NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Een uniek stukje keuken

Een uniek stukje keuken

Bijzonder duurzaam, functioneel in gebruik, een warme en exclusieve uitstraling en bovendien steeds een uniek exemplaar. Na een korte populariteitsdip zijn de marmeren werkbladen aan een stevige remonte begonnen. 

Louis Culot, gevestigd in Puurs, startte ruim 110 jaar geleden als natuursteenbedrijf. Het was August Culot, de overgrootvader van huidig zaakvoerder Tim Culot, die zich met het bedrijf richtte op de creatie van grafzerken en de handel in bouwmaterialen. Natuursteen, dus ook marmer, leent zich uitstekend als bouwmateriaal maar ook voor de beeldhouwkunst blijkt het zeer gewild. In de loop van de jaren 80 komen ook de keukenwerkbladen in beeld. De eerste natuurstenen keukenwerkbladen doen hun intrede en het blijkt meteen een schot in de roos.

Elk werkblad uniek

Jarenlang was het al natuursteen wat de klok sloeg als het ging om een keukenwerkblad. Een keuken zonder een werkblad uit graniet, marmer, kwartsiet of blauwe hardsteen was nauwelijks te vinden. “De voordelen van natuursteen zijn dan ook legio”, aldus Tim Culot. “Eerst en vooral is het bijzonder duurzaam en functioneel in gebruik. Dat klinkt als muziek in de oren van iedereen die veel in een keuken aan de slag gaat. Bovendien heeft het een warme en exclusieve uitstraling die van het werkblad een eyecatcher maakt. Elke marmer is immers uniek qua kleur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dekton of keramiek, vandaag populaire materialen voor een werkblad, waarbij de print wel identiek kan zijn. Wie een marmeren werkblad koopt, koopt een uniek stukje keuken. De beschikbare kleuren zijn quasi eindeloos. En dankzij de warme sfeer die marmer oproept zien we regelmatig dat dezelfde kleur marmer ook elders in een woning terugkomt. Denk maar aan een salontafel, een haard tot zelfs in de badkamer. We zien vandaag dat marmer ook als achterwand gebruikt wordt, vaak in combinatie met een werkblad uit composiet of Dekton. De veelzijdigheid van marmer maakt dit allemaal mogelijk.” 

De beschikbare marmerkleuren zijn schier eindeloos.

Eigenschappen

Wie kiest voor een marmeren werkblad, kiest dit uiteraard niet alleen voor de looks. Ook hoe het materiaal reageert op verschillende handelingen die in een keuken kunnen plaatsvinden, speelt zijn rol. Denk maar aan het morsen van zuren, het op het werkblad plaatsen van een warme pot of pan, iets op het werkblad laten vallen of tegen de zijkant van het blad stoten. “In onze showroom leggen we steeds piekfijn uit hoe het werkblad zal reageren op deze gebeurtenissen”, benadrukt Culot. “Al weten de meeste bezoekers dat al wanneer ze voor marmer kiezen, toch stippen we dit aan zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Marmer kan wel even tegen warmte. Eventjes een warme pan op het werkblad zetten zal geen onherstelbare schade opleveren. Blijft de pan lang staan, dan is dat helemaal anders natuurlijk. Een zuur product morsen op het blad zal een invloed hebben op de kleur. Donkere tinten worden lichter, een lichtere marmer zal in tegenlicht er matter uitzien. En breekt er een stukje af, dan is er geen man overboord. Marmer is best goed herstelbaar, vaak zelfs met het originele stukje.”

Naast marmer is ook kwartsiet een natuursteen die aan populariteit wint. “Kwartsiet bevindt zich qua hardheid tussen marmer en graniet”, aldus Culot. “Het is bovendien vlekbestendiger dan marmer, bestand tegen hitte en uv-stralen. Kwartsiet is één van de materialen waarin we keukenwerkbladen voor onze klanten aanbieden.”

Tot in de professionele keuken

Dat marmer aan populariteit wint bij particulieren is misschien niet zo’n grote verrassing. Maar dat ook professionele chefs bewust voor het materiaal kiezen, is eerder uitzonderlijk. En toch wil chef Esben Holmboe Bang van het driesterrenrestaurant Maaemo in Oslo zijn keuken uitrusten met Nero Marquina in een geborstelde afwerking. “Uiteraard wil hij, net als elke klant, de beste kwaliteit van dit materiaal”, weet Culot. “Daarom hechten we veel belang aan onze kwaliteitscontrole en gaan we regelmatig naar de steengroeves zelf om de blokken marmer te controleren vooraleer we deze aankopen en verwerken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?