NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De sector is “redelijk” optimistisch en past zich aan de nieuwe realiteit van de markt aan

De sector is “redelijk” optimistisch en past zich aan de nieuwe realiteit van de markt aan

Na twee zeer positieve post-covid-jaren kende de keukensector in 2023 een lichte terugval . Maar er is geen reden tot paniek: alle spelers zijn redelijk optimistisch, in de overtuiging dat de markt zich zal stabiliseren en zichzelf de komende maanden nieuw leven zal inblazen. In afwachting is de boodschap heel duidelijk: we moeten alert blijven, anticiperen en ons zo goed mogelijk aanpassen om aan de behoeften van de eindklant te blijven voldoen.

Als er iets is dat de wereldwijde pandemie overduidelijk heeft gemaakt, dan is het wel de gehechtheid die we allemaal voelen aan onze leefruimtes, die sfeervol, comfortabel en gezellig moeten zijn. Het keukengedeelte is bijvoorbeeld opengesteld naar de woonkamer om het uitwisselen met familie, vrienden en kennissen aan te moedigen. En zo explodeerden de uitgaven voor woningverbeteringen en renovatie in de maanden na de lockdown.

Met de uitfasering van deze lockdowns werden natuurlijk ook de reisuitgaven gestimuleerd. Des te meer omdat het grillige weer een sterke stimulans was om even te ontsnappen aan ons sombere dagelijkse leven en onze toevlucht te zoeken onder een zonnigere hemel. Als we daar de impact van macro-economische factoren, stijgende bankrente, stijgende grondstofprijzen en dalende koopkracht aan toevoegen, is de lichte terugval van de investeringen in 2023 al met al vrij logisch.

Je hoeft je echter niet al te veel zorgen te maken, want één ding is zeker: de keuken is en blijft een centrale leefruimte. In plaats van kleiner te worden, versmelt ze steeds meer met de woonkamer. Het is duidelijk dat de Belg de voorkeur geeft aan visuele aantrekkingskracht, design en moderniteit. Meer dan ooit wil hij zichzelf verwennen. En hij verwacht ook het beste in elke prijscategorie.

Het is aan ons, de spelers, om de vinger aan de pols te houden en mee te evolueren met de markt om perfect in te spelen op de verschillende behoeften. Om de beste alternatieven te zoeken op het vlak van materiaal, design en kleur, in totale harmonie met de reële verwachtingen van de eindklant. En altijd met het oog op de beste prijs-kwaliteitverhouding binnen het voorgestelde budget.

In feite ligt de toekomst in dit reactie- en aanpassingsvermogen aan opkomende trends. Het groeiende succes van composiet spoelbakken tegenover inox-exemplaren, de expliciete vraag naar een breder scala aan beschikbare kleuren, het groeiende enthousiasme voor de meest geavanceerde technologieën, getuigen allemaal van het feit dat de keukensector de goede kant op gaat.

Hugues Charlier
Partner bij Componenti

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details