NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Broodnodige puzzelstukjes in elke keuken
Een van de drukst bezochte plekken in de keuken is waar de koelkast staat. (Foto: V-ZUG)

Broodnodige puzzelstukjes in elke keuken

De evolutie die de keuken heeft doorgemaakt, is immens. Van een functionele ruimte, vaak weggestopt in een andere kamer, tot de plek in de woning waar het gezin samenkomt, leeft, werkt en waar gasten worden ontvangen. Natuurlijk blijft de core business van de keuken overeind, namelijk de maaltijd bereiden en vaak ook verorberen. En dan zijn een koelkast en een diepvriezer broodnodig.

Het ontwerpen van een nieuwe keuken is puzzelwerk. Alle stukjes moeten passen en daar horen ook de koelkast en de diepvriezer bij. Want waar bewaar je anders je eten en je drinken? Ga je voor allemaal inbouwtoestellen, dus inclusief koelkast en vriezer, of kies je voor een ietwat andere puzzel met bijvoorbeeld een design koelkast die zijn eigen plekje krijgt? Om het met een cliché te zeggen, elke puzzel zal anders zijn. De oppervlakte en indeling van de ruimte, de keuze van de fabrikant, de plaatsing van de toestellen en welke diepvriezer en koelkast het zullen zijn: deze factoren beïnvloeden de vorm en het resultaat van de puzzel.

De technologie schiet ter hulp bij het langer vers houden van ingrediënten. (Foto’s: Liebherr)

Topprestaties met zo weinig mogelijk energieverbruik

Natuurlijk gaat het niet alleen om het leggen van een zo mooi mogelijke en een zo efficiënt mogelijke puzzel. Bij de koelkast en de diepvriezer gaat het uiteraard ook over de prestaties ervan. Hoe goed doen ze wat ze moeten doen? En hoeveel energie verbruiken ze? Het antwoord is heel eenvoudig: de toestellen moeten fantastisch zijn qua prestaties, liefst met zo veel mogelijk handige features om gebruikers te helpen, en ze moeten zo weinig mogelijk energie verbruiken om die prestaties te leveren. Nu je dat weet, zoek en vind die koelkast en diepvriezer maar. Gelukkig voor ons allemaal volgen alle fabrikanten de noden van de consument op de voet en weten ze hoe belangrijk gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn. En dat merk je bij de ontwikkeling en lancering van nieuwe toestellen. ►

Langer vers houden

Het trendwoord bij uitstek is gevallen. Duurzaamheid. Het is wellicht geen verrassing dat we vandaag met z’n allen zo weinig mogelijk voedsel en drank willen weggooien. Het vraagt vanzelfsprekend een inspanning van de consument, die geen nodeloze aankopen moet doen. Maar als de koelkast en de diepvriezer een handje kunnen helpen om alles langer vers te houden, dan is dat mooi meegenomen. Daarom zetten de R&D-afdelingen van de fabrikanten in op technologieën die dit mogelijk maken. Elke dag dat bijvoorbeeld groenten en fruit hun mooie kleur, lekkere smaak en vitaminen behouden, is een dag gewonnen. Voor onze gezondheid, voor onze portemonnee en voor onze planeet. De manier waarop de fabrikanten dit klaarspelen, verschilt uiteraard. Net als de naam die ze aan de technologie geven. Het resultaat is wel hetzelfde.

Een vrijstaande koel-vriescombinatie, al dan niet ingebouwd in een eigen nis, vervult zowel een functionele als een designfunctie. (Foto: SMEG)

Zo weinig mogelijk energie verbruiken

De stijgende energieprijzen hebben ons nog maar eens, en vrij drastisch, op de feiten gedrukt. We betalen veel voor de elektriciteit, het gas en het water dat we verbruiken. Ook hier willen we wat aan doen en ook hier helpen de fabrikanten ons een handje. Maar net zoals bij het thema duurzaamheid is het ook bij het thema energie-efficiëntie noodzakelijk dat we ons gezond verstand gebruiken. De kilowattuur die het minst kost, is de kilowattuur die niet wordt verbruikt. En verbruiken we met z’n allen minder elektriciteit, dan krijgt het vraagstuk van het langer openhouden van de kerncentrales misschien automatisch een antwoord. Al laten we die hete aardappel met alle plezier bij de politieke instanties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details