NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Here to stay: de wijnkast
Mr. Carson brengt een AI-wijnkast op de markt, voorzien van onder meer een Slimme Karaf die de decanteertijd perfect in de gaten houdt. Wijnkasten om mee te pronken worden meer en meer echte meubelstukken, onder meer ook bij Loewe.

Here to stay: de wijnkast

De wijnkast heeft zijn plekje tussen de keukentoestellen mooi ingenomen. In die mate zelfs dat bij gesprekken over een nieuwe keuken en dus welke toestellen allemaal nodig zijn, de wijnkast meteen mee in het verhaal wordt opgenomen. Dat er in elke nieuwe keuken meteen een wijnkast wordt geplaatst, daar zijn we (nog) niet. Maar dat de laatste jaren flinke stappen zijn gezet qua technologie en design staat als een paal boven water.

Een duidelijke aanduiding wat betreft bewaar- en serveertemperatuur, een handig duwtje in de rug ter ondersteuning van de (beginnende) wijnliefhebber. (Foto: AEG)

De populariteit van de wijnkast lezen we uiteraard makkelijk af uit de verkoopcijfers van de verschillende fabrikanten. Maar een bijkomende graadmeter is de activiteit die deze fabrikanten ondernemen om nieuwe toestellen te ontwikkelen met daarbij een brede range aan formaten (breedtes, hoogtes, aantal flessen), temperatuurzones (één, twee, drie) en andere features die nodig zijn om de flessen op de best mogelijke manier te bewaren. Een van die graadmeters zijn de talrijke internationale design awards die jaarlijks worden uitgereikt. De term is een beetje misleidend want de juryleden van deze awards kijken echt wel verder dan enkel het uiterlijk. Gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid, design: elke pijler speelt zijn rol bij de jurering. Wijnkasten van verschillende fabrikanten vielen de jongste jaren regelmatig in de prijzen. Een teken dat deze fabrikanten veel inspanningen leveren om het beste van het beste te produceren zodat wijnliefhebbers van over de hele wereld hun wijn in de beste omstandigheden kunnen bewaren en dus ook serveren.

Weinig ruimte? Geen probleem. (Foto: Bosch)

Wijn in de watten leggen

De optimale omstandigheden: daar gaat de consument naar op zoek wanneer hij of zij een wijnkast wenst aan te schaffen. Is het voor een uitgebreide collectie of voor ‘slechts’ enkele flessen? Er is steeds een gepast model beschikbaar. Maar allemaal moeten ze zorg dragen voor de flessen wijn en dus de ideale lig- en bewaaromstandigheden kunnen creëren en aanhouden. De juiste temperatuur is een belangrijk aandachtspunt, zeker omdat deze verschilt van kleur tot kleur. En aangezien de meeste verzamelingen bestaan uit een gezonde mix van rood, wit en rosé bieden de fabrikanten modellen aan die één en vaak twee of drie temperatuurzones hanteren. Individueel instelbaar en aanpasbaar. Ook trillingen en zonlicht zijn boosdoeners die wijnliefhebbers buiten willen houden. Trillingen opvangen en neutraliseren is dus een constante boodschap en eentje die de productontwikkelaars graag aanpakken. Zelfs de scharnieren van de deur van een wijnkast worden minutieus bekeken om nog maar de geringste trilling te vermijden. 

De deur moet nu eenmaal af en toe open, maar dan liefst op een geruisloze manier zonder trillingen, en zonder een hard dichtslaande deur. De deur die trouwens ook uv-licht moet buiten houden. Multifunctionaliteit alom.

Een heel assortiment wijnkasten, van inbouw tot vrijstaand tot maatwerk qua design. Wijn is hot bij veel fabrikanten. (Foto: Samsung)

De perfecte beleving

De flessen in de ideale omstandigheden bewaren om ze perfect te kunnen serveren, dat is natuurlijk een heel belangrijke kwestie. Maar meer en meer is dat perfect serveren ook een breekpunt om voor het ene of het andere model van wijnkast te kiezen. Letterlijk de wijnkelder induiken om die parel van een wijntje van onder het stof te halen, doen we misschien niet meer. Maar sfeer en gezelligheid (om een bekend televisieprogramma even te citeren) en dus ook beleving blijven belangrijk. Een wijnkast betekent niet dat de beleving wegvalt. Het begint al bij het binnenkomen van de gasten. De meeste wijnkasten zijn voorzien van een uitstekende verlichting die de kast en haar inhoud mooi in beeld brengt. Het bewonderen en kiezen van de wijn kan doorheen een glazen deur of, mits vermijden van oeverloos getreuzel, door de deur te openen en de legplanken zachtjes naar voren te schuiven. We zien zelfs wijnkasten die op de perfecte werkhoogte een schenk- en serveerplatform hebben. Een plateau waarop enkele glazen en de fles of karaf mooi kunnen staan tijdens het schenken van de uitverkoren wijn. Eens de wijn geserveerd, kan de deur mooi dicht om de flessen weer de gewenste rust te bezorgen. Fans van een beetje uitleg over de gekozen wijn hoeven niet in een encyclopedie te duiken of dagen op voorhand al te beginnen studeren. Wijnliefhebbers kunnen immers terecht in één van de gekende apps waarin alle interessante weetjes over de wijn, het domein, de druif e.d. verzameld staan. Meer zelfs, bij enkele wijnkasten werd een connectie met een van die apps geïntegreerd zodat de smartphone weggeborgen kan blijven en er echt kan gekeuveld worden bij het degusteren van (hopelijk) de perfecte wijn op de perfecte temperatuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details