NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Welk werkblad is het juiste?
De eigenschappen van composiet, de look van natuursteen. (Foto: Jetstone)

Welk werkblad is het juiste?

Dat een keukenwerkblad een belangrijk onderdeel in de keuken is, is al lang geen geheim meer. En dat een keukenwerkblad in verschillende materialen, diktes en kleuren kan komen, is eigenlijk een evidentie. Even evident is het feit dat de consument die zijn nieuwe keuken komt kiezen die zaken eigenlijk niet weet. Een duidelijke communicatie over de voor- en nadelen en de specifieke eigenschappen van elk materiaal is dus nodig. Het plaatje moet kloppen.

Een esthetische lijn doortrekken vanuit de woonkamer naar de keuken of omgekeerd, het kan dankzij de veelvoud aan mogelijke materialen en kleuren. (Foto: eggo)

Welk keukenwerkblad is de beste keuze? Een dooddoener van een vraag want probeer hier maar eens een gepast antwoord op te geven. En toch is het aan jou als keukenspecialist om dat te doen. Een keukenwerkblad is een van de belangrijkste elementen in de keuken, het is het ‘toestel’ met de grootste oppervlakte en daarom ook hetgeen dat het meest te verduren krijgt. Sta samen met de consument aan de andere kant van de tafel uitgebreid stil bij de verwachtingen van het werkblad en spring zeker niet overhaast naar een welbepaald materiaal. Eigenschappen als onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en duurzaam zullen waarschijnlijk bij de populaire antwoorden zijn bij de vraag wat zij van hun werkblad verwachten. Maar dat lijstje mogelijkheden blijft natuurlijk lang. Zijn dus te bekijken tijdens elk gesprek: welk materiaal, welke vorm, welke hoogte, …?

Hoogwaardig, hygiënisch, robuust en duurzaam. Roestvrij staal leent zich uitstekend voor tijdloze keukendesigns. (Foto: Franke)

Afrondingen

Een werkblad wordt steeds op maat gemaakt. Het cliché is namelijk een waarheid als een koe. Elke woning is anders dus ook elke keuken is anders en daarbovenop zijn ook de mensen die er wonen anders dan de buren. Dat maakt elke keuken zo uniek en daarom is het van levensbelang om gepaste aandacht te schenken aan het werkblad, net als aan de spoelbak, de keuken­kraan en alle toestellen uiteraard.

We zien vandaag toch een voorzichtig opkomen van de afgeronde keukeneilanden. Na de ronde sofa’s, tapijten, tafels en dergelijke vertaalt zich dit nu dus ook in de keuken. Vlak is saai geworden en we willen meer leven in de keuken. Handige ‘bijkomstigheid’ is bovendien de extra veiligheid die de afgeronde hoeken opleveren wanneer er (kleinere) kinderen in huis en dus ook in de keuken rondlopen.

Met de verschillende materialen, afwerkingen en diktes krijgen de keukenontwerpers en -fabrikanten enorme creatieve vrijheid. (Foto’s: Poggenpohl)

Hoger lager

De hoogte van het werkblad is van ergonomisch belang. Je zal maar aan een werkblad staan en vaststellen dat het eigenlijk een beetje hoger had moeten staan om ideaal te zijn. Er is uiteraard een standaardhoogte maar daar kan naar wens van afgeweken worden. Beste scenario is natuurlijk de proef op de som nemen en enkele handelingen uitvoeren aan een werkblad. De traditionele handelingen die veelvuldig gedaan worden bij het bereiden van de maaltijd, zoals snijden van groenten en het roeren in potten en pannen. Pas dan weet je welke hoogte voor je klant echt werkt.

Veel mogelijke materialen

Waar elke klant zich aan verwacht, is de keuze van materiaal en kleur van het werkblad. Per slot van rekening is dat hetgeen elke bezoeker thuis zal zien, zeker nu de keuken en de woonkamer versmelten tot één geheel en de keuken het middelpunt van de woning is geworden. Door corona zijn we misschien wel geëvolueerd naar het willen ‘verstoppen’ van de toestellen maar dat kan natuurlijk niet met een werkblad. De sfeer en de stijl van de keuken hangen af van de keuze van het werkblad. Er moeten dus meer dan enkel de functionele eigenschappen worden bekeken. Qua materialen weten we natuurlijk allemaal wat de meest gangbare (of meest genoemde) zijn: natuursteen (graniet, blauwe hardsteen, marmer,…), composiet, keramiek, Dekton, inox… Maar ook werkbladen uit glas, hout of beton zijn mogelijk. Deze laatste is in allerlei soorten en maten leverbaar en uiteraard niet beperkt tot de keuken alleen. Garage, badkamer of hobbykamer, ook hier zijn werkbladen van beton mogelijk. Een betonnen werkblad heeft als voordelen dat het blad robuust is en bestendig tegen krassen, warmte, druk en vuil. Beton is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte en belasting. Gepolierd beton is bovendien minder gevoelig voor vlekken en makkelijker te reinigen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details