Beu om alles met de hand af te wassen? Veel mensen delen deze mening en kiezen dan ook voor een vaatwasser. Vooral in een druk huishouden is de vaatwasser vaak de beste vriend van alle gezinsleden. Het aanbod is voldoende groot, maar zien consumenten nog wel het bos door de bomen?
Topprioriteit bij uitstek: de vaat moet proper weer uit de vaatwasser komen. Niets zo irritant als een bepaald item, al dan niet broodnodig voor een volgende bereiding, zelf nog te moeten schoonmaken of opnieuw een volledig programma te laten volgen. Dat er verschillende programma’s zijn om deze klus te klaren, is uiteraard mooi meegenomen. Op basis van het type vaat (en de graad van vuilheid) kan dan gekozen worden voor dat programma dat het beste resultaat zal opleveren. Maar nogmaals, een propere vaat op het einde van het programma, daar draait het om.
Is de consument het zo beu met de hand de vaat te doen, dan komt de eerste vraag al bovendrijven: gaan we voor een inbouwtoestel of toch voor een vrijstaand model? De vrijstaande versie kan overal geplaatst worden als er maar elektriciteit, water en een afvoer is. Een vrijstaande vaatwasser in de keuken, de bijkeuken of de garage, het kan dus allemaal. Inbouwmodellen horen bijna vanzelfsprekend thuis in de keuken maar ook daar heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de keuken uiteraard maar ook van de fabrikant waar je te rade gaat. De volledige machine afgewerkt met een keukenfront zodat het toestel niet zichtbaar is? Of een toestel dat je wel kan zien en dus ook meteen kan vullen en bedienen?
Met de groeiende aandacht voor het milieu en energieverbruik, ingegeven vanuit de groene gedachte en/of de stijgende energieprijzen, komt ook het energieverbruik op de voorgrond. Het energielabel is de bron van informatie hierover. Je leest in een oogopslag het energieverbruik en het waterverbruik, en je vindt de afwas- en droogprestaties van het apparaat terug. De nieuwste toestellen die we bij de verschillende fabrikanten ontdekken gaan nog een stap verder. Dankzij ingebouwde functies, al dan niet optioneel, houdt het toestel automatisch rekening met de vaat en de graad van vuilheid om zelf, volledig autonoom, de dosering van het afwasmiddel te regelen. Gebruikers dienen dus enkel in de gaten te houden dat er voldoende voorraad is. Zelf het bakje vullen met poeder of zelf het afwastabletje in het daarvoor voorziene hokje stoppen, is dan niet langer nodig.
Bovenop de gangbare programma’s bieden vaatwasmachinefabrikanten een hele resem extra functies aan die het leven van de gebruikers een pak makkelijker moeten maken. Dat gaat dan over de flexibiliteit in het toestel waardoor je makkelijk de indeling kan aanpassen om bijvoorbeeld meer glazen te kunnen plaatsen of ruimte te creëren voor de grootste kookpotten en pannen. Koppel dit aan een specifiek wasprogramma om ze proper te krijgen en, de glazen dan, extra te doen glanzen en het is helemaal feest. Ook de (ultra)snelle programma’s en de fluisterstille werking zijn gesmaakte features. Het is, net als bij alle andere toestellen, vaak een kwestie van goed kijken en vergelijken. Welke functies passen het best bij de consument en welk prijskaartje is daaraan gekoppeld? Er is een vaatwasser voor iedereen, dat staat vast.