Een uitvinding die het leven van vele mensen danig veranderde, inbegrepen dat van de uitvinders zelf. We hebben het over de zelfreinigende recirculatiefilter van het Nederlandse PlasmaMade. Martin van der Sluis, geestelijke vader van de filter, ontwikkelde de filter samen met zijn broer. Vandaag gaan ze de wereld rond.
Een persoonlijk verhaal staat aan de basis van de PlasmaMade Airfilter. Allergieën bij het zoontje van Martin van der Sluis zetten hem en zijn broer aan om de luchtkwaliteit in de woning te gaan verbeteren. De op dat moment voorradige oplossingen bleken niet te voldoen aan de gestelde eisen. Na vijf jaar ontwikkelen was de PlasmaMade filter klaar, een relatief compacte oplossing die op quasi alle nieuwe en bestaande dampkappen geplaatst kan worden. Groot voordeel aan de filter: naast de kookdampen verdwijnen onder meer ook stof, pollen en bacteriën uit de aangezogen lucht.
De filter maakt gebruik van een aantal technieken om ongewenste elementen uit de lucht te verwijderen. De dampkap zelf zal als eerste, dankzij de aanwezige vetfilter, vet en andere grove deeltjes uit de kooklucht verwijderen. Op het moment dat de kooklucht de PlasmaMade Airfilter bereikt, treedt deze automatisch in werking. Een eerste filtering gebeurt door een elektrostatische filter aan de buitenkant van de koker. Deze verbrandt als het ware vaste stoffen die in de luchtstroom zitten. Daarna is het de beurt aan het plasma. Dit wordt in de filter geïnjecteerd en vernietigt alles wat het tegenkomt: stof, pollen, bacteriën, geuren… Tot slot gaat een koolstoffilter de lucht een laatste keer filteren vooraleer deze weer in de ruimte wordt geblazen.
Wie met plasma werkt, krijgt sowieso te maken met de reststof ozon. Dat weet van der Sluis. “We beseffen dat we met onze filters veel goed doen inzake het filteren van de kooklucht, maar dat we ten allen tijde de veiligheid in het oog moeten houden. Zo is er een Europese wetgeving die zegt dat de gemeten waarde steeds onder de 0,05 ppm moet blijven, anders mag het product niet gebruikt en zeker niet verkocht worden. We beschikken over een eigen lab met drie testkamers waar we continu metingen uitvoeren. Onze R&D-afdeling blijft ook continu onderzoek verrichten om de performance te verbeteren, dit onder meer door de software in onze filters te optimaliseren. Vandaag is het laboratorium ‘slechts’ 30 vierkante meter groot, maar de bouw van een grotere hal met een laboratorium van 400 vierkante meter loopt op zijn einde. De uitbreiding was nodig nu ook de grote fabrikanten van afzuigkappen de weg naar Staphorst, onze thuisbasis, vinden. We testen voor hen de performance van hun dampkappen in combinatie met een PlasmaMade filter.”