NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De kraan, het middelpunt van de keuken
Bravat tilt bij de slimme keukenkraan Eiffe de bediening naar een hoger niveau door voice control én sensortechniek te integreren.

De kraan, het middelpunt van de keuken

Pakken we de keukenkraan mee in het lijstje keukentoestellen, dan hebben we te maken met wellicht het meest gebruikte toestel van allemaal. Lijst maar eens op hoeveel keer je water tapt, voor welke keukenactiviteit dan ook. Bovendien is het, naast het meest gebruikte toestel, ook dat toestel dat het meest in het oog springt. 

Licht drukken op de knop volstaat om de kraan te bedienen. (Foto: Duratex)

De keukenkraan kan zich niet verstoppen. Daar waar ovens, koelkasten en andere inbouwapparatuur als één visueel geheel optreden, of zelfs kunnen verdwijnen achter een wand, heeft de keukenkraan die kans niet. De spoelbak zit in het werkblad verwerkt, de keukenkraan torent er bovenuit. Precies daarom besteden fabrikanten heel wat aandacht aan de vormgeving en de afwerking van al hun modellen. Maar het is niet al design wat de klok slaat natuurlijk. We zijn immers geëvolueerd van een simpele kraan met koud en warm water, en die zijn er nog steeds uiteraard, naar kranen waarmee alles kan. Koud, warm, kokend, bruisend, gefilterd, noem maar op. Zo speelt de keukenkraan zelfs een rol in het hele duurzaamheids- en besparingsverhaal. Drinkbaar water, gefilterd en gezuiverd, neemt immers de noodzaak weg om water in de supermarkt te kopen. Weg plastic. En ook een vrijstaande, en dus plaats innemende, waterkoker is niet meer nodig.

Een flexibele uittrekdouche verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk. (Foto: Fujian)

Gebruiksgemak bevorderen

Omdat we de keukenkraan elke dag zo veel gebruiken, willen we natuurlijk dat het zo eenvoudig mogelijk gaat. Frustraties omwille van een moeilijke manier van bedienen of handelen, die willen we koste wat het kost vermijden. Gelukkig delen fabrikanten dezelfde mening en zetten ze hard in op gebruiksgemak, comfort, veiligheid (het gaat tenslotte om warm tot zelfs kokend water) en hygiëne. Denk maar aan de flexibele uittrekdouche waarmee het zo veel eenvoudiger wordt om de hele spoelbak te reinigen bijvoorbeeld. Of om die zware kookpot op het aanrecht te laten staan terwijl die gevuld wordt met water. Denk maar aan een ingebouwd kinderslot om te vermijden dat (spelende) kinderen per ongeluk warm tot heet water over hun vingers krijgen. Een lichtring met passend kleurtje (blauw voor koud, rood voor warm water) geeft een extra notificatie.

Een hulpmiddel om water te besparen. (Foto: Xiamen)

Water besparen

Duurzaamheid en energie-efficiëntie: je kan er vandaag niet omheen. Besparen op elektriciteit, gas en water staat hoog op de prioriteitenlijst. Ingegeven door de hoge prijzen of toch omwille van onze groene inborst? Het is een trend die de laatste jaren enorm aan belang heeft gewonnen, een trend die gelukkig snel werd gespot door de kraanfabrikanten. Meer zelfs, velen onder hen gingen voorop in deze waterbesparingstrend. De nieuwste kraanmodellen die op de markt komen, zijn ontwikkeld om efficiënt om te springen met water. Wie nog een ouder model wenst of heeft, geen nood. Een van de recente laureaten van de iF Awards is bijvoorbeeld de meeteenheid Oceanus van fabrikant Xiamen. Dit element past op elke keukenkraan en meet de gewenste waterhoeveelheid precies af. Instellen gebeurt simpelweg door een draaibeweging aan de eenheid zelf. Een besparing op water en tegelijk voorkomt het toestelletje de verspreiding van ziektekiemen. 

Eén spoelbak, één keukenkraan, één fabrikant. (Foto: Franke)

Douche voor groenten en fruit

Een absolute nieuwigheid introduceren, dat gebeurt niet elke dag. Kokend water, bediening van de kraan met de beweging van de hand en dus zonder met de hand de kraan aan te raken… Enkele jaren geleden kwam Hansgrohe met een keukenkraan waarbij de basisunit optreedt als een ‘douche’ voor groenten en fruit. De uitloop produceert immers een brede waterstroom met een merkbaar zachtere druppelverdeling. De multifunctionele zeef die met de kraan meekomt, past perfect onder deze straal en dient meteen als afdruipbakje.

Op designvlak, mooi vermengd met innovatieve technologie, is ons onder meer de Urbix Bridge van het Amerikaanse Kraus bijgebleven. Visueel een duidelijke knipoog naar de stoere maritieme omgeving maar met de innovatieve ColorSmart technologie erin geïntegreerd. Hierdoor verandert de unieke thermochrome afwerking van de kraan van kleur bij verandering van temperatuur. Zo waarschuwt de kraan de gebruikers wanneer het water te heet is om aan te raken. Bij het oorspronkelijke model verandert zwart naar grijs maar de technologie laat toe elke kleur te gebruiken. Perfect voer voor maatwerk dus. 

Een douche voor groenten en fruit. (Foto: Hansgrohe)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details