NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De wastafel als blikvanger
Het porseleinen Pontus-wastafeltablet van O-Plus, naast glanzend wit ook verkrijgbaar in drie matte kleuren. (O-Plus)

De wastafel als blikvanger

Meer individualiteit in de badkamer? Wij zijn voor! Niet alleen het steeds ruimer wordende aanbod, maar ook de variaties van één en hetzelfde product laten een verregaande mate van personalisatie toe. Dat geldt niet in het minst voor de wastafel die in de badkamer van vandaag en morgen een belangrijke designrol opneemt.

De wastafel – in de meest brede zin van het woord – neemt vandaag zeer uiteenlopende vormen aan: van de in- en onderbouwwastafel over de zeer opkomende opzetwaskommen tot vrijstaande kolommen die, samen met de staande vloerkraan, een uitgesproken designstatement maken. De vele variaties aan materialen, maar ook de diverse kleuren en afwerkingen, laten toe de badkamer verder te personaliseren. 

De Artis-opzetkom van Villeroy & Boch, met keuze uit vier vormen en tien BiColour-kleuren. (Villeroy & Boch)

Colour my life

Wat materialen betreft, zijn de opties uiteraard legio: porselein of keramiek, geëmailleerd plaatstaal, kunstmarmer, natuursteen en uiteraard solid surface zijn de meest voorkomende. Wat meteen opvalt: de witte wastafel heeft aan kleur een geduchte concurrent, in de verschillende materialen. En ja, ook in porselein. Nieuw van O-Plus is het porseleinen Pontus-wastafeltablet met vloeiende geïntegreerde waskom(men) in diverse afmetingen: zestig, tachtig en honderd centimeter met een waskom, 120 centimeter met een of twee waskommen en 140 centimeter met twee waskommen. Deze wastafel in onderhoudsvriendelijk en antibacterieel porselein brengt de perfecte combinatie van functionaliteit, minimalisme en eenvoud. Pontus wordt door O-Plus aangeboden in glanzend wit, maar ook in drie gegeerde matte finishes: wit, grijs en zwart. Nog meer kleurrijk keramiek – CeramicPlus, om volledig te zijn – bij Villeroy & Boch met de tweekleurige en dunwandige Artis-collectie, recent nog uitgebreid met drie nieuwe kleuren: het blauwgrijze Frozen, diepgroene Forest en donkerblauwe Deep Ocean. Naast zwart, wit en alles daartussen, doen vooral natuurlijke en zachte tinten het goed. Maar het kan en mag ook anders. Dat bewijst bijvoorbeeld Duravit dat met de nieuwe kleuren voor de Vitrium- en Millio-series voluit durft te gaan. Het kleurenpalet, ontwikkeld door Christian Werner, omvat naast drie neutrale nuances ook drie rijke tinten: groenblauw mat, salonblauw mat en kaneel mat. Bovendien kunnen meubel en wastafel of -kom, gemaakt uit het minerale gietwerk DuroCast UltraResist, in exact dezelfde kleur worden uitgevoerd. Zelfs het toilet is desgewenst assorti. Knap voor de projectmarkt, maar ook voor de residentiële woning die zich wenst te onderscheiden. ►

De wastafels van Kaldewei in geëmailleerd staal, zoals voorgesteld op ISH2023. (Kaldewei)

Opzetkommen boven!

De voorgaande nieuwigheden brengen ons vanzelf bij nog een andere onmiskenbare trend: de opzetkommen. Je ziet ze in allerlei formaten, kleuren en vormen, al doen vooral ronde en meer organische gevormde exemplaren het momenteel goed. Ook hier mag het gerust eens wat anders zijn dan wit. Zo’n opzetkom vervult met plezier de rol van blikvanger. Kaldewei maakte er op ISH 2023 een heuse wedstrijd van. Uit 20 verschillende design-wastafels, die illustreren hoe individualiseerbaar het materiaal geëmailleerd staal is, konden de beursbezoekers hun favorieten kiezen. De winnaar: grijs gestructureerde Miena Misty Morning. Ook natuursteen leent zich uitermate als materiaal voor opmerkelijke opzetkommen, als luxueus accent in het badkamerdesign. Naast echte natuursteen zijn er ook de lookalikes in keramiek, zoals de Riho Livit-waskommen in drie vormen en zowel in een lichte als donkere marmerlook. Andere merken en modellen spelen dan weer in op de trends bij het kraanwerk en de trendy PVD-metaalkleuren. Zo is er Axor Suite, ontworpen door Philippe Starck. Deze collectie omvat onder meer wastafels in solid surface met een matzwarte, chroom of PVD-afwerking aan de buitenkant. Het bijpassende kraanwerk en bad vervolledigen het plaatje.

Axor Suite, met de signatuur van Philippe Starck. (Axor)

Vrijstaande kolomwastafels voor meer bewegingsvrijheid

Eveneens in opmars: de vrijstaande kolomwastafels, doorgaans eerder in het high-end marksegment dat focust op bijzonder design. Deze wastafels die ook voor meer bewegingsvrijheid in de badkamer moeten zorgen, worden vaak gecombineerd met een vrijstaande vloerkraan. Al kan het ook anders. Zo laat de Pose-wastafel van Not Only White de keuze: met of zonder kraangat. Nieuw is dat deze wastafel in solid surface nu ook verkrijgbaar is met de nieuwe Palette-finish in een kleur naar keuze. En zo blijkt eens te meer dat kleur de trend bij uitstek is. Een ander treffend voorbeeld hiervan is de Pohaku vrijstaande wastafel met tablet van het Italiaanse Relax Design, gespot op Cersaie 2023. Nog meer design uit Italië met de nieuwe vrijstaande Undici Inox-kolomwastafel van Agape. De kraag, kolom en het buitenoppervlak van de wastafel zijn in dezelfde tint gelakt, een subtiel contrast met de roestvrijstalen of geborstelde messing afwerking van de binnen- en bovenste buitenrand van de wastafel. Door de kleur subtiel te herhalen in het bad, creëert men een fraaie eenheid. Opzet geslaagd. 

De Riho Livit-waskom in keramiek met marmerdessin. (Riho Livit)

Gegoten wastafels uit solid surface 

Maatwerk nodig? Een specifieke kleur in gedachten? Engels Surfaces presenteert Varicor. Varicor kan relatief eenvoudig en in eigen beheer mallen maken om solidsurfacewastafels in één stuk te gieten. Hierdoor is het mogelijk om wastafels te gieten in de door de opdrachtgever gewenste maatvoering. Bovendien kunnen alle modellen in vrijwel alle 58 standaardkleuren gegoten worden, zelfs vanaf een stuk. Vanaf een oplage van ongeveer vijftien stuks kan dat bovendien in elke RAL-, PMS- of NCS-kleur naar keuze. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details