. Ideaal om een rustige, natuurlijke uitstraling te creëren. Tot in de keuken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details