NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Tegeltje, tegeltje aan de wand…
Zement van Dune, met ook een zeshoekige tegel.

Tegeltje, tegeltje aan de wand…

Tegeltje, tegeltje aan de wand, wat is de mooiste tegel van het land? Moeilijk kiezen, zoveel is zeker. De nieuwste collecties brengen ons zowel ambachtelijk geïnspireerde tegels met warm cachet als strak design dat menig architect kan bekoren. Voor elke badkamer, elke stijl en elke klant een tegeloplossing op maat.

De Eden-mozaïekcollectie van Appiani.

Keramische tegels lenen zich uitermate voor het afwerken van karaktervolle muren en vloeren, in de keuken maar ook in de badkamer. Naast grote keramische platen met natuursteendecor doen ook compactere formaten, met tal van creatieve mogelijkheden, het hier bijzonder goed. Het resultaat? 

Hexagoon zet de toon

Tegels zijn er in de meest uiteenlopende vormen en formaten. Groot is hot, maar ook fans van mozaïek, klein maar fijn, komen anno 2024 zeker nog aan hun trekken. Knap van Appiani, een van de merken van de Bardelli-groep, is Eden, uitgebracht ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van dit Italiaanse label. Kenmerkend is de hexagonale geometrie van de mozaïektegeltjes, verkrijgbaar in achttien zachte poederachtige tinten, zowel in glanzende als matte variant. De hexagoon of zeshoek doet het trouwens over het algemeen goed in tegelland en duikt op in diverse nieuwe collecties. Zo ook in de nieuwe Zement-collectie van Dune met, zoals de naam al doet vermoeden, een cementachtige en gegeerde industriële esthetiek. Deze collectie met bijzondere materialiteit is niet alleen verkrijgbaar in de kleuren wit, ivoor en grijs, maar ook verrassende metaaltinten zoals zilver, goud en koper. Nog meer hexagonen – net als een verrassende diamantfacetvorm – bij Atlas Concorde en meer bepaald in de prestigieuze Marvel Meraviglia-reeks met marmerdecor, gerealiseerd in samenwerking met het gerenommeerde Zaha Hadid Architects. Tot slot geen zes- maar wel vijfhoeken in de tegelreeks Papillon – het lijken inderdaad wel abstracte vlindervleugels – van Acquario Due. Geëmailleerde artisanale tegels, rijk aan reflecties waardoor het oppervlak tot leven komt en uitnodigt tot aanraken. 

Brick-wandtegels

Als er al één uitgesproken trend is, dan is het deze van de langwerpige ‘half tile’ of ‘brick’ wandtegels die naargelang de afwerking – zowel van het oppervlak als de randen – en uiteraard ook het legverband, voor een ander effect zorgen. Naast het klassieke halfsteen- of kwartsteenverband is vooral het strakkere volsteenverband, waarbij de tegels recht naast en boven elkaar worden geplaatst, erg in trek. Andere opties zijn onder meer het eerder klassieke visgraat- of elleboogverband, diagonaal verband en molenwiekverband. De creatieve mogelijkheden zijn legio. Naast de horizontale plaatsing wordt er ook steeds vaker geopteerd voor een verticale en dus staande oriëntering van de langwerpige tegels. Graag een artisanale of eerder strakke en afgelijnde look? Het ruime aanbod garandeert telkens een uniek resultaat. Van Panaria is de Workshop-reeks, een glossy brick-tegel met zacht golvend keramisch oppervlak en ambachtelijk geïnspireerde onregelmatigheden. Ook hot: het combineren van verschillende oppervlaktestructuren binnen één en dezelfde tegelreeks. Zo is er de Modulo-reeks van Quintessenza Ceramiche, met naast een vlakke en een geribbelde brick-tegel ook nog een exemplaar voorzien van glanzend geëmailleerde knopen die knipogen naar de traditionele baksteen. Verkrijgbaar in vijf pure kleuren: baksteenrood, antraciet, poederachtig grijs, krijtwit en intens mosgroen. Mix en match is het motto. Zo ook bij de Vibes-reeks van Sartoria – een merk van de Terratinta Group – met keuze uit wel vijf verschillende 3D-oppervlaktestructuren en zes kleuren, zowel in een glanzende als matte finish. 

Architecturaal lijnenspel

Aan bijzonder tegeldesign geen gebrek, ook voor wie uit is op een architecturaal en bij momenten best eigenzinnig resultaat. Diverse tegelcollecties zetten in op een bijzonder lijnenspel, zo ook bij het Spaanse WOW Design dat recent de nieuwe Raster-reeks voorstelde. De matte tegels, 15 op 15 centimeter groot, zijn verkrijgbaar met verschillende rasterachtige patronen – lijnen of vierkantjes – die rechtstreeks geëtst worden in het tegeloppervlak. Mooi op zich, al komt de collectie pas echt tot zijn recht wanneer verschillende grids of lijnen worden gecombineerd. Nog meer expressieve lijnpatronen bij het Italiaanse Mutina, met de Fringe-tegelreeks ontworpen door Michael Anastassiades. Ook deze vierkante tegels, 12,3 op 12,3 centimeter en verkrijgbaar in vijf kleuren, worden gekenmerkt door een patroon van parallelle segmenten, direct gegraveerd op het oppervlak. De tegels laten oneindig veel combinaties toe, onder meer door eenvoudigweg de oriëntatie te veranderen en te spelen met gekleurde voegen. Eerder ton-sur-ton en discreet of juist contrasterend en opvallend voegsel? Individueel design gegarandeerd! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?