Wat begon in Kortrijk, groeide in snel tempo uit tot internationale succesformule. ARCHITECT@WORK, de vakbeurs waarbij elke exposant dezelfde standoppervlakte krijgt, komt in mei voor de negende keer naar Kortrijk. Meer zelfs, tel je alle edities in alle landen op, dan is het de honderdste in totaal.
Vijftien. Het aantal landen waar ARCHITECT@WORK wordt georganiseerd, blijft maar stijgen. Dit jaar komt er met Noorwegen eentje bij. Op 22 en 23 mei is Oslo gaststad. Daarnaast zijn in enkele landen ook extra gaststeden aan het lijstje toegevoegd: Hamburg, Bordeaux, Turijn,… “En toch keren we elke keer met plezier terug naar Kortrijk”, aldus Nathalie Sandra van ARCHITECT@WORK. “Hier begon het in 2003 allemaal voor ons. We keren begin mei voor de negende keer terug en wat blijkt, het is meteen de honderdste editie in totaal. Een mooi jubileum in een prachtig succesverhaal.”
Het totaalevenement ARCHITECT@WORK uitgebreid voorstellen, is niet meer nodig. Aan de gekende elementen wordt niet getornd. Zo blijft het standenconcept, ontwikkeld door C4 – Creative Fo(u)r, behouden. Bezoekers lopen doorheen de standen om van dichtbij de innovaties te ontdekken. Ook daar verandert er niets. Exposanten focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten. Deze worden voorgesteld aan een comité dat het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product beoordeelt. “Onze bezoekers weten dat ze nieuwe en vernieuwende materialen, toepassingen en services zullen ontdekken”, aldus Sandra. “In 2017 verwelkomden we in Kortrijk XPO maar liefst 5.674 voorschrijvers!”
Traditioneel zorgt de organisatie voor een boeiende verzameling seminaries en voordrachten rond een bepaald thema. Herman Konings, een bekende trendwatcher en notoir speecher, zal in zijn gekende stijl het publiek meenemen in een voordracht getiteld ‘Forward To Basics’. Hij zoekt een verklaring waarom anno 2019 de (jonge) mensen zowel kiezen voor het digitale als het fysieke/analoge. Els Zijlstra en MaterialDistrict zijn eveneens van de partij. Zijlstra werkte opnieuw een materialententoonstelling uit getiteld ‘Fantastic Future’. En met Thomas Rau strikte de organisatie een bekende architect, ondernemer en visionair. Rau wordt aanzien als initiator van ‘Light as a service’. “’Ik koop geen armaturen maar ik huur licht’ is één van zijn gekende uitspraken”, aldus Sandra.
Sandra: “Normaal gezien organiseren we in het ‘Belgische’ jaar een editie in Kortrijk en eentje in Luik. Door de afbraak van Liège Expo is dat in 2019 niet mogelijk. We kregen de garantie dat tegen 2021 er zeker een nieuwe locatie in Luik beschikbaar zal zijn. We blijven trouw aan Luik en komen zeker in 2021 terug.” De organisatie kreeg echter regelmatig de vraag om centraler in België het event te organiseren, of om zelfs elk jaar een ARCHITECT@WORK te laten plaatsvinden. “We gingen met deze voorstellen aan de slag en kwamen tot een volgend besluit: in 2020, een jaar waarin normaal in België geen ARCHITECT@WORK plaatsvindt, organiseren we toch een editie. We komen naar Brussel, meer bepaald naar Tour & Taxis. Noteer alvast in je agenda: 13 en 14 mei 2020. Brussel wordt eveneens een tweejaarlijkse editie, een derde locatie in België dus.”