NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Op bezoek bij dampkappenfabrikant ELICA
De NikolaTesla One speelde een belangrijke rol in het ELICA-verhaal. Dit model legde immers het principe van de geïntegreerde afzuiging haarfijn uit.

Op bezoek bij dampkappenfabrikant ELICA

Een graag geziene en trouwe exposant op de vele (inter)nationale vakbeurzen is het Italiaanse ELICA. Met steeds een knappe stand vol innovatieve dampkappen en kookplaten weten ze ons te boeien en te verbazen. Maar waar liggen de roots van ELICA? En hoe blijven ze steeds de kar van de innovatie trekken? ELICA nodigde de redactie van Keukenbouw uit in Fabriano. Een verslag.

Francesco Casoli.

Maandagochtend, 6u, luchthaven Zaventem. We staan klaar om te vertrekken voor een interessante trip naar Fabriano. Daar is, en dat sinds de oprichting in 1970, de hoofdzetel gevestigd van ELICA, de Italiaanse fabrikant van dampkappen en kookplaten die ons uitnodigde een kijkje te komen nemen in hun productiefaciliteiten en showroom. Staan eveneens op het programma: een gesprek met Francesco Casoli, president van ELICA, en Chief Design Officer Fabrizio Crisà. Het moet gezegd, vanaf het eerste moment van de reis valt de passie op. Passie voor koken en lekker eten en drinken. Passie voor design, technologie en techniek. Passie voor innovatie. Passie voor ELICA. Passie voor Marche, de regio waar Fabriano de derde grootste stad van is, en bij uitbreiding passie voor Italië.

Regio in de lift

Marche is een Italiaanse regio, ongeveer in het midden van Italië, die grenst aan de Adriatische Zee. De buurregio’s zijn net dat tikkeltje beter bekend bij menig toerist, het zijn namelijk Emilia-Romagna in het noorden en Toscane en Umbrië in het westen. “En toch heeft ook de Marche-regio heel wat te bieden op toeristisch vlak”, klinkt het meteen bij ELICA. “Er is nog werk aan de winkel om dat ook kenbaar te maken maar we zetten reuzestappen op toeristisch vlak. Zo kan je hier geweldig mooie fietstochten maken, in alle rust en omgeven door een prachtig landschap. Met een pak wijngaarden en vele mogelijke overnachtingsplekken is het voor de ervaren fietser zeker de moeite waard. De hellinkjes zijn best pittig. En wat met de fiets kan, kan ook al wandelend natuurlijk. Om dan ’s avonds te genieten van een lokale topwijn en dito gerechtje. De streekproducten zijn bijzonder de moeite waard.”

Fabrizio Crisà: “De dampkap is niet langer het lelijke eendje in de keuken.”

Het lelijke eendje

Dezelfde passie die ELICA verkondigt over de thuisregio, voelen we ook in de hoofdzetel zelf en tijdens de gesprekken met Fabrizio Crisà en Francesco Casoli. Zij nemen ons mee doorheen de geschie­denis van ELICA, inclusief grappige anekdotes en weetjes ‘van achter de schermen’, om ons een duidelijk beeld te geven waar ELICA voor staat en hoe dat DNA tot stand is gekomen. Crisà: “Ongeveer twintig jaar geleden begon ik bij ELICA te werken en zetten we de eerste stapjes om het design van de dampkappen aan te pakken. Want geef toe, de dampkap is heel lang het lelijke eendje in de keuken geweest. Maar vandaag is een dampkap een mooie zwaan, een volwassen product dat ondertussen veel meer doet dan het afvoeren van kookdampen en -geurtjes.”

In het eigen laboratorium, voorzien van de modernste apparatuur, draait de R&D-molen op volle toeren.

Het dampkappenverhaal

Crisà: “Er zit een duidelijk verhaal in onze productontwikkeling. Neem nu de opkomst van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Dat was een heel nieuwe manier van denken en werken en dat moesten we dus uitleggen aan de consument. 

Daarom zorgden we voor een zichtbare afzuiging bij de NikolaTesla One om aan de hand daarvan het principe uit te leggen. Bij de volgende nieuwkomer bouwden we verder op dit verhaal en de wetenschap dat de consument ondertussen wist hoe het werkte. NikolaTesla Switch werd daarom voorzien van een klep die je kan openen en sluiten om zo de afzuigmodule te verbergen. De NikolaTesla Unplugged lijkt dan weer heel erg op een mengpaneel van een dj. Hier geen touchbediening maar wel bediening met de knoppen, die de look van het mengpaneel versterken. En de NikolaTesla Fit speelt in op de opkomende trend van kleinere woningen en dus kleinere keukens.

NikolaTesla Unplugged met klep om de afzuiging te regelen en te verstoppen.

… en meer

De fabrikant ELICA kennen we ondertussen al best goed. Maar ELICA is meer dan fabrikant van keukenapparatuur. Zo beschikken ze eveneens over een state-of-the-art laboratorium dat enerzijds dienst doet als researchcentrum voor de eigen producten en anderzijds als onafhankelijk en gecertificeerd testcentrum voor allerlei tests inzake normering. “We investeren continu in de meest moderne apparatuur om de steeds veranderende eisen qua normen te kunnen volgen”, benadrukt Casoli. “Normen qua geluid, prestaties van het product maar ook de verpakking en het transport worden onder de loep genomen.”

Een van de meest opvallende activiteiten in de geschiedenis van de Fondazione Ermanno Casoli was wel het Mini Italia Kobra. Een sfeerbeeld met graffititekening valt meteen op bij het binnenkomen van de hoofdzetel.

Relatie tussen kunst en industrie

Ermanno Casoli richtte in 1970 ELICA op. Hij had niet alleen een neus voor ondernemen en innoveren, ook kunst droeg zijn interesse weg. Een passie. En die passie lag aan de basis van de oprichting van de Fondazione Ermanno Casoli in 2007. Een eerbetoon aan de stichter van ELICA en eentje met een specifiek doel, namelijk het bevorderen van de relatie tussen kunst en industrie. Casoli: “De stichting doet dit door initiatieven te bevorderen waarbij hedendaagse kunst verandert in een educatief instrument. Eentje opnoemen uit het rijke arsenaal activiteiten is een zeer moeilijke opgave maar Mini Italia blijft me wel bij. We nodigden vijftig kinderen van ELICA-werknemers uit en gingen met hen eerst naar een kunsttentoonstelling hier in Fabriano. Daarna organiseerden we voor hen een workshop waarbij ze speciale rugzakjes moesten maken van kartonnen dozen en versieren met al wat ze konden gebruiken uit magazines, kranten, portretten, tekeningen en dergelijke. De derde en laatste etappe van deze activiteit betrof een kleurrijke stoet doorheen Fabriano waarbij de kinderen met hun rugzakjes liepen te pronken. Ze liepen daarbij onder een twintig meter lange vlag die ze zelf vasthielden. De Fondazione Ermanno Casoli groeide intussen uit tot een begrip en daar zijn we zeer trots op.” 

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Elica Belux.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Rue Louis Philippe 11
92200 Neuilly-Sur-Seine
Frankrijk
Telefoonnummer 0032 498921769 E-mailadres [email protected] Website elica.com/BE-nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?