Maak kennis met de ‘spathroom’, de ‘bathroom’ met spa-allures. Daarnaast vindt wellness ook zijn weg naar de slaapkamer of zelfs naar een aparte, volwaardige en stijlvol ingerichte wellnessruimte. Er is dan ook niet alleen aandacht voor de beleving, maar ook voor een hoogwaardige esthetiek conform de interieurtrends. Niet zelden drukken gerenommeerde designers hun stempel op het ontwerp. Trends en nieuwigheden? Deze vielen ons op.
De douche en bijhorende sproeiers met hoog wellnessgehalte laten we deze keer achterwege. Want er zijn nog veel andere manieren om thuis wellness te ervaren: van stoomdouche over therapeutische baden tot sauna, netjes geïntegreerd in de badkamer of elders in het interieur.
Starten doen we met de stoomdouche die zich logischerwijze in de ‘natte ruimte’ bevindt. De vochtige en milde warmte van zo’n stoombad maakt wellness toegankelijk en wordt door velen als zeer aangenaam ervaren. Het opent de luchtwegen, zuivert de poriën en is verkwikkend voor lichaam en geest. Omdat een stoomdouche de functie van een stoomcabine en douche verenigt, vindt deze vorm van wellness@home ook zijn weg naar de gewone badkamer met een eerder beperkte ruimte. De combinatie van een stoombad met licht- en aromatherapie en geïntegreerde bluetoothspeakers voor gepaste sfeermuziek vervolledigt de wellnesservaring. Dat is bijvoorbeeld zo bij de SensePerience stoomdouches van Hoesch, strak vormgegeven waardoor deze fraai integreren in de eigentijdse badkamer. Weer iets heel anders is het Klafs Espuro-schuimstoombad, gespot bij Gervi, waar een zacht geurend en verzorgend schuim aan de beleving wordt toegevoegd.
Nog een vorm van wellness die doorgaans geen of niet te veel extra plaats inneemt: het bad met whirlsysteem of andere vorm van therapeutische werking. Zo is er onder meer het nieuwe PURO2 zuurstofbad van Belhydro, het made in Belgium wellnessmerk van STG. Door een gepatenteerd proces worden miljarden zuurstofrijke en bijna microscopische bellen gegenereerd. Deze helpen onzuiverheden te verwijderen en stimuleren de vernieuwing van de huidcellen. Ook het immuunsysteem krijgt een boost en de aanmaak van het gelukshormoon serotine wordt gestimuleerd.
Nog meer wellness met de Kaldewei-whirlbad-en uit geëmailleerd staal en keuze uit diverse whirlsystemen: van een krachtige massage van de spieren na het sporten tot het zacht omringen van het lichaam door bruisende, voorverwarmde luchtbelletjes in het verlichte water. Ook aan het design werd gewerkt, met onder meer vlakke sproeiers, maar ook een elegant en discreet display in wit glas. Een hoog designgehalte en high-end afwerking zien we ook bij Treesse. Dit Italiaanse label pakte op Salone del Mobile in Milaan uit met Heaven: een minipool dat de gebruiker verwent met een aangename hydromassage, een verbeterd zit- en ligcomfort en een uitgepuurde vormgeving. Geschikt voor binnen en buiten. ►
En dan is er uiteraard ook de Finse sauna. Opvallend: deze wordt steeds meer één met het interieur van de ruimte waarin hij zich bevindt, niet zelden de master bedroom. Nieuw is Klafs Gesa, een Finse sauna ontworpen door de Deens-Duitse designer Gesa Hansen. Volledig in zwart en wit weet deze sauna de Scandinavische knusheid te combineren met Japans minimalisme, helemaal conform de trendy Japandi-stijl. Ook van Klafs is de S1 Sauna, een uitschuifbare saunacabine die met een druk op de knop van kastformaat – 60 centimeter diep – uitzoomt tot een volwaardige sauna van 1,60 meter diep. Deze sauna is ideaal voor integratie in een slaapkamer waar hij niet al te veel plaats mag innemen. Ook zeer stijlvol: de Yoku S sauna van het Italiaanse Effe, ontworpen door Marco Williams Fagioli. Het essentiële, uitgebalanceerde en minimalistische ontwerp van deze Yoku S is warm, uitnodigend en natuurlijk. Deze is verkrijgbaar in verschillende varianten die een meerwaarde vormen voor elk interieur.
Eindigen doen we met een eerder exclusieve innovatie die weliswaar de nieuwsgierigheid wekt: Zerobody Cryo van Starpool. Bij cryotherapie wordt het lichaam blootgesteld aan extreme koude voor therapeutische doeleinden, zoals het boosten van het immuunsysteem en metabolisme. Hiervoor bestaan speciale cabines, al opteren sommigen voor een eenvoudigere koudetherapie door zich gewoon onder te dompelen in ijskoud water. Dit nieuwe toestel van Starpool laat toe om op een comfortabele en niet-invasieve manier van de koudetherapie te genieten door middel van een ‘dry floating system’. Eenvoudig, veilig en gemakkelijk te gebruiken, ook thuis. De gebruiker, wiens lichaam volledig omwikkeld is met een gepatenteerd membraan, drijft als het ware op het water zonder nat te worden. Het water wordt op een temperatuur van 4 à 6 graden gebracht en een sessie varieert van 3 tot 8 minuten, afhankelijk van de individuele doelen. Voor de volledigheid: dit toestel komt er in navolging van Starpool Dry Float Therapy met weliswaar aangenaam warm water, waarbij men zonder nat te worden een gevoel van gewichtloosheid ervaart. Ieder zijn ding, al is en blijft dit wellness@home voor gevorderden.