NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Badkamertrends: nieuwe tabletten en premium oppervlakken
De gegroefde Dekton Ukiyo in matte afwerking, hier in de op terracotta geïnspireerde kleur Umber. (Dekton)

Badkamertrends: nieuwe tabletten en premium oppervlakken

Niet alleen natuursteen maar ook aanverwante steenachtige oppervlakken vinden hun weg naar de onder­houdsvriendelijke badkamer met karaktervol cachet. Want inderdaad, ook deze materialen evolueren volop mee met de trends en zijn doorslaggevend voor de gewenste sfeer in de badkamer. We zien ze verwerkt in het tablet, het meubel, in de douche, tegen de wand en op de vloer. Enkele nieuwigheden en trends onder de loep.

De Moiré keramiekcollectie van Ceramiche Coem met golvend effect. (Ceramiche Coem)

Hoe maak je een verschil in de badkamer? Met onderscheidende oppervlakken! Naast natuursteen tillen nog heel wat andere innovatieve plaatmaterialen – van keramiek, gesinterde steen, kwartscomposiet, solid surface tot ultrahard beton – het design naar een hoger niveau. Zo blijkt alvast uit onze selectie.

Gretige groeven

Geribbelde oppervlakken zijn ondertussen al een tijdje hot, in de keuken maar net zo goed in de badkamer. Vooral de gegroefde meubelfronten die extra textuur en een nieuwe diepte aan het geheel toevoegen, zijn erg gegeerd. Maar ook de steenmaterialen doen mee. Nieuw is de gesinterde steen Dekton Ukiyo, ontwikkeld in samenwerking met ontwerpster Claudia Afshar. Het betreft een nieuwe textuurcollectie met lineaire groeven die speciaal ontworpen werd voor verticale bekledingstoepassingen, verkrijgbaar in platen van 45 centimeter breed op 300 centimeter hoog, in vijf kleuren met matte afwerking en keuze uit twee groefopties. Nog meer verrassende texturen bij Ceramiche Coem met de gres keramiekcollectie Moiré, met het designsignatuur van Alessandro Pasinelli. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het oppervlak een golvend en ‘vibrerend’ moiré-effect, zoals we dit ook kennen bij het gelijknamige textiel. De collectie omvat grote keramische platen van 120 op 280 centimeter en zes millimeter dik, met keuze uit vijf kleuren. Het golvende moiré-effect komt pas echt tot zijn recht op een groot oppervlak, wanneer er diverse platen naast elkaar worden geplaatst. Beslist eens wat anders dan anders.

Silestone Le Chic in de kleur Bohemian Flame, met subtiel kronkelende aderpatroon en metallic inleg in kopertinten. (Silestone)

Nieuwe natuursteendecors

Daarnaast zijn en blijven heel wat nieuwe designs van diverse oppervlakken geïnspireerd door de natuur. De marmertrend houdt daarbij zeer stevig stand. Dat zien we onder meer in het aanbod van de thermoformeerbare, naadloos te verwerken en hygiënisch te onderhouden solid surface van Himacs, recent nog uitgebreid met vier nieuwe marmerkleuren. Hygiëne is ook een belangrijk thema bij de spiksplinternieuwe Aquatio porseleincollectie voor de badkamer van Casalgrande Padana. Het aanbod omhelst onder meer enkele en dubbele wastafels, tabletten en douchebakken vervaardigd uit keramiek plaatmateriaal van zes millimeter dik uit diverse collecties van het Italiaanse label. Het keramisch materiaal werd behandeld met Bios Antibacterial, een op zilver gebaseerde technologie die komaf maakt met 99% van de bacteriën en vlekken en geurtjes voorkomt. Verkrijgbaar met verschillende natuursteendecors, maar ook in andere kleuren uit het Casalgrande Padana-assortiment. 

Casalgrande Padana Aquatio, keramiekcollectie voor de badkamer met antibacteriële eigenschappen. (Casalgrande Padana)

Duurzaamheid als thema

Ook bij de kwartcomposieten noteren we verschillende nieuwe natuursteendecors. Nieuw in het aanbod van Silestone is Le Chic, een collectie van zes designs gecreëerd met behulp van een nieuw ontwerpproces. Het resultaat is een zeer realistisch en gedetailleerd aderpatroon met metallic accenten dat de uitstraling van natuursteen waarheidsgetrouw nabootst. Op vlak van duurzaamheid maakt de nieuwe collectie gebruik van de gepatenteerde HybriQ+-technologie: het plaatmateriaal wordt vervaardigd met 99% hergebruikt water, 100% hernieuwbare energie en 20% gerecycleerde grondstoffen. Bovendien bevat de samenstelling slechts 10% silica in twee designs en 40% voor de overige vier designs. Ook Caesarstone presenteert trouwens een nieuwe generatie mineraaloppervlakken die focust op duurzaamheid. Caesarstone Mineral combineert hoogwaardige mineralen en innovatieve materialen met gerecycleerde elementen, zoals tot 30% gerecycleerd glas. Hier wordt ook ingezet op een verlaagd silica-gehalte. Of hoe duurzaamheid wat betreft de oppervlakken voor badkamer en keuken steeds meer een thema wordt. 

Himacs solid surface met vier nieuwe marmerkleuren. (Himacs)

Karaktervol en ultrasterk beton

Beton als karaktervol en tactiel plaatmateriaal in de badkamer? Zeker! Zo is er onder meer het ultrasterk beton van Kwantz, een Belgisch familiebedrijf pur sang. De technologie voor Kwantz vloeit voort uit onderzoek aan de Universiteit Gent en werd samen met de Willy Naessens Groep verder op punt gezet. Het beton haalt zijn sterkte uit zijn geoptimaliseerde samenstelling, met 100% natuurlijke materialen zonder hars of synthetische lijm, en een minimaal gebruik aan zoet water. Het resultaat: een duurzaam product met hoge hardheid, een goede krasbestendigheid en een natuurlijke uitstraling. Het plaatmateriaal is verkrijgbaar in zes kleuren die het eigen karakter van het beton benadrukken. De toepassingen zijn legio: voor wastafels, douche- en badbekleding, maar ook keuken- en tafelbladen, venstertabletten en nog zoveel meer. Het beton is in de massa gekleurd waardoor het na verloop van tijd desgewenst opnieuw kan worden opgeschuurd – net als echte natuursteen – en het oppervlak weer als nieuw oogt. De prijs? Die zit op het niveau van de betaalbare natuurstenen en kwartscomposieten. Aan mogelijkheden dus geen gebrek. 

Versailles Ivory, de warmste tint uit de nieuwe Silestone Le Chic collectie. (Silestone) Badkamerrealisatie met Caesarstone Mineral, decor Sollena. (Caesarstone) Reserve Kwantz beton, toegepast op de wanden, als tablet en bekleding van het bad. (Kwantz)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details