Op 22 augustus was het verzamelen geblazen in de Gentse Bijloke. De imponerende site vormde de ontmoetingsplek voor de persconferentie van Prowood 2024. Zowel beursorganisator Claever Associates als de adviesraad van het driejaarlijkse event deden de missie, visie en de agenda van de komende editie uit de doeken. Dit jaar boekt de organisatie alvast een recordopkomst van exposanten en zet ze opnieuw enkele innovaties in de kijker. Hiermee brengt Prowood 2024 een rijk, gevarieerd programma voor de hele houtsector.
Eindelijk is het weer zo ver. Na drie jaar vindt van 20 tot en met 24 oktober voor de achtste keer Prowood plaats, het vakevent voor de Belgische hout- en interieurbouwsector. Na het moeilijke coronajaar in 2021 was het voor de organisatie even bang afwachten hoe de sector op de nieuwe editie zou reageren. Enthousiast, zoveel is duidelijk. “Onze beurs is officieel meerderjarig”, vat projectmanager bij Claever Associates Lieve Vermeulen de persconferentie aan. “We startten in 2003, ondertussen 21 jaar geleden, met 167 exposanten en dat aantal steeg keer op keer. Tot de vorige editie. Covid hakte er stevig op in want in 2021 viel ons exposantenaantal terug en de beurs kwam in woelig water terecht. Gelukkig zijn we met succes door die moeilijke puberteit gesparteld, want nu staan we er weer. Sterker zelfs, met maar liefst
230 exposanten. Een recordaantal. Dat aantal kan bovendien de laatste weken voor de beurs nog oplopen, weten we uit ervaring. Dus we durven stilletjes hopen op een opkomst van 250 standhouders.”
Het is duidelijk dat de honger naar Prowood zoals we het kennen, groot is. Dat komt volgens de organisatoren doordat de missie van de beurs te allen tijde centraal blijft staan: een inspirerende belevingsbeurs creëren van en voor de volledige houtsector. De adviesraad en de organisatoren houden steeds dit doel voor ogen maar schrikken er niet voor terug om aan hun concept te sleutelen.
Lieve: “Elk jaar doen we na afloop van de beurs een bevraging bij zowel de standhouders als de bezoekers. De respons daarop is echt enorm. Dat toont de betrokkenheid van alle aanwezigen bij de beurs aan. Uit die bevraging halen we waardevolle input om ons concept te optimaliseren. Denk aan de nieuwe openingsuren of een uitbreiding van het aanbod. Aanvankelijk focusten we tijdens Prowood enkel op interieurbouw, de laatste editie kwam daar ook parket bij en dit jaar gaan we nog breder. Zo krijgen houtbouw en biobased bouwen een prominente plek op de beursvloer.”
Behalve de organisatoren kregen ook de leden van de adviesraad het woord tijdens de persconferentie. Dat zijn gemotiveerde personen die elk segment van de houtsector vertegenwoordigen en zich belangeloos inzetten voor de beurs. Een van hen is voorzitter van de adviesraad Philippe Rogiers, bestuurder van machinespecialist Rogiers uit Waregem. Philippe: “Bij de organisatie van Prowood komt heel wat kijken, zeker omdat we telkens inspelen op de tendenzen in de sector en in de beurswereld. Digitalisering en duurzaamheid zijn hot topics, maar hoe integreren we die zelf? Hybride concepten slaan wereldwijd aan, kiezen wij hier ook voor? Weloverwogen gaan we met deze vraagstukken aan de slag. Het resultaat is een krachtige, fysieke vakbeurs waar standhouders en bezoekers zich betrokken bij voelen en nadien geïnspireerd huiswaarts keren om zichzelf – en bij uitbreiding onze hele sector – nog verder te verbeteren.
De unieke beleving op Prowood ervaar je niet via een scherm, je wil er echt deel van uitmaken.”
Dat Prowood er is voor de hele sector, benadrukt ook vicevoorzitter Jeroen Doom, directeur van kennis- en opleidingscentrum Woodwize. “Als sectororganisatie vinden we het heel belangrijk dat elke houtprofessional op Prowood geïnspireerd wordt. Dat gaat zowel over de verschillende branches in de houtindustrie, van vloeren tot gevels en van maatwerkmeubilair tot machinesoftware, maar ook over elk profiel. Daarom zetten we dit jaar de deur open voor de toekomstige generatie: onze studenten. We willen die link met het onderwijs blijven bewaken. Het is de ideale kans voor jongeren om geïnspireerd te raken door een technisch beroep, daarnaast ontmoeten ze hier misschien hun toekomstige werkgever. In tijden van personeelsschaarste zijn dit kansen die we zeker moeten benutten.”
Ook Bern De Lille, bestuurder van Ardis en lid van de adviesgroep, verwijst naar de personeelsschaarste. Hij ziet Prowood als een deel van de oplossing voor dit probleem. Bern: “Prowood focust dit jaar sterk op digitalisering, innovatie en software. Ik raad iedereen aan om niet alleen op de talrijke indrukwekkende machines te focussen, maar zeker ook het complete softwaregamma tijdens de beurs te verkennen. Er zullen zo’n vijftien leveranciers zijn van softwaresystemen die het hele productieproces vereenvoudigen, denk aan machine-aansturing, designprogramma’s, ERP-systemen … Door hier slim in te investeren maken producenten hun machines en hun personeelsinzet dertig tot veertig procent efficiënter. In deze tijden van toenemende vergrijzing en een aanzienlijk lage instroom van gekwalificeerd personeel is kiezen voor automatisatie de enige logische keuze.”
Een van de belangrijkste innovaties op de Prowood-beurs is het toevoegen van een compleet aanbod voor de houtbouw. Daar is CRAS-CCO Thierry Geers uiterst tevreden over: “Prowood is de hoogmis voor de houtsector. Dat houtbouw er nu ook een prominente rol mag spelen, biedt heel mooie kansen: we bundelen nog meer onze krachten en streven samen naar circulariteit, esthetiek en duurzaamheid. Bovendien bereiken we zo een gloednieuwe doelgroep voor de beurs, want ook voor architecten valt heel wat kennis en inspiratie te verzamelen. Vanuit CRAS vervullen we verschillende rollen op de beurs. Enerzijds zijn we er als distributeur, anderzijds als innovator en informator. Tijdens ons Craspop-festival kom je bijvoorbeeld op een ludieke manier alles te weten over de vernieuwde brandregeling. Relevante materie voor elke houtprofessional.”
Naast een bezoek aan de standen van ruim 230 exposanten valt tijdens de vakbeurs nog heel wat te beleven. “We gaan traditioneel van start met een infosessie van Bouwunie op 20 oktober. Dit jaar gaat het over futureproof bouwen en digitale processen optimaliseren”, licht salesmanager bij Claever Associates Anja Stuerbout toe. “Die dag pakken we ook uit met spectaculaire dansshows door dansgroep The Spot, waarmee we comfortabele, veilige werkkledij van diverse merken promoten. Op 23 oktober is er dan de dag van de houtbouw met het ‘Inspired by Wood’-congres van WOOD.BE. Hier slaan we via getuigenissen en keynotespeakers de brug tussen visie en praktijk op het vlak van circulair bouwen. Ten slotte zetten we elke dag in op een interactieve beleving met dagelijks verschillende demo’s, een houtcafé om uitgebreid te netwerken en een indrukwekkend machinepark in hal 1. Kortom: we kijken er enorm naar uit om opnieuw zo’n 16.000 bezoekers te verwelkomen in Flanders Expo Gent.”