NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Een spoeltafel moet nu ook mooi zijn
Grote of kleine bak? Afdruipgedeelte of niet? (Foto: Schock)

Een spoeltafel moet nu ook mooi zijn

Over een spoeltafel kan je blijven schrijven en vertellen. Het is dan ook een van de meest gebruikte zones in de keuken. Waar het vroeger vooral ging over voldoende ruimte voorzien om de afwas te doen, gaat het vandaag ook over een passende keukenkraan, handige accessoires en het formaat.

De waterzone in de keuken is de drukst bezochte plek. De combinatie van keukenkraan, spoeltafel, vaatwasser en afvalsorteersysteem gebruik je voor zo veel verschillende dingen dat je bijna de tel kwijtraakt. Het gaat veel verder dan enkel de vaat doen zoals het vroeger was. Daarom besteden veel fabrikanten enorm veel aandacht aan de afzonderlijke onderdelen van deze waterzone en evolueren ze zelfs naar het aanbieden van een totaalpakket. We zoomen in deze rubriek in op de spoeltafels.

Spoeltafel, accessoires en keukenkraan zijn perfect op elkaar afgestemd. (Foto: BLANCO)

Niet te verwaarlozen

Een accessoire is de spoeltafel zeker niet, daarvoor brengen we er te veel tijd aan door. Tot wel 60 procent volgens enkele fabrikanten. De vele functies vereisen dan ook een aantal voorwaarden. Liefst van al is de spoeltafel kras-, vet- en zuurbestendig aangezien de spoelbak vaak in contact komt met allerlei voedingswaren en ook wordt blootgesteld aan (grote) temperatuurverschillen. Vaak wordt de spoelbak ook (tijdelijk) gebruikt om bijvoorbeeld plastic flessen of andere te sorteren afval te verzamelen. Best dus bij de materiaalkeuze goed polsen naar het gebruik van de keuken in het algemeen en de spoelbak in het bijzonder.

Het moet ook mooi zijn

Een extra element dat er de voorbije jaren bij kwam, is het feit dat een spoelbak naast functioneel ook mooi moet zijn. Keukens en woonkamers versmelten meer en meer tot één geheel waardoor alles van de keuken zichtbaar is. Meer zelfs, de keuken is het paradepaardje in de woning geworden. Daar worden de vrienden uitgenodigd voor een aperitiefje of zelfs het hele diner. De keuken is het kloppend hart van de woning. Alles in de keuken moet dus mooi zijn. Wat de spoelbak betreft zijn er een aantal elementen die zowel in het functionele als het esthetische lijstje passen. Vlakinbouw, opbouw of onderbouw? Een afdruipgedeelte of toch maar niet? Eén of twee kuipen, smal of breed?

Werkblad, spoelbak en keukenkraan in roestvrij staal. (Foto: Franke)

Sterke punten

Roestvrij staal, keramiek, composiet. Alle materialen hebben zo hun sterke en minder sterke punten. Het werkblad en bij uitbreiding de stijl van de keuken beïnvloeden uiteraard ook uit welk materiaal de spoelbak zal zijn. Het oog wil ook wat, weet je wel. Een perfect samenspel tussen stijl van keuken, materiaal van werkblad, materiaal van spoelbak en passende keukenkraan is dus vereist. Het komt er dus zoals steeds op neer om klanten voldoende te informeren over mogelijke materialen, hun sterke punten en hun zwakkere eigenschappen. Pas dan kan een weloverwogen beslissing worden genomen. •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details