NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Koelen, vriezen en meer
De koelkastdeur die automatisch opent en sluit, die vinden we bij Liebherr.

Koelen, vriezen en meer

Een koelkast en een diepvriezer. Wie kan vandaag nog zonder? Het zijn wellicht de toestellen die als eerste gekozen worden en die misschien wel de toon zetten voor de verdere opmaak van de hele keuken. Welke toestellen en welke afwerking? Elke fabrikant werkt aan de mooiste en beste toestellen die het meest rijkelijk voorzien zijn van features, waardoor we bos en bomen misschien wat moeilijk kunnen onderscheiden. En wat dan gezegd van die ontwerpen waarbij de koelkast en de diepvriezer de look krijgen van een ‘gewone’ kast?

Wat als je de koelkast het design geeft van een ‘echt meubelstuk? Dan kan die simpelweg overal in huis staan. (Foto: Hefei Midea en Hitachi)

De koelkast en de diepvriezer zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Wie heeft er immers de tijd om elke dag naar de supermarkt te gaan om exact die ingrediënten te halen die nodig zijn voor een maaltijd? Wie heeft er bovendien nooit overschotjes die even bewaard moeten blijven? Voedingsmiddelen langer bewaren is en blijft de basisfunctie van deze toestellen. Net boven nul volstaat voor voedingsmiddelen die maar ‘even’ in bewaring gaan en die bijvoorbeeld de dag nadien meteen bruikbaar (moeten) zijn. Onder nul betekent dat de bewaring wat langer kan duren. Ontdooien is dan wel nodig. Tot zover een waarschijnlijk overbodig lesje koelen en vriezen. De intrede en ‘rise to fame’ van de wijnkast voegt er nog een derde koeltoestel bij, al dan niet verwerkt in dezelfde kastenwand of toestellenrij. Want de keuze tussen inbouw en vrijstaand, die blijft bestaan.

Een futuristisch ogend koeleiland volgt de trend van het scenario-koken. (Foto: Haier)

Het verschil maken met de deur

Wat is het eerste dat je ziet als je naar de koelkast of diepvriezer kijkt? Juist, de deur. En met of in die deur zien we de laatste tijd wat gebeuren qua innovatie. Een leidinkje om een bekertje gekoeld water te vullen. Een koelkastdeur met vacumeerfunctie om het bewaren van voedsel verder te perfectioneren. Een koelkast waarvan de deur opent door er simpelweg zachtjes op te kloppen, net zoals je doet wanneer je het kantoor van de directeur wil binnengaan, of de kamer van de kinderen. Ook de indeling van de beschikbare koelruimte blijft voer voor de ontwikkeling van innovatieve handige features en baanbrekende technologieën. Denk maar aan de speciale lades die worden voorzien van een bevochtiger zodat groenten en het fruit nog langer vers blijven en hun vitaminen en mineralen behouden. Denk maar aan een speciale technologie die het verloop van daglicht in de koelkast simuleert. Denk maar aan de vele handige inzetbakjes om de compartimenten efficiënter te gaan gebruiken, tot zelfs het omtoveren van het vriesgedeelte in een koelgedeelte als de omstandigheden daar om vragen. En als we toch vergeten om, ondanks alle hulpmiddeltjes en technologieën, alle ingrediënten tijdig te gebruiken en er een geurtje van vervallen voedsel hangt, installeer dan een koelkastdeodorant die geur- en ziektekiemen elimineert zonder daarbij de veiligheid van het andere aanwezige voedsel in gevaar te brengen.

Koelkast, diepvriezer en wijnkast in één. (Foto: BSH)

Koeleiland

Innoveren betekent continu out of the box denken om die concepten te ontwikkelen waaraan nog niemand anders dacht. Zonder die denkwijze was er ongetwijfeld nooit sprake van een keukeneiland, een wijnkast of de hierboven vermelde features en technologieën. We willen je een laureaat van een iF Design Award 2023 niet onthouden. Het betreft het omtoveren van het keukeneiland tot een soort activiteitencentrum dat gebaseerd is op keukenscenario’s en dus huishoudelijke apparaten op zo’n wijze samenbrengt dat de gebruikers het hele proces van gebruik tot koken en degusteren logisch kunnen volgen. De laureaat in kwestie maakt van het keukeneiland een (slimme) eilandkoelkast die de meest recente technologieën qua conserveren van voedsel samenbrengt met de opslag van wijn en dus het constant houden van temperatuur en vochtigheid. Bovenop het eiland zien we een futuristisch vormgegeven multifunctionele ‘bak’ waarin bezige flessen wijn een plekje vinden. De roterende bak is tevens uitgerust met gezellige sfeerverlichting en het grote scherm waarop de bediening van dit alles gebeurt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details