NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Verlichting is specialistenwerk
Vormen keuken en woonkamer één geheel, zorg dan ook voor een uniformiteit qua verlichting. (Foto: Neue Alno)

Verlichting is specialistenwerk

Het belang van het juiste licht op de juiste plaats is groot. Gelukkig dringt die wetenschap meer en meer door tot bij keukenspecialist en consument.

Toch is er nog werk aan de winkel. Want wat blijkt uit de praktijk? Nog te vaak komt verlichting pas aan het einde van de rit ter sprake, als het überhaupt al ter sprake komt. “In het meest ideale scenario wordt de verlichtingsontwerper er zo vroeg mogelijk bij betrokken, zelfs nog voor er iets op de werf is gebeurd”, aldus Maurizio Falciglia, zaakvoerder van Future Living met meer dan tien jaar ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van innovatieve verlichtingsoplossingen en -producten. “We ervaren wel dat meer en meer mensen het belang van licht en verlichting erkennen. Maar daar houdt het jammer genoeg vaak op. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Verlichting in de keuken houdt rekening met de ruimte zelf, met de materialen en zo meer. (Foto: Jochen Magyar, Okyo)

Efficiëntie belichten

“De keuken is het toonbeeld van een efficiënt ontwerp”, gaat Falciglia verder. “De ruimte is eerder beperkt, het aantal toestellen en producten groot. Vaak komen er ook nog een tafel en wat stoelen en misschien wat accessoires om het geheel wat op te fleuren. Natuurlijk is dat allemaal leuk, maar zonder (goede) verlichting komt het geheel niet of nauwelijks tot zijn recht. Een keuken kost nu eenmaal (veel) geld, dan willen de gebruikers ervan logischerwijs ook waar voor dat geld. En een goede verlichting zet dat nu eenmaal extra in de verf.”

Twee types

Om tot een goede verlichting te komen (lees: de verlichting die inspeelt op het leven van de bewoners van het huis) is het dus cruciaal dat de lichtontwerper en de bewoners samenkomen en met elkaar in gesprek gaan. “Een 65-jarige die elke ochtend rustig de krant leest aan de keukentafel stelt andere eisen dan het jonge gezin dat elke ochtend in snel tempo het ontbijt afhaspelt en dan naar het werk vertrekt”, benadrukt Falciglia. “Sowieso is de functionele verlichting een essentieel onderdeel. Het keukenwerk dat moet gebeuren, gaande van het bereiden van de maaltijd tot het klaarzetten en afruimen van de tafel, moet veilig gebeuren. Dat is één van mijn stokpaardjes. Er zijn nu eenmaal geen duidelijke normen die een vereiste lichtwaarde opleggen die op het werkblad van een keuken moet vallen. Mits gebruik van logisch verstand komen we wel tot een ontwerp dat zorgt voor voldoende goed licht daar waar het nodig is. Daarnaast is sfeer een belangrijke factor geworden, zeker nu keukens uitgegroeid zijn tot een echte leefruimte, en voor sommige mensen zelfs dé leefruimte. Vormen ze één geheel met de woonkamer of niet? Ook een belangrijk aspect. Een lichtplan voor een keuken is mijns inziens de ideale combinatie tussen sfeerverlichting en functionele verlichting, en dat perfect op maat van de mensen die er wonen.”

Hoe de keuken ingepland wordt, heeft een rechtstreekse impact op de verlichting ervan. (Foto: ILWA)

Altijd anders

Hoe dan? Een vaak gestelde vraag die geen pasklaar antwoord heeft. Het cliché is er nu eenmaal. Elke keuken is anders, de bewoners ervan zijn anders dus… elk lichtplan voor een keuken is ook anders. Hoe is de keuken
getekend? Hoe is de opstelling van de meubels en de toestellen? Welk materiaal wordt gebruikt en in welke kleuren? “Voor een mooi werkblad, prominent in beeld in elke keuken, betaalt een consument al gauw een pak geld”, weet Falciglia. “Ik ben dan ook van mening dat het werkblad mag gezien worden en dus zeker een pak licht mag ontvangen. Het is misschien al veel gezegd maar het blijft nagels met koppen slaan: breng de verlichtingsspecialist heel vroeg in de ontwerpfase mee aan tafel, overloop samen met de bewoners wat hun specifieke wensen zijn en de verlichting van de keuken zal een meerwaarde geven aan het geheel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details