NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Een koelkast voor wijn
Wijnkasten komen in alle maten en gewichten, van slechts enkele flessen tot een hele verzameling. (Foto: Swisscave)

Een koelkast voor wijn

Het is ongetwijfeld een vraag die continu gesteld wordt bij het overlopen van de nieuwe keuken. Is die x nodig? X kan dan worden ingevuld door alle mogelijke toestellen, kranen, spoelbakken en andere werkbladen. De laatste jaren is het lijstje mogelijke keukentoestellen uitgebreid met de wijnklimaatkast, een toestel dat razendsnel mainstream is geworden. En het antwoord op de meest gestelde vraag wordt meer en meer (volmondig) ja.

Eigenlijk is een wijnklimaatkast voor elke wijnliefhebber een must. Wie al wel eens een glaasje drinkt, of op regelmatige basis vrienden of familie ontvangt voor een etentje of een klein feestje, heeft aan de wijnklimaatkast de ideale partner in crime. Want een fles wijn serveer je uiteraard het best op de juiste temperatuur. Een wijnklimaatkast garandeert de juiste legcondities. De juiste temperatuur spreekt voor zich, maar ook de luchtvochtigheid, het zonlicht en de trillingen hebben invloed op de wijn. Hou alles perfect onder controle met een wijnklimaatkast.

Met de (ingebouwde) wijnkast sla je twee vliegen in één klap: de wijn is steeds op schenktemperatuur en je hebt er een eyecatcher in de keuken bij. (Foto: BSH)

De juiste temperatuur

Eigenlijk zijn er twee types kasten om de wijn te bewaren. Enerzijds heb je de wijn(bewaar)kasten die de beste omstandigheden bieden voor het wat langer laten liggen van een fles. De wijn kan dus nog een beetje rijpen op de fles. In een wijnbewaarkast heerst een constante temperatuur, een paar graden verschil hebben namelijk een (grote) invloed op de smaakbeleving. De meeste kasten bieden bovendien de mogelijkheid om temperatuurzones in te stellen want een rode en een witte wijn bewaar je nu eenmaal niet op dezelfde temperatuur. De wijnklimaatkast is dan weer ideaal voor die flessen wijn die vrij snel soldaat worden gemaakt. Ben je niet meteen een verzamelaar maar wel een occasionele wijnproever of -drinker, dan is dat type wijnkast de juiste keuze. Ook daar heersen uiteraard de juiste temperaturen en die kasten beschermen de flessen wijn evenzeer tegen andere slechte invloeden.

Geen tocht

Les 1 die we opgroeiende kinderen leren als ze zelf hun drankje uit de koelkast mogen pakken, is om snel de deur weer te sluiten. “Anders gaat al de warmte naar binnen en de kou naar buiten”, klinkt het dan. Dat geldt evenzeer voor een wijnklimaatkast. Dat is als het ware een koelkast maar dan uitsluitend voor flessen wijn. Je wil de temperatuur onder controle houden en tegelijk tocht vermijden, want tocht belemmert de verdere ontwikkeling van de wijn. De wijnkast creëert met zijn ingebouwde technologie een optimale luchtvochtigheid. En dat houdt de kurk tiptop in orde en beschermt de wijn in de fles zo perfect.

Dezelfde wijnkast vrijstaand of ingebouwd gebruiken? Het kan dankzij de polyvalentie van de toestellenfabrikant. (Foto: Stoves)

Geen trillingen, geen zon

De eerste wet van Newton, ook wel de traagheidswet, luidt als volgt: een voorwerp waarop geen resulterende kracht werkt, is in rust of beweegt zich rechtlijnig met constante snelheid voort. Een andere interpretatie die langslapers ook graag gebruiken, zegt dat een lichaam in rust ook in rust wil blijven. Vervang lichaam door wijn en de zin klopt nog steeds. Een fles wijn die in de wijnkast ligt te rusten, wil ook blijven rusten. Daarom voorzien de fabrikanten van wijnkasten een systeem dat trillingen opvangt en neutraliseert. Trillingen hebben namelijk een negatieve invloed op de wijn en zo voorkomen de wijnkasten dat. En wijnkasten vermijden nog meer onheil met de glazen deuren die uv-licht tegenhouden en daarmee ook zijn negatieve invloed, zowel op de smaak van de wijn als op de kleur ervan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?