Platform over design en techniek in de keukenbranche
Elektro

Vrijstaand of ingebouwd?

Koelkasten en diepvriezers zijn onmisbaar geworden in een keuken. Daar waar het vroeger volstond om een functioneel apparaat te hebben,...

foto-1-koel-vries-kopieren

9 september 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Koelkasten en diepvriezers zijn onmisbaar geworden in een keuken. Daar waar het vroeger volstond om een functioneel apparaat te hebben, spelen vandaag ook het design en de kleur een rol. De functies werden niet vergeten, integendeel. Meer en meer (handige) features houden onze ingrediënten langer vers.

Nadelen

Fabrikanten van werkbladen noemen werkbladen als hét belangrijkste item in de keuken. Bij producenten van spoeltafels klinkt het dat spoeltafels de centrale plaats in een keuken zijn. Het antwoord van wie koelkasten en diepvriezers maakt, luidt logischerwijs dat een keuken geen keuken is zonder een (goede) koelkast. De mogelijkheden zijn legio, zowel bij de vrijstaande exemplaren als de inbouwtoestellen. Daar schuilt al een eerste belangrijke keuze die dient te worden gemaakt, en die ook rechtstreeks invloed heeft op en beïnvloed wordt door de opmaak van de keuken in zijn geheel. Ga je voor een vrijstaand of een ingebouwd model? De meeste fabrikanten bieden beide mogelijkheden aan, slechts enkelen onder hen kiezen volop voor één van de twee methodes.

Praktische plaatsingstips

Zowel bij een vrijstaand als bij een ingebouwd model hou je best rekening met enkele aandachtspunten. Vermijd zoveel mogelijk de plaatsing net naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat). Direct zonlicht is eveneens uit den boze. Warmte zorgt er immers voor dat de compressor meer moet draaien en dat heeft een impact op zowel de levensduur als het verbruik van het toestel. Om praktische redenen wordt de koelkast best niet te ver van het werkblad geplaatst. Daardoor blijft de deur minder lang open en worden temperatuurschommelingen tot een minimum beperkt. Last en zeker not least: denk goed na over de bewaarcapaciteit en de temperatuurzones die een gezin nodig heeft. Neem daarom steeds de eetgewoontes en het aantal personen in een huishouden mee in de beslissing welk toestel het moet worden. Voor een koelkast wordt algemeen gerekend op een netto-inhoud van 70 tot 100 liter voor een huishouden van één of twee personen. Tel daar 40 tot 50 liter bij per persoon extra. Bij een diepvriezer speelt de mate van gebruik een belangrijke rol. Wie vaak gebruikmaakt van de diepvriezer, rekent best op een netto-inhoud van 130 liter per persoon. Een netto-inhoud van 50 tot 80 liter volstaat wanneer de diepvriezer minder wordt gebruikt.

foto-2-koel-vries-kopieren

De planning van de keuken bepaalt mee welke koelkast gekozen wordt.

 

Een extra toestel

Een koelkast of een koel-vriescombinatie in de keuken volstaat soms niet meer en dan wordt er overgegaan tot een tweede toestel dat dan vaak in een garage of een tuinhuis komt te staan. Maar is dat wel een slim idee? In garages en tuinhuizen heersen immers andere temperaturen dan in de keuken. Eén goede raad: check goed bij klanten waar het toestel komt te staan en hoe de situatie daar is. Een goede raad voor klanten: check goed de internationaal gestandaardiseerde klimaatklasse van een toestel. Deze aanduiding geeft immers aan in welke omgevingstemperaturen een toestel optimaal functioneert. Er zijn vier categorieën: SN (subnormaal, van 10°C tot 32°C), N (normaal, van 16°C tot 32°C), ST (subtropisch, 16°C tot 38°C) en T (tropisch, van 16°C tot 43°C). Een combinatie van twee categorieën kan perfect. Zo werkt een toestel bij bijvoorbeeld klimaatklasse SN-T optimaal binnen het bereik van 10°C en 43°C. Temperaturen lager dan 10°C zijn niet opgenomen in deze internationale normering. Informatie hierover vraag je best aan de fabrikanten.

Andere aandachtspunten

De stijgende energieprijzen hebben ook hun weerslag op de interesse van de consumenten in de meest energiezuinige toestellen. Verschillende fabrikanten getuigen dat de energiezuinigheid van toestellen een belangrijke, al dan niet de belangrijkste, drijfveer is bij de aankoop van een toestel. De functies en features van een toestel worden ook goed onder de loep genomen, net als de onderverdeling in verschillende zones die iedereen naar wens kan instellen op koelen of vriezen. Uiteraard zijn consumenten kieskeurig en willen ze kunnen kiezen uit vele mogelijkheden, zowel qua afmetingen, kleuren en deuren.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%