De coronapandemie met lockdowns en andere maatregelen, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de stijgende elektriciteits- en gasprijzen… Het zijn op z’n zachtst gezegd uitdagende tijden voor bedrijven en ondernemers.
Sinds maart 2020 regent het quasi onophoudelijk ‘onvoorziene omstandigheden’. Niemand die rekening hield met een pandemie die ons meerdere jaren zou lastigvallen, niemand die (toen) rekening hield met een oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De gevolgen hiervan laten zich op wereldschaal wel voelen. Vandaag zien we een schaarste in een aantal grondstoffen en daaraan gelinkt stijgende prijzen, we zien dat de productie van verschillende toestellen een achterstand heeft opgelopen die nog wel even zal aanslepen en de meest recente impact merken we aan de energie- en gasprijzen. Toegegeven, die stonden al hoog. Maar de Russische inval in buurland Oekraïne heeft de energieprijzen als het ware doen ontploffen.
“En toch doorzwemmen we deze woelige waters met stijgende cijfers”, benadrukt Julie Calewaert van Louis Culot. “Het klopt dat heel veel mensen tijdens de lockdowns en het reisverbod hun vrijgekomen budget hebben geïnvesteerd in renovatiewerken. Een nieuwe keuken stond plots hoog op het verlanglijstje en daar hebben wij als werkbladenleverancier de vruchten van geplukt. De leveringen gebeurden altijd best vlot waardoor wij konden blijven produceren en ook blijven werkbladen plaatsen, uiteraard steeds volgens de dan geldende maatregelen. Louis Culot is nooit stilgevallen, een pluim voor iedereen hier!”
Calewaert: “Even onverwacht als de pandemie die ons leven in zijn macht had, is de oorlog die Rusland in Oekraïne is gestart. Dat er een conflict van deze aard op toch relatief korte afstand van België kon ontstaan, hield niemand voor mogelijk. En dat dit conflict de al hoge elektriciteits- en gasprijzen nog veel hoger kon katapulteren, tot bijna onhoudbaar voor vele bedrijven en mensen, hadden we niet verwacht. Ook wij voelen deze impact. We beschikken immers over een machinepark dat uiteraard stroom nodig heeft en verbruiken ook wel wat bij de verwerking van het plaatmateriaal. Maar desondanks stellen we hier heel duidelijk dat Louis Culot een financieel gezond bedrijf is dat ook deze storm vlot zal doorkomen.”
Een bewijs van de financiële stabiliteit levert Louis Culot als antwoord op de almaar stijgende energieprijzen. In de komende maanden zal op het gehele dak van hun vestiging in Puurs een veld zonnepanelen worden geïnstalleerd, ongeveer 1.000 in totaal. Calewaert: “Enkele jaren geleden kozen we voor een doorgedreven investering in het machinepark en niet voor zonnepanelen. Maar vandaag gaan we er voluit voor, een investering van ongeveer 300.000 euro. Het levert ons een pak eigen opgewekte elektriciteit op. Niet ons volledig verbruik maar het scheelt toch wel een slok op de borrel. Een mooi bewijs dat we ondanks alle perikelen er financieel staan en een mooie inspanning qua milieu en duurzaamheid.”