NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Wastafelkranen met hoog designgehalte
Nieuw van Hansgrohe: de Tecturis-kraan, beschikbaar in twee designvarianten en in vier FinishPlus-oppervlakken. (Hansgrohe)

Wastafelkranen met hoog designgehalte

Een nieuwe badkamer? Dan zijn de kranen waarschijnlijk niet het eerste waar de klant aan denkt. Nochtans kunnen ze een belangrijke impact hebben op een geslaagd en coherent totaalplaatje. Meer nog, ze nemen maar al te graag de rol op van blikvanger. Aan de vakman en interieurontwerper om de klant daarop te wijzen.

Wat kranen betreft, komt kwaliteit uiteraard op de eerste plaats. Maar het oog wil ook wat, steeds meer trouwens. Nog meer dan in de keuken wil het sanitaire kraanwerk zich graag esthetisch onderscheiden. En tegelijk maakt het deel uit van het groter geheel waarin alles steeds meer op elkaar wordt afgestemd. De nieuwste designtrends op vlak van wastafelkranen toegelicht.

Grohe Essence-wastafelkraan met krasbestendige Phantom Black-coating, als onderdeel van het Grohe Professional-portfolio. (Grohe)

Les goûts et les couleurs…

Aan keuze alvast geen gebrek. Niet alleen het aanbod aan bijzonder vormgegeven wastafelkranen, maar vooral het aantal kleurvarianten is sterk toegenomen. Matzwart blijft uiteraard een voltreffer, waarbij de kwaliteit van de coating van essentieel belang is. Recent nog werd de Grohe Colors-portfolio – enkel voor de badkamerspecialist en installateur – uitgebreid met de kleur Phantom Black. Dit is een extra duurzame lak-coating die nog beter bestand is tegen corrosie, kalkaanslag en krassen dan de eerder dit jaar gelanceerde Matte Black-finish, aangeboden binnen het Grohe QuickFix-portfolio. Naast matzwart en matwit zijn het vooral de diverse metaalkleuren die scoren. Naast het traditionele roestvrij staal noteren we goud-, koper- en bronskleuren die een rode draad vormen doorheen de badkamer: van coherent kraanwerk tot doucheprofielen, -goten, accessoires en accenten her en der. Als alternatief voor matzwarte lak is er onder meer het antraciet­kleurige Gun Metal. Het betere gamma is hier doorgaans uitgevoerd in roestvrij staal voorzien van een PVD-coating, kort voor Physical Vapour Desposition. De kleur ontstaat door een extra metaallaag die in vacuümkamers wordt aangebracht. Een technologie die zijn oorsprong vindt in de ruimtevaart en een hoogwaardige afwerking met hoge weerstand en lange levensduur garandeert.  

O-Plus by Treemme: slechts enkele van de vele opties. (O-Plus by Treemme)

Grafische configurator ondersteunt beslissingsproces

Het uitgebreide aanbod en de talrijke opties maken het beslissingsproces er niet altijd eenvoudiger op. O-Plus by Treemme, met sanitair kraanwerk in maar liefst zestien kleuren, vond er wat op en introduceerde een handige online configurator. Hier kan men de diverse modellen in de gewenste finish in 3D bekijken. Met augmented reality is het bovendien mogelijk de verschillende opties in je eigen setting te plaatsen. Een handig hulpmiddel waar je ook als professionele ontwerper mee aan de slag kan gaan.

De Nobili Velis kraan, verkrijgbaar in diverse modellen én duurzame PVD-tinten.

Verregaande personalisatie

De integratie van natuursteen – of realistische lookalikes – in de hendels van klassiek of landelijk geïnspireerd kraanwerk is gangbaar. Bijzonder is dat het materiaal nu ook zijn weg vindt naar het designassortiment. Op zich hoeft deze trend niet te verbazen, aangezien natuursteen en marmerdessins sowieso hot zijn in de afwerking en aankleding van de eigentijdse badkamer. Op de voorbije editie van Salone del Mobile presenteerde Grohe samen met Caesarstone, ontwerper en fabrikant van oppervlakken in kwarts en porselein, de nieuwe collectie Grohe Spa Atrio Private. Een innovatie die meteen goed was voor een iF Design Gold Award. De knoppen en hendel van het kraanwerk – voor  zowel wastafel, bad als douche – zijn afgewerkt met Caesarstone-kwartscomposiet, met keuze uit het lichte White Attica en donkere Vanilla Noir. Zo kan er bijvoorbeeld een esthetische link worden gelegd tussen de tablet en de kraan. Het Italiaanse Zucchetti presenteerde op zijn beurt de Isy22-reeks, met marmer geïntegreerd in het kraanontwerp. Axor biedt met de MyEdition-collectie de mogelijkheid om de kraan te personaliseren met een afdekplaat naar keuze, bijvoorbeeld in het materiaal van het tablet. Binnen deze collectie noteren we dit najaar drie nieuwe kraanmodellen, net als de andere referenties uit deze reeks nu ook verkrijgbaar in de Axor FinishPlus Matt Black-afwerking.  

O-Plus by Treemme: Tube-kraan met industriële knipoog. (O-Plus by Treemme)

Impactvol design

Je onderscheiden op vlak van design is niet altijd eenvoudig. Daarom nemen diverse merken gerenommeerde designers en architecten onder de arm. Zo draagt de nieuwe Sixty-kranencollectie van Ceadesign de signatuur van de Gentse architect Glenn Sestig. ► 

De collectie ontstond initieel als een maatwerkproject voor de restyling van Hotel La Réserve in Knokke en bleef ook in Italië niet onopgemerkt. De roestvrijstalen Sixty-kranen, net als de bijhorende douchegarnituren en accessoires, worden gepresenteerd in een exclusieve Coffee Black Ivory-finish, toch weer wat anders dan anders. Nog meer bijzonder vormgegeven kranen bij het Italiaanse Treemme, in België exclusief aangeboden onder het designlabel O-Plus by Treemme, met de Watertube ontworpen door Massimiliano Braconi. Naast opbouw- en wandmodellen zijn het ook de vrijstaande kranen – niet langer alleen voor het bad maar ook voor de wastafel – die door hun doorgaans slanke verschijning indruk maken. Een model hors catégorie is deze van Falper, als onderdeel van het ‘MA’-badkamerconcept ontworpen door Foster + Partners. De kraan maakt onderdeel uit van een aanpasbaar en multifunctioneel systeem dat kan worden uitgerust met een tablet en haakjes maar bijvoorbeeld ook steun biedt aan de staande spiegel. Creatief design dat beslist onder de noemer impactvol valt.

Wandkraan uit de Isy22-reeks van Zucchetti, met marmeren draaiknoppen. Design Matteo Thun en Antonio Rodriguez. (Zuchetti)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details