NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Badkamers met karaktervolle natuursteen en alternatieve steenproducten
Eigentijdse luxe met de marmer Oyster Poli van Louis Culot als blikvanger. (foto Louis Culot)

Badkamers met karaktervolle natuursteen en alternatieve steenproducten

De kracht en schoonheid van de natuur binnenhalen in de badkamer? Geen betere manier dan met natuursteen. Naast ‘the real stuff’ – steeds anders en telkens uniek – scoren ook alternatieve steenproducten met realistisch natuursteendecor, de zogenaamde ‘engineered stone’, bijzonder goed. Daarbij opteert de interieurarchitect er steeds vaker voor om het karaktervolle materiaal als een rode draad doorheen de woning toe te passen: van keuken over toilet en dressing tot de badkamer. Enkele trends en opmerkelijke realisaties in de kijker.

​Hoewel natuursteen op zich een tijdloos materiaal is en blijft, bedoeld om lang mee te gaan, vallen ook hier bepaalde trends te onderscheiden. Enerzijds mag het gerust allemaal wat expressiever, met meer kleur en contrasterende adering. De trend anno 2023 getuigt duidelijk van meer durf. Anderzijds doen ook zachte crèmekleurige tinten, met op kop de toepassingen met travertin, het bijzonder goed. Uiteraard zien we natuursteen en steenproducten toegepast op wanden en vloeren, als tabletten, spoeltafels en in meubels. Maar het kan ook subtieler, als finishing touch op de hendel of knoppen van het kraanwerk. 

Karaktervolle kleurnuances 

Karaktervolle natuursteen zet de toon in een eerste opmerkelijk project van Louis Culot. De producten van deze specialist in keukenwerkbladen, zowel in natuursteen, Dekton, composiet als keramiek, vinden ook hun weg naar de meer exclusieve badkamer. De keuze viel hier op de expressieve marmer Oyster Poli met rijke kleurnuances die op verschillende plaatsen werd toegepast. Soms zeer opvallend, bijvoorbeeld voor de bekleding van de douchewand en als volledig uitgewerkt lavabotablet, dan weer subtieler als accentmateriaal. Door het levendige materiaal te matchen met eerder strakke, matwitte oppervlakken komt het volledig tot zijn recht. Wat ook blijkt: natuursteen van dit kaliber laat zich maar al te graag combineren met goud- of bronskleurig kraanwerk en dito doucheprofielen. Het resultaat? Eigentijds warm, met hoog wauw-gehalte. ► 

Deze Falper Eccentrico combineert massief hout met een marmeren spoelbak. (foto Falper)

Statement piece 

Wat opvalt in het interieur: meer kleur mag. Vooral groentinten en terraccota scoren goed. En hoewel natuursteen vaak doorheen het hele interieur wordt doorgetrokken, kiezen sommigen er toch voor om van de badkamer een blikvanger te maken met een opvallende steen. Zo is er bijvoorbeeld de natuursteen Avocatus, in het aanbod van Potier Stone. Deze kwartsiet kenmerkt zich door een opmerkelijke combinatie van licht- en donkergroene vlakken met afwisselend zwarte en witte adering. Een echt statement piece. En wat blijkt? Ook deze natuursteen laat zich goed combineren met goudkleurig kraanwerk, douchegarnituren en accessoires. De groene, geribbelde fronten van het lavabomeubel maken dit plaatje compleet, al mochten uiteraard ook de groene handdoeken niet ontbreken. Graag markante natuursteen, maar toch liever iets discreter aanwezig? Er zijn ook diverse designlabels van badkamermeubels die natuursteen op een meer subtiele manier integreren in de collectie. Een fraai voorbeeld: de Eccentrico Collection van Falper met marmeren spoelbak, ontworpen door de architect Victor Vasilev.

Marmorio uit de Travertine Kode collectie van Cosentino: Dekton geïnspireerd op Travertino Navona, een natuursteen die wordt gewonnen in de buurt van Tivoli. (foto Cosentino)

Ingetogen luxe van Italiaanse travertin

Ook zij die gewonnen zijn voor een meer ingetogen luxe, komen aan hun trekken. Nu toch al een tijdje terug van weggeweest: travertin, de klassieke Italiaanse steen waaruit Rome als het ware werd gebouwd. Ook deze trend houdt overtuigend stand. Wat deze aardse natuursteen typeert zijn de poriën ontstaan door organisch materiaal als bladeren en takjes. Verkrijgbaar in diverse nuances: van eerder grijs tot zand- en crèmekleurig. Dat deze natuursteen inspireert, bewijzen de alternatieve steenmaterialen die het aderpatroon van Italiaanse traventin overtuigend nabootsen. Denk daarbij zowel aan keramiek als aan composiet maar ook Dekton met de nieuwe Travertine Kode-reeks. Deze lijn, ontworpen door Daniel Germani, omvat twee ontwerpen: Sabbia met een eerder willekeurig aderpatroon en Marmorio met een poreuze gestreepte structuur. 

Deze Steppa Scuro travertin combineert mooi met hout en andere natuurlijke materialen en vormen. Realisatie van Scratch Studio in samenwerking met De Maatwerker, met wastafel en omkasting bad in Steppa Scuro van Potier Stone. (foto Potier Stone)

iF Design Gold Award 2023

Het is overduidelijk: natuursteen in de badkamer, en bij uitbreiding de waarheidsgetrouwe natuursteendecors, doen het goed. Dat begrijpt ook Grohe, dat op Salone del Mobile samen met Caesarstone, gekend van de kwarts- en keramiekoppervlakken, de nieuwe collectie Grohe Spa Atrio Private presenteerde. Hun samenwerking resulteerde in een iF Design Gold Award 2023. Nieuw is dat de hendel of knop van de kranen kan worden afgewerkt met naar keuze White Attica of Vanilla Noir kwartscomposiet. De kranen kunnen uiteraard gecombineerd worden met een tablet of wand in dezelfde kwartscomposiet, voor een coherente en luxueuze esthetiek. Wastafel of tablet en kranen op elkaar afstemmen, dat doet trouwens ook Axor met MyEdition. Deze kranen zijn verkrijgbaar zonder afwerkingsplaat waardoor men ze naar wens kan personaliseren. Het aanbod wordt dit najaar verder uitgebreid met drie nieuwe kraanmodellen. Bovendien zijn alle kranen uit de Axor MyEdition-collectie nu ook verkrijgbaar in matzwarte afwerking. Voor nog meer individualiteit en een eigentijdse esthetiek. 

De nieuwe kraan Axor MyEdition Matt Black, helemaal assorti met de wastafel. (foto Axor)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details