NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Op bezoek bij een buitenbeentje
Oog voor kwaliteit en detail.

Op bezoek bij een buitenbeentje

De dampkap is onmisbaar in de keuken. Of het nu gaat om een downdraft of een traditionele dampkap boven het kookveld, er moet er eentje zijn om de geuren en dampen die tijdens het koken ontstaan vakkundig te verwijderen. Van alle fabrikanten van dampkappen mag berbel gerust een buitenbeentje worden genoemd. Zij doen het immers op een hele andere manier dan alle andere. Keukenbouw mocht een kijkje nemen in de productiefaciliteiten van berbel in Rheine.

Je kent ze misschien wel, de Duitse fabrikant berbel. Toch maakt de fabrikant van de gelegenheid gebruik zich nog wat beter voor te stellen. berbel ontwikkelt, produceert en verkoopt sinds 2001 dampkappen. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat berbel dit op geheel eigen wijze inkleedt. Alle dampkappen werken namelijk volgens hun eigen ontwikkelde en gepatenteerde technologie. “We passen een eenvoudig natuurkundig principe toe”, legt de fabrikant ons uit. “De centrifugale kracht, ook wel de middelpuntvliedende kracht genoemd, toegepast in onze dampkappen creëert de meest effectieve luchtreiniging sinds het ontstaan van de dampkappen.”

Het berbel-principe mooi uitgelegd.

Hoe werkt het?

Het berbel-principe gaat dus uit van de centrifugale kracht. “En eigenlijk kennen we die allemaal wel”, leren we tijdens een echte sessie van de berbel Academie. “Het is namelijk de kracht die je lichaam naar links doet bewegen wanneer je met de auto een scherpe bocht naar rechts maakt. Onze ingenieurs vertaalden dit naar de dampkappen waarbij de kookdamp die uit lucht, water en vet bestaat eerst door een smalle en effectieve sleuf in het binnenste van de dampkap wordt gezogen. Aan de ingang van de dampkap komt er dan een tweede aspect bij: snelheid. De versnelde kookdamp wordt binnenin de dampkap in twee bochten geroteerd waarbij de centrifugale kracht ontstaat. De zwaardere vet- en oliedeeltjes worden letterlijk uit de lichtere lucht geslingerd. De vet- en oliedeeltjes blijven achter en worden opgevangen in een opvangschaaltje terwijl de lucht ongeremd verder stroomt. Na het koken volstaat het om de opvangbak open te klappen en met een doekje te reinigen. Je leest het goed. Nergens in het hele proces komt er een filter aan te pas. Geen prestatieverminderende vetfiltertechnologie bij berbel! Zelfs na jaren zijn de berbel-dampkappen nog net zo krachtig als op dag één. En de cijfers liegen er niet om met een vetafscheiding en geurverwijdering van maar liefst 97 procent.”

Lokale productie

We kennen de verschillende dampkappen die berbel in haar uitgebreid assortiment heeft, van de kookvelden met geïntegreerde afzuiging tot de eilanddampkappen en de modellen die aan de muur worden bevestigd. Naast het gebruik van het berbel-principe hebben ze allemaal nog een belangrijk aspect gemeenschappelijk. Ze worden allemaal met de hand gemaakt, leert ons de rondleiding doorheen de productiefaciliteiten. Meer zelfs, in de productie worden uitsluitend hoogwaardige grondstoffen gebruikt, zoals anti-magnetisch roestvrij staal en bedieningsonderdelen van Duitse kwaliteitsfabrikanten. Grondstofbesparende productie, korte transportroutes en minder afvalverwerking zijn daarbij de drijfveer. De factor ‘mens’ betekent voor berbel heel veel. Dat merken we tijdens de rondleiding. Zo werkt de fabrikant al meer dan 20 jaar nauw samen met de Freckenhorster Werkstätten, een organisatie die personen met een handicap aan het werk zet.

Absolute vrijheid met Downline Infinity.

Nog meer gepatenteerd

Alle modellen uit het dampkappenassortiment een plaatsje geven op deze pagina’s is jammer genoeg niet mogelijk. We pikken er daarom twee uit: de Formline hoofdvrije wanddampkap en de Downline Infinity kookplaatafzuiging. Het innovatieve berbel-principe maakt ook van de Formline een zeer efficiënte oplossing. “Maar de Formline heeft nog meer te bieden”, klinkt het in de showroom wanneer we de Formline onder de loep nemen. “Zo reageert het discrete sensor touch control panel op de lichtste aanrakingen zodat de bediening snel en comfortabel is. De aanwezige EcoSwitch-functie zorgt voor een eenvoudige omschakeling tussen de recirculatie- en afvoermodus. Zuiveren en terug in de keuken blazen ofwel naar buiten afvoeren dus. Maar even opvallend als innovatief is wel de gepatenteerde BackFlow-technologie. Door middel van een secundaire ventilatie wordt immers een deel van het luchtvolume naar de aanzuigopening van de dampkap geleid. Het resultaat is enerzijds een bijzonder efficiënte opvang van opstijgende kookdampen en anderzijds een uiterst doeltreffende luchtzuivering.”

Absolute vrijheid

Downline Infinity is de laatst toegevoegde telg in de Downline-familie inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging. Downline Infinity is ook de grootste met een breedte van 900 millimeter en een diepte van maar liefst 550 millimeter. De vier aanwezige kookzones kunnen gelijktijdig worden gebruikt zonder dat potten en pannen elkaar in de weg komen te staan. Links bevinden zich twee forse vierkante spoelen die via een bridgefunctie tot één heel grote zone kunnen samensmelten. Rechts zijn het twee dubbele ronde spoelen die ook de intelligente zones worden genoemd. Ze herkennen namelijk het formaat van het kookgerei en passen zich daarop aan. Via een duidelijk display is de bediening van Downline Infinity kinderspel. Via de verschillende submenu’s komt de gebruiker snel en intuïtief bij die functie of instelling die hij nodig heeft. Om het koken toch overzichtelijk te houden, blijft op het display enkel te zien wat er op dat moment gebeurt. “Eén enkele aerodynamische afzuigunit volstaat om de kookdampen en -geuren weg te werken”, benadrukt de fabrikant. “Via het instroomrooster met schuin geplaatste geleiders zuigt de unit deze naar binnen. De Powermover kan naar links of naar rechts worden verplaatst om het afzuigvermogen aan een specifieke kant te versterken. 

De vet- en oliedeeltjes worden opgevangen in een opvangschaal die met een doekje te reinigen is.

Wat hebben we geleerd?

Een tweedaags bezoek aan berbel levert ons uiteraard meer stof op dan we kunnen verwerken in een sfeerverslag. Zo leerden we ook over de brandveiligheid van de dampkappen en hoe deze beter scoren dan de traditionele dampkappen (het verschil zit hem in de afwezigheid van de vetfilters bij berbel, nvdr). Ook de door berbel ontwikkelde Permalyt®-recirculatiefilter heeft geen geheimen meer. Deze zelfregenererende en onderhoudsvrije recirculatieoplossing zet onaangename geuren om in schone lucht. En wat ons zeker ook zal bijblijven is de continue wil en discipline om de hoogste kwaliteit te ambiëren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details