NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Trend versus traditioneel: Novy helpt consument juiste dampkap te kiezen

Trend versus traditioneel: Novy helpt consument juiste dampkap te kiezen

Men ziet het steeds vaker: een keuken waarbij de dampkap niet meer boven de kookplaat hangt, maar er volledig in is geïntegreerd. Het ziet er geweldig uit en het maakt ook nieuwsgierig; zullen we allemaal op dit type dampkap overschakelen? Of is er nog een mooie toekomst voor de ‘traditionele’ dampkap? En hoe maakt de consument vandaag de slimste keuze tussen beide varianten? Specialist Novy antwoord op deze vraag aan de hand van concrete voorbeelden.

Trend: afzuiging in het werkblad 

“De rode draad doorheen kookplaten met afzuiging in het werkblad is een gevoel van grenzeloze vrijheid bij het inrichten van de keuken. Van kookeiland tot wandopstelling, van één tot vijf kookzones … de mogelijkheden zijn eindeloos. Het geheel is stijlvol en discreet zonder in te boeten aan functionaliteit”, stelt Olivier Lambert, Marketing Director bij Novy. 

De Novy Panorama 120 is een perfect voorbeeld. De dampkap van deze kookplaat is alleen zichtbaar wanneer hij actief wordt gebruikt. Hij is perfect geïntegreerd in het ruime kookoppervlak – tot een royale lengte van 120 cm met vijf kookzones – zonder zichtbare opening in de kookplaat. Bij gebruik van de dampkap komt de semi-transparante, verticale toren exact tot de gewenste hoogte omhoog. Het elegante design maakt meteen indruk. 

“Toch raden wij niet iedereen aan blind voor een model met werkbladafzuiging te kiezen. Elke keuken en elke situatie is anders, daarom geven wij met veel plezier advies op maat. Er is een duidelijke trend naar werkbladafzuiging, maar dat is lang niet voor iedereen de juiste oplossing. Het is voor ons belangrijk om de consument te begrijpen in zijn kookervaring en om hem zo verder te helpen met zijn keuze tussen werkbladafzuiging of een meer gangbaar model”, stelt Olivier Lambert 

Smaken verschillen: de juiste dampkap voor elke situatie  

Het is dus belangrijk om bij aanvang van elk project – nieuwbouw of renovatie – de beschikbare ruimte goed in te schatten, want die zorgt voor vrijheid of net beperking van de mogelijkheden. Uiteraard speelt ook de hoogte van het plafond een rol. Daarnaast komt het er vooral ook op aan om de juiste vragen te stellen. “Met welke frequentie wordt er gekookt? Is de keuken afgesloten terrein of houdt men ervan om open en vrij te koken? Hoeveel potten worden gebruikt? Hoe belangrijk zijn aspecten als onderhoud, geur en geluid? Het zijn slechts enkele vragen die kunnen helpen om de ideale dampkap te bepalen. De uitkomst zal vaak een meer ‘gangbaar’ model zijn. 

Moderne technologie in gangbare dampkap 

“Ik gebruik bewust het woord gangbaar en niet traditioneel”, benadrukt Lambert. “Kijk bijvoorbeeld naar ons Novy Pureline gamma. Het zijn geen modellen met werkbladafzuiging, maar wel hypermoderne dampkappen en echte designelementen, perfect geïntegreerd in hun omgeving.” 

De Novy Pureline frame is een blikvanger boven elk kookeiland. Een robuuste metalen frameconstructie bevat een krachtig maar fluisterstil Novy Pureline afzuigsysteem. In het frame passen legplanken in om het even welke stijl, kleur of materiaal. Ideaal om het design van de keukenkasten door te trekken naar de dampkap. 

Maar ook de meest gangbare modellen van Novy, bijvoorbeeld de Novy Pureline Pro, maken optimaal gebruik van moderne technologie. De Novy Sense technologie bepaalt op basis van dampen en geuren hoe intensief de dampkap moet afzuigen. Aangezien de afzuiging in het plafond steekt, kan de volledige ruimte op de kookplaat worden benut. Bovendien is de dampkap heel eenvoudig te reinigen. ​ 

Fluisterstille dampkappen 

Ook het geluid van een dampkap is een belangrijk element. Hoewel alle types en modellen vandaag fluisterstil werken, zijn er toch nog verschillen merkbaar. Een werkbladafzuiging heeft immers meer kracht nodig om de dampen af te zuigen dan een traditionele dampkap. Bovendien hangt een plafonddampkap hoger en is de perceptie van het geluid dus minder groot. ​ 

Er zijn dus heel wat aspecten om rekening mee te houden bij het maken van de perfecte keuze. Professioneel advies inwinnen is daarom belangrijker dan ooit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details