NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Van lelijk eendje tot sierlijke zwaan
Een intrigerend ontwerp en gesture control om de dampkap te bedienen. (Foto: Ciarko Design)

Van lelijk eendje tot sierlijke zwaan

Een rollercoaster. De transformatie die de dampkap heeft gemaakt (en nog maakt), is enorm. Een keuken zonder dampkap is simpelweg ongehoord en ongezien. De corebusiness is door de jaren onveranderd gebleven: de kookdampen en -geuren moeten weg. Maar de dampkap kan echt wel meer dan dat. En dat bewijzen de fabrikanten keer op keer.

Ook qua textuur van het kookveld staat de innovatie niet stil. AEG omschrijft het oppervlak van de SaphirMatt XTM als een papierachtig getextureerd glas.

De evolutie die de dampkap de voorbije jaren heeft doorgemaakt, is ronduit enorm te noemen. Het is misschien wel de grootste van allemaal. Romantisch omschreven hebben we hier het verhaal van het lelijke eendje dat is uitgegroeid tot een sierlijke zwaan. En dan hebben we het niet alleen over het uiterlijk van de dampkap. Ook qua technologie zijn reuzenstappen gezet. Wie had ooit gedacht dat er dampkappen zouden zijn die niet boven het kookveld hangen maar er gewoon in worden verwerkt? Of er net achter tevoorschijn komen uit het werkblad? En wat dan met alle ‘extra’ technologie die het mogelijk maakte om het takenpakket van de dampkap uit te breiden. Want naast het verwijderen van kookgeuren en -dampen is er nu ook luchtzuivering, verlichting tot zelfs opbergruimte aan toegevoegd. Een (onvolledige) bloemlezing aan bijzonderheden volgt hierna, mede mogelijk gemaakt door iF Design die de jaarlijkse iF Awards uitreikt.  

Drie kabeltjes volstaan om de Aura 3.0 van Miele op te hangen en van energie te voorzien.

Een vleugje magie

Designers hebben zich, gelukkig maar, ook op het ontwerp van dampkappen gestort. Waar ze vroeger het liefst van al werden verstopt en aanzien werden als een noodzakelijk kwaad, zijn de dampkappen vandaag ware pareltjes geworden. Eyecatchers die moeten gezien worden. En het zijn niet alleen toestellen die de kookdampen en -geuren verwijderen, de knappe exemplaren zitten boordevol technologieën die de lucht kunnen zuiveren, de bediening van het toestel nog vereenvoudigen en dat allemaal nog eens fluisterstil doen ook. Bij de iF Awards dit jaar kreeg Ciarko Design zelfs een Gold Award voor haar Mono Series, een reeks dampkappen met een opvallend geribbeld oppervlak, beschikbaar in verschillende kleuren. De bediening gebeurt met handgebaren en dat voegt, althans volgens de internationale jury, een vleugje magie toe aan een toch al intrigerend ontwerp.

BORA stond mee aan de wieg van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging en heeft, onder meer met BORA X Pure, een pak designawards gewonnen.

Geïntegreerd in het kookveld of opvallend aanwezig erboven?

Wat waren we er graag geweest toen productontwikkelaars kwamen met het, toen ongetwijfeld, out-of-the-box idee om de dampkap te gaan integreren in het kookveld. Kan je jou de blikken van ongeloof inbeelden die sommigen toen hebben gehad? Gelukkig waren zowel bij de R&D-departementen als bij de toehoorders van hun presentatie voldoende visionaire mensen aanwezig om het idee niet meteen af te schieten maar het een legitieme kans te geven. En wat voor een innovatieverhaal is het geworden? Eentje waar nog steeds hoofdstukken aan worden toegevoegd. Niet toevallig is, ongeveer gelijktijdig met de opkomst van de geïntegreerde afzuiging, ook de keuken een volwaardig geheel van de woning geworden. Muren werden letterlijk gesloopt en bij verbouwingen werden woonkamers en keukens tot één geheel samengebracht. Het vraagstuk ‘Wat doen we met de dampkap’ kreeg toen twee volwaardige antwoorden. Enerzijds heb je de voorstanders van de geïntegreerde afzuiging, anderzijds heb je de stroming van mensen die een eyecatcher boven het kookveld wensen. 

Voor de redactie van Keukenbouw zijn het twee interessante denkpistes die voldoende stof opleveren om over te schrijven. En dat is perfect mogelijk aan tafel. Vlakbij de dampkap zelfs, dankzij de fluisterstille werking waar zo hard op wordt gewerkt.

Zwart metaal, getint doorschijnend glas en vier hoekspots. De spotjes brengen het box-in-box design van Phantom tot leven terwijl dimbaar ledlicht naar boven en beneden een aangename sfeer creëert. (Foto: Novy)

Van opvallende eyecatchers gesproken

Tal van fabrikanten gaan een stapje verder wat betreft het eyecatchergehalte van hun dampkappen. Kookveldafzuiging? Check. Verlichting integreren? Check. Een mooi jasje eromheen? Check. Maar wat als we daar nu een modulair sausje over gieten? En als we bij die modules nu eens opbergmogelijkheden voegen? Legplanken, houders voor glazen, misschien zelfs plantenbakjes? Zo veel vliegen in één klap. Het werken met modules geeft aan de eindgebruiker stof tot nadenken. Wat hebben we allemaal nodig? Een uniek stuk is het resultaat. Een pronkstuk. En functioneel. Ontwerpers krijgen meer mogelijkheden om met hetzelfde product grote en kleinere keukens te voorzien van een adequate oplossing.

Meer dan alleen een dampkap.

Drie-in-één

Op de redactie van Keukenbouw zijn het er over eens: de innovatiedrang is nog niet gestild. We hebben het laatste van de ontwikkelingen nog niet gezien. En dat stemt ons gelukkig. Eén van de nieuwkomers die ons sterken in dit denken, is de LHOV van dampkappenspecialist ELICA. Of moeten we ondertussen een nieuwe term zoeken om ELICA te omschrijven? Want LHOV brengt kookplaat, geïntegreerde afzuiging en oven samen in één geheel. Wat brengt de toekomst? We kijken er samen met jou reikhalzend naar uit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?