NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
“Beleving is het codewoord”

“Beleving is het codewoord”

Welke impact hebben de nog steeds durende pandemie en haar bijbehorende maatregelen op de keukensector? Op productdesign? Op het leven van elke dag? We leggen ons oor te luister bij Gerd Couckhuyt, interieurontwerper en productdesigner.

Gerd Couckhuyt behoeft eigenlijk geen introductie. En toch komen we enkele leuke feiten te weten tijdens ons gesprek. Zo is Couckhuyt eigenlijk een laatkomer in de designwereld die eerder toevallig in de richting van interieur en ontwerp gerold kwam. Hij zette zijn eerste stappen namelijk in de mechanica en elektronica bij Bekaert Engineering. “Ik kluste nog bij als schilder en volgde nadien in avondschool nog enkele opleidingen die meer aansluiten bij wat ik nu doe”, vervolgt Couckhuyt. “Ik was altijd al geïnteresseerd in design en heb dan uiteindelijk ook de stap kunnen zetten. Ik steek graag de handen uit de mouwen en dat heeft mij enorm geholpen de voorbije twee jaar door te komen. De opdrachten vielen grotendeels tot helemaal weg. Ik had net een huis gekocht en heb mij vol overgave op de renovatie ervan gestort. Ik deed alles zelf. Het resultaat mag er zijn en stemt mij dubbel en dik trots. Het is af en door mezelf gedaan. Nu rollen stilaan de opdrachten weer binnen.”

Gerd Couckhuyt.

Opvallend centraal 

Waar de corebusiness van Couckhuyt eerder ligt bij het productdesign, heeft hij al een aantal ontwerpen van keukens op zijn palmares staan. “De keuken is het hart van elke woning”, bevestigt Couckhuyt. “Hoe je het draait of keert, de keuken heeft de scepter overgenomen van eender welke andere ruimte in een huis. Het is dan ook logisch dat er veel aandacht wordt besteed aan zowel functionaliteit als uiterlijk. De beide. Een mooie keuken waar niets in gebeurt, dat begrijp ik niet. Het samenspel tussen handige systemen en mooie fronten, werkbladen en keukenkraan, dat is van een immense schoonheid. Maar die schoonheid beperkt zich natuurlijk niet tot de buitenkant. Ook in de kasten mag er gerust aandacht aan worden besteed. Mijn ontwerpen zijn inderdaad eerder opvallend vormgegeven en ik ben er mij van bewust dat ze niet voor iedereen weggelegd zijn. Mensen die deze vormgeving willen, kiezen bewust voor mij.”

Enkele keukenontwerpen van Gerd Couckhuyt door de jaren heen.

Materialen en componenten

Een grote frustratie bij vele mensen, ook bij Gerd Couckhuyt, is de moeilijkheid om sommige materialen te vinden dezer dagen. “Ik hoef het niet te zeggen dat sommige componenten van toestellen quasi niet beschikbaar zijn,” aldus Couckhuyt, “net als
bepaalde materialen. Denk maar aan sommige eikensoorten. Gewoon niet te vinden of simpelweg niet te betalen. We hebben twee opties: wachten of alternatieven zoeken. Daar ligt een leuke en interessante uitdaging voor ons allemaal. En ook belangrijke vragen om te beantwoorden. Moet het allemaal wel zo speciaal of computergestuurd of van het zeldzaamste materiaal gemaakt zijn? Het antwoord is voor iedereen anders.”

Op naar een ander format

Couckhuyt: “De pandemie richt een ware ravage aan in de evenementensector. Vakbeurzen blijven er aan geloven met talrijke afgelastingen of uitgestelde data. Ik zie ook een shift in hoe een vakbeurs zal worden georganiseerd. Ze zullen blijven bestaan, dat zeker, maar volgens mij niet op de traditionele manier zoals we ze kennen. Ik denk dat we in de richting van een vakbeurs gaan waarbij een fysiek bezoek hand in hand gaat met virtual en zelfs augmented reality. Geef de standhouders allemaal dezelfde ‘kleine’ oppervlakte met enkele VR-brillen. Laat ze zelf een wereld creëren waarbij ze hun producten tonen. Want een vakbeurs is en blijft het ideale platform om nieuwe introducties te doen. Dat wordt de toekomst!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?