NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Van een briljant idee naar internationaal succes

Van een briljant idee naar internationaal succes

Een bijna absurde gedachte dat uitgroeide tot een revolutionair idee dat Nederland en daarna de wereld veroverde. Het lijkt wel het scenario van een film te zijn, maar het is het verhaal van Quooker en de kokendwaterkraan. De eerste in zijn soort.

Niels en Walter Peteri namen de zaak van hun vader over.

Net iets meer dan vijftig jaar geleden werkt Rotterdammer Henri Peteri bij Unilever. Een presentatie van instant soep op het hoofdkantoor van Unilever veranderde voorgoed zijn leven en nadien dat van een heleboel mensen in Nederland en daarbuiten. Tijdens de presentatie zag Peteri hoe je in slechts vijf seconden soep kon oplossen in kokend water. Een geniale ‘uitvinding’. “Maar op dat kokend water moet je wel enkele minuten wachten”, dacht Peteri. “Waanzin toch? Waarom komt er in onze huizen geen kokend water uit de mengkraan? En toen zag ik het voor me. Ik zou een kraan gaan maken waar kokend water uit kwam.” Zo gezegd, zo gedaan. Vrienden en bekenden kochten de eerste modellen en waren laaiend enthousiast. En vandaag luidt de boodschap van Quooker-gebruikers nog steeds zoals deze van de eerste kopers: “Wie eenmaal een Quooker had, kan niet meer zonder.”

Henri Peteri.

Internationale opmars

Het verhaal van Quooker geraakt in een stroomversnelling op het moment dat zoon Niels zijn studies voltooit en zijn vader ter hulp schiet. In 1992 introduceert het bedrijf de eerste Quooker. Als later ook zoon Walter in het bedrijf stapt, begint Quooker pas echt aan terrein te winnen. Het jaar 2000 is in vele opzichten een mijlpaal en dat geldt ook voor Quooker. Nederland valt als een blok voor de kokendwaterkraan en de eerste internationale plannen worden gesmeed. In 2004 is het zover, de eerste Quookers worden naar het buitenland geëxporteerd. “En nog geen twintig jaar later zijn er wereldwijd duizenden dealers en hebben we vestigingen in een pak Europese landen, waaronder België, maar ook in Hongkong, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”, aldus Niels en Walter Peteri die de zaak van hun inmiddels overleden vader hebben overgenomen.

Eén van de eerste Quooker-kranen ooit gemaakt.

Overal inzetbaar

De focus van Quooker ligt op de ontwikkeling van producten die in doorsnee huishoudens gebruikt worden. “Het is natuurlijk fijn te weten dat onze kranen ook in de toprestaurants hun ding doen”, bevestigt Peteri. “Zo weten we dat toen het Deense toprestaurant Noma nog open was, ze gebruik maakten van onze kranen. De meeste toestellen gaan echter toch naar de gewone keukens, in die mate dat wanneer in Nederland een nieuwe keuken wordt geïnstalleerd er bijna automatisch een Quooker bij komt. Maar ook een Quooker installeren in een bestaande keuken kan probleemloos. Hij is zo ingebouwd en neemt niet veel plaats in. En dankzij de constante ontwikkelingen stellen we heel verzekerd dat een Quooker niet gevaarlijk is, heel duurzaam is en er mooi uitziet. We noemen onze kraan niet per toeval ‘de kraan die alles kan’!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details