NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Van het ene keukennieuwtje naar de volgende innovatie

Van het ene keukennieuwtje naar de volgende innovatie

De Küchenmeile-drukte ligt weer achter ons. Tijd om al het nieuws te verzamelen en in te plannen. Want de komende maanden volgen productlanceringen, nieuwe fronten, rasters en andere innovaties elkaar op. Tijd om te oordelen welke keukenopstellingen in de showroom (deels) aangepast moeten worden. Op de volgende pagina’s vind je een bloemlezing van onze ontdekkingen in Löhne en omstreken.

SMEG tovert met kleuren. Neptune Grey bij de uitgebreide reeks inbouwapparatuur en Blu Mediterraneo bij de kleine huishoudtoestellen.

Tradities zijn er om in ere te houden. Komt september dichterbij, dan nadert ook de Küchenmeile. De vele keukenfabrikanten zetten hun deuren wagenwijd open en ontvangen keukenprofessionals die van heinde en verre komen om als het ware ondergedompeld te worden in een bad van keukennieuws. Het lijstje ‘te bezoeken’ wordt ook voor ons almaar langer. Want naast de Hausmesse van de fabrikanten staan ook exposanten op Gut Böckel, area30, House4Kitchen, Architekturwerkstatt en andere toplocaties klaar om hun kunnen te tonen. Als klap op de vuurpijl was ook het nazomerzonnetje van de partij. Allemaal topingrediënten om van de Küchenmeile 2023 weer een topper te maken.

Ovens in full black bij Beko.

Ogen tekort bij SMEG. Een mooi palet aan kleuren vervoegt de rangen, met als grootste eyecatcher misschien wel Blu Mediterraneo. SMEG werkte in het verleden al enkele keren succesvol samen met het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana, steeds met opvallende creaties als resultaat en Blu Mediterraneo is de derde in dit rijtje. De kleuren van de zee sieren de kleine huishoudapparaten van deze lijnen. Een andere nieuwe kleur bij SMEG, minder opvallend weliswaar, is Neptune Grey die een extra kleur toevoegt aan de bestaande Linea-lijn. Het betreft een matte afwerking met een donkergrijze tint die beschikbaar is voor ovens, wijnklimaatkasten, inductiekookplaten, dampkappen, inbouwkoffiemachines, warmhoudlades… En ook bij de FAB retro-koelkasten komen er nieuwe kleuren bij, namelijk Light Blue, Perfectly Pale, Rust en Matte Black.

Gunmetal is een populaire kleur in het hedendaagse interieur. (Foto: Quooker)

De week van de Küchenmeile was het een drukte van jewelste bij Whirlpool. Zowel in België als in Duitsland organiseerde Whirlpool immers een event om de MaxiSpace-vaatwasser voor te stellen. En beide events hadden, hoe kan het ook anders, te maken met eten. Op het landgoed Gut Böckel presenteerde Whirlpool de MaxiSpace in een knappe food truck. “Plaatsgebrek in de vaatwasser is één van de zaken die we niet leuk vinden”, weet ook Jaap Meeldijk van Whirlpool. “Waar zet je toch die grotere borden of je potten en pannen? Niemand wil die met de hand afwassen, toch? Daarom ontwikkelden we een slimme en ruimtebesparende MaxiSpace-kuip die tien procent meer ruimte binnenin oplevert. Het derde rek in de nieuwe vaatwasser is dan ook ruim genoeg om deze grotere items te plaatsen. Meer zelfs, er is een speciale SpaceClean-zone met geïntegreerde waterstralen die de veelzijdige laadmogelijkheden combineert met een perfect schoon resultaat. Ook het middelste rek creëert extra capaciteit. Handige features als het PowerClean Pro-systeem (extra reinigingsvermogen met zestig procent krachtigere waterstralen), NaturalDry (het automatisch openen van de deur aan het einde van de afwascyclus zodat een luchtstroom de vaat kan drogen) en de heel stille werking van de MaxiSpace maken van elke vaatwasbeurt een zorgeloos gebeuren. In België richtte Whirlpool voor een dag het restaurant La Vaisselle in. Hier werd gekookt met de vaatwasser. Je leest het goed. Meer hierover elders in deze Keukenbouw.

Skyline Edge Play met Motion Lights, het paradepaardje van dit jaar bij berbel.

De ingrediënten bij Beko waren een nieuwe volledig zwarte ovenserie en nieuwe koelkastmaten overgoten met een sausje van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Want Beko, in de top drie van witgoedmerken in Europa, volgt de heersende trends op de voet. “De doorgedreven aandacht voor duurzaamheid en het betaalbaar maken en houden van energie-efficiënte toestellen, dat zit al heel lang in het Beko-DNA”, legt Jeroen Buys van Beko Belgium uit. “In elke productcategorie beschikken we over energiezuinige toestellen maar ik pik er graag onze vaatwassers met energieklasse A uit. Wat consumenten misschien niet helemaal hebben meegekregen zijn de strengere eisen die begin 2021 zijn ingevoerd. Wat toen een A+++ was, is nu nog maar een klasse D. Vandaag zijn er geen plusklassen meer. Wij beschikken nu over een vaatwasser met energieklasse A. Een premium resultaat dus met extreem laag stroom- en waterverbruik. Ook bij de ovens ontwikkelden we features en technologieën die impact hebben op het energieverbruik. De Split & Cook-technologie laat bijvoorbeeld toe de oven in twee aparte ruimtes te verdelen en deze afzonderlijk te gebruiken met een temperatuurverschil van maximaal tachtig graden. Of je gebruikt slechts een van de twee helften. En ja, de trendkleur in de keuken is nog steeds zwart dus onze nieuwe ovenserie kreeg een full black design.”

Het segment koelen krijgt een flinke impuls met de nieuwe inbouwmodellen. (Foto: Samsung)

Naast de Ergoline Base, het instapmodel in de Ergoline-serie van hoofdvrije kappen, komen er twee nieuwe Skyline Edge-modellen bij. “Deze eyecatchers mogen, neen moeten, gezien worden”, aldus Julia Mackenbach van berbel. “De nieuwe Skyline Edge Base is in deze collectie het basismodel. Uiteraard beschikt het over het gekende liftsysteem met een verstelhoogte van maximaal 1200 mm. Ook het lichtconcept is indrukwekkend.” De krachtige ledkookplaatverlichting en de effectverlichting zijn instelbaar op verschillende lichtsterktes en kleurtemperaturen zodat de gewenste sfeer binnen handbereik ligt. De stijlvolle lichtrand maakt van het licht ook een designelement. “Skyline Edge Play is het highlight van het jaar”, benadrukt Mackenbach. “Een verscheidenheid aan nieuwe functies is beschikbaar om de eilandkap aan te passen aan individuele wensen en voorkeuren tijdens het koken. De bediening gebeurt zonder de dampkap aan te raken en ook het aanpassen van functies gebeurt op deze manier. Handbewegingen volstaan, prutsen met natte of vuile vingers is niet meer nodig. Een sensor aan de zijkant helpt bij het bedienen van het liftsysteem en de bewegingssensor in het midden dient om de kookplaatverlichting in en uit te schakelen en de ventilatorstand aan te passen. Een bijzonder kenmerk is bovendien de berbel Motion Lights, twaalf lichtsequenties die variëren van geleidelijke kleurwisselingen over dynamische lichteffecten tot kalmerende kleuren. De look van de dampkap is dus aanpasbaar aan je eigen gemoedstoestand of de sfeer in de keuken.”

“Laat de dampkap een meubelstuk zijn.” (Foto: Wave Kitchen Products)

Een aanzienlijke uitbreiding van het portfolio zagen we bij Samsung. Kookplaten van tachtig centimeter waren er al, de fabrikant voegt er nu een Slim Fit-versie aan toe. Zijn prestaties zijn identiek met het bijkomende voordeel dat deze in werkbladen van slechts tien millimeter dun geïnstalleerd kan worden en dat de geringe diepte van de bodem meer ruimte overlaat voor bijvoorbeeld lades. “De wificonnectie is een constante bij Samsung en ook de Slim Fit krijgt deze mee”, aldus Nedzad Gutic, Director Home Appliances bij Samsung Electronics. “Gebruikers houden zo makkelijk de instellingen van de kookplaat in de gaten en bedienen wat er op de kookplaat gebeurt via een smartphone of spraakassistent.” Koken doen we uiteraard met verse ingrediënten en daar zorgen de nieuwe Samsung inbouwkoelkasten mee voor, 177 centimeter hoog en met een volume van 264 liter. De nieuwe generatie apparaten heeft een energieklasse C1 en dankzij de Cool Select+ kan nog extra energie worden bespaard. Deze regelt immers de Twin Cooling-technologie via vijf verschillende modi. “Je kan bijvoorbeeld het vriesvak gebruiken als een normaal koelkastcompartiment of een van de compartimenten volledig uitschakelen”, somt Gutic enkele mogelijkheden op. De Metal Cooling-technologie houdt dan weer de binnentemperatuur zo constant mogelijk, zelfs als een deur wat vaker opengaat. De technologie slaat de kou op en vermindert zo temperatuurschommelingen zodat voedsel langer vers blijft. De nieuwe toestellen zijn geschikt voor wifi, bediening kan via de SmartThings-app. Via de AI Energy Mode is een bijkomende energiebesparing tot wel 15% mogelijk.

Een volledige BORA-keuken ligt binnen handbereik nu er ook een koelkast, diepvriezer, verlichting en vacuümapparaat bij komen.

De nieuwe finishes die Quooker recent introduceerde voor de kranen Quooker Fusion en Quooker Flex sierden ook de stand op area30. “Een nieuwe afwerking creëren, doen we niet op één twee drie”, aldus Kate Van Nuffelen van Quooker. Ze toont ons de finishes gunmetal en rosé koper die er dit najaar bij kwamen. “We volgen uiteraard de trends die in de verschillende sectoren opduiken en we luisteren naar wat de keukenmarkt ons zegt”, gaat Van Nuffelen verder. “Een beurs zoals area30, en bij uitbreiding de Küchenmeile, blijft een spannend moment. De keukenprofessional die met onze producten zal werken, komt hier immers een kijkje nemen. De reacties zijn positief en dat stemt ons bijzonder blij.” Gunmetal is een materiaal dat diep donkergrijs combineert met blauwe ondertonen en aan een flinke opmars bezig is in het hedendaagse interieur. Het veelzijdige rosé koper matcht met verschillende keukenstijlen en kleurpaletten waar het steeds een ander effect krijgt.

De hoogwaardige BlackSteel-afwerking in de Liebherr-toestellen combineert mooi met moderne donkere keukens.

Ook bij Liebherr veel aandacht voor duurzaamheid, zonder daarbij een stijlvolle keukenomgeving uit het oog te verliezen. De specialist in koelen en vriezen zet voluit in op de baanbrekende BluRox-technologie waarmee een jarenlang permanent laag energieverbruik wordt bereikt. “Geen isolatieschuim of isolatieplaat”, legt Thibaut Sohier van Liebherr uit. “Het basisproduct van BluRox is het vulkanisch gesteente perliet dat we fijnmalen en in een isolatiezak stoppen. Die zak wordt dan vacuüm getrokken en in de zijkant, achterwand en in de deur van de koelkast of diepvriezer verwerkt. De voordelen zijn tweeledig. Enerzijds is deze isolatiemethode efficiënter en dus beter, anderzijds winnen we er plaats mee. Voeg daarbij de volledig recycleerbaarheid van dit materiaal en je weet dat wij hier volop mee doorgaan. We begonnen atypisch voor Liebherr met een vrijstaand model maar met de volle overtuiging dat het hele inbouwassortiment ook zal volgen.” Ook het hoogwaardig BlackSteel-interieur kreeg de nodige aandacht bij Liebherr. Het sluit mooi aan bij de huidige, donkere keukenesthetiek. Zowel de achterwand als de binnendeur van het toestel zijn voorzien van een zwart roestvrijstalen oppervlak met een geborstelde structuur. Sierlijsten uitgevoerd in BlackSteel maken de donkere look compleet.  ►

Laaiend enthousiast is Vincent van den Berg van Wave Kitchen Products over ‘het meest gefotografeerde toestel van de voorbije dagen’. Hij loodst ons mee naar een opvallend kookeiland waarboven drie zwarte ‘emmers’ op een eerder speelse wijze hangen. “Dit is een prototype’, legt van den Berg uit. “Ik haalde mijn inspiratie voor de Buckets, zo heet immers deze dampkap, uit de verlichtingswereld. Het leuke is dat de twee die boven het kookveld hangen afzuiging en verlichting combineren. De rechtse boven de spoelbak is enkel verlichtingsarmatuur. Zo’n leuke composities zijn perfect mogelijk. Laat de afzuigkap een meubelstuk zijn, kies bewust voor eyecatchers in plaats van de dampkap weg te stoppen. En maak leuke composities met enkel verlichtingsarmaturen om in keuken en woonkamer een esthetisch geheel te maken. De aanwezige plasmafilter garandeert bovendien dat we schone lucht weer de keuken in blazen.”

Grote gerechten of meerdere gerechten tegelijkertijd klaarmaken? Kinderspel in de bredere CombiSteamer V6000 Grand stoomoven van V-ZUG.

Heb je zin in een gezellig etentje en nodig je daarom een pak vrienden en familie uit? Geen zorgen, met de CombiSteamer V6000 Grand stoomoven van V-ZUG beschik je over een extra breed toestel om grotere gerechten te bereiden. Ook het klaarmaken van verschillende gerechten tegelijkertijd kan perfect in deze brede partner in crime. De handige AutoBraad-functie detecteert de omvang en textuur van ieder gerecht en bepaalt daarmee meteen de juiste bakwijze, duur en temperatuur. Daarnaast zorgt de PowerSteam voor een snelle kooktijd zonder dat smaken verloren gaan. “De Grand stond vorig jaar tijdens de Küchenmeile al vooraan in Architekturwerkstatt”, bevestigt Michel van Dommelen van V-ZUG. “De aandachtige bezoeker ziet wel een verschil ten opzichte van vorig jaar. We voegen immers een nieuwe kleur toe aan het V6000-topsegment waartoe ook onze Grand behoort. Naast platinum en zwart is er nu ook Pearl. En met de CoffeeCenter V6000-koffiemachine staat na de service in een handomdraai iedere gewenste koffievariant klaar. Ook V6000, dus beschikbaar in dezelfde kleuren voor een homogene esthetiek.”

Legrabox Pure Wood, de primeur van Ballerina.

Een tripje naar Herford, en meer specifiek de nieuwe stek van BORA, stond eveneens op de planning van menig keukenprofessional. Met de slogan ‘More than cooking’ wist BORA ons met meer dan alleen deze fraaie nieuwbouw te verrassen. We kennen hen uiteraard van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Twee jaar geleden kwam daar de professionele stoomoven voor thuis, de BORA X BO, bij. De Küchenmeile 2023 bleek een nieuwe stap te zijn in de evolutie van BORA als toestellen- of zelfs totaalfabrikant te zijn. Want in een keer voegt BORA de BORA Cool en BORA Freeze (koelen en vriezen), de BORA Horizon en BORA Stars (verlichting) en de BORA QVac (geïntegreerd vacuümapparaat ) toe aan het assortiment. “Het is voor ons een meer dan logische stap en uiteraard gebeurde de productontwikkeling op z’n BORA’s”, aldus Matthias Merlin van BORA Belux. “Zowel design als technologie kregen de nodige aandacht. Bij onze koelkast en diepvriezer garanderen we met een geurfilter frisse lucht in de toestellen. Bovendien werkten we een geavanceerd luchtcirculatieconcept uit om de temperaturen in het toestel stabiel te houden. De koel-vriescombinatie werkt met twee aparte koelcircuits. Zo voorkomen we luchtuitwisseling en geuroverdracht tussen beide ruimtes. Met de BORA Horizon en BORA Stars spelen we in op de groeiende aandacht voor een goede verlichting in de keuken. Een optimale belichting tijdens het koken en een aangename sfeer tijdens het eten en erna, daar zorgen de lineaire BORA Horizon en de verticale BORA Stars voor. En het handige en geïntegreerde vacuümapparaat BORA QVac stelt gebruikers in staat levensmiddelen tot driemaal langer te bewaren. Weg met voedselverspilling!”  ►

Een grotere binnenruimte, een ruimer derde rek en een energieklasse A voor de nieuwe MaxiSpace-vaatwasser van Whirlpool.

Voorafgaand aan de Küchenmeile bliezen Ballerina Küchen en Häfele verzamelen in Frankfurt. Slaan twee gekende spelers in de keukenindustrie de handen in elkaar, dan loert innovatie om de hoek. Op de agenda stond de voorstelling van een wereldprimeur. De Legrabox Pure Wood kreeg de spotlight. “Geen lade met de look van hout”, klinkt het in de koor bij de beide fabrikanten. “Wel het metalen frame van de Legrabox dat dankzij een complex proces voorzien wordt van een laag fineer van hoogwaardig eikenhout. Idem voor de achterwand en de legplank. De voordelen van de Legrabox blijven uiteraard behouden.”

Schüller: “Steeds praktisch, steeds opgeruimd, steeds een vakantiegevoel aan het ontbijt.”

Dat keukenfabrikanten, en ook consumenten, meer en meer aandacht besteden aan duurzaamheid loopt als een rode draad doorheen onze nabeschouwing. Schüller maakte er hun beursthema van. Onder het motto ‘Onderweg: onze verantwoordelijkheid. Onze toekomst.’ gaf de fabrikant hier invulling aan. Het jaarlijkse beursgeschenk was bijvoorbeeld volledig opgebouwd rond deze thematiek, met name een bijdrage aan een bebossingscampagne in de plaatselijke bossen gekoppeld aan de handtekeningen die beursbezoekers achterlieten. Ook werd begin dit jaar een eigen zonnestroominstallatie met maar liefst 12.000 modules op de productiehallen geplaatst en in gebruik genomen. Het lijstje nieuwkomers bij Schüller is quasi eindeloos. De nieuwe fronten Matera en Matera Colour sluiten mooi aan bij het duurzaamheidsverhaal aangezien deze programma’s uit 100% recycleerbare panelen op houtbasis bestaan. “Ze brengen de circulaire economie naar je keuken”, aldus Sjoerd Koehorst van Schüller. “Met de nieuwe korpuskleur kiezelgrijs is het nu ook mogelijk een keuken volledig in een effen kleur te plannen. Van de greep tot de achterwand. En ook de nieuwe hoge vitrinekast en de multifunctionele opzetkast, ook wel ontbijtkast genoemd, vallen op.”

Spelen met planningsdieptes, frontoverstekken en licht bij Sachsenküchen.

Het beursthema ‘New Inspirations’ van Sachsen­küchen viel in de smaak. De fabrikant telde maar liefst 33% meer bezoekers dan vorig jaar. “We zijn trots dat we bij veel keukenprofessionals een vaste stopplaats in hun rondrit zijn geworden”, aldus Johan Vanheers van Sachsenküchen. “Onze tentoonstellingsruimte in het Kitchen Center in Löhne werd helemaal opnieuw ingevuld en we reikten bezoekers talrijke ideeën en mogelijkheden aan om later mee aan de slag te gaan. Vandaar het New Inspirations-thema.” De showroom werd door Sachsenküchen ingedeeld in verschillende ‘appartementen’ waarin telkens nieuwe ideeën, materialen of andere nieuwe ontwikkelingen een plaats kregen. In de eerste box ontdekten we meteen het Face Line Concept dat speelt met planningsdieptes en frontoverstekken. Verborgen lichtprofielen versterken dit effect. In combinatie met het nieuwe Connect-regaalsysteem, eveneens uit te rusten met verticale lichtprofielen, ontstaat een holistisch woonconcept met een hoge mate van ontwerponafhankelijkheid. “En dat is waar het om draait”, aldus Vanheers. “We willen keukenplanners de mogelijkheden aanreiken om steeds weer unieke en heel persoonlijke keukens te ontwerpen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details