Er zijn zo van die zekerheden. In elke keuken, maar ook in de bijkeuken die aan populariteit wint, moet er simpelweg een spoelbak zijn. Welke spoelbak dat wordt, hangt uiteraard af van de persoonlijke wensen van de gebruikers en de stijl waarin de keuken wordt opgetrokken. Maar dat er eentje moet gekozen worden, staat als een paal boven water.
Kijk maar naar het enorme assortiment spoelbakken van de verschillende fabrikanten en je weet dat de keuze van een spoelbak niet zo eenvoudig is als ze lijkt. Correct, in elke keuken is er eentje nodig. Correct, deze wordt ingewerkt in het werkblad en er zal een keukenkraan naast staan. Maar daar begint het eigenlijk al. Want welk type werkblad komt er te liggen en hoe zal je de spoelbak erin verwerken (onderbouw, vlakinbouw, opbouw)? En ga je voor dezelfde kleur en afwerking van de spoelbak als deze van de keukenkraan of toch wat anders? Eén grote spoelbak, twee kleinere of een grote en een kleine?
Een leek stelt zich heel snel de vraag: “Waarom zijn er eigenlijk zo veel modellen bij de verschillende fabrikanten, een spoelbak is toch maar een spoelbak?” Na het overwinnen van de eerste shock en nadat de haren op de armen weer zijn gaan liggen, komen we tot het antwoord op deze vraag. En dat is een huizenhoog cliché, eentje dat we al veelvuldig herhaald hebben en eentje dat bij onder meer de keukenkraan en het werkblad ook naar voren komt. De ene mens is nu eenmaal de andere niet. Smaken verschillen. Gebruikers verschillen. Persoonlijke voorkeuren verschillen. Bovendien weten de spoelbakkenfabrikanten ook dat de wensen in bijvoorbeeld Duitsland anders zijn dan deze in België. Daarom is het assortiment zo groot. Voor elke spoelbakkenvraag is er wel een spoelbakkenantwoord.
Bij het begin van het nieuw jaar overlopen we zoals steeds de goede voornemens maar ook de trends die het jaar dat komt (en soms de jaren erna) gaan domineren. Dat doen we ook met de keuken want daarin zien we toch wel wat bewegen, zeker nu de keuken het middelpunt van de woning is geworden. De lockdowns tijdens corona hebben er ons wel op gewezen dat we om te werken het best een ruimte apart hebben. Daarnaast blijft het controlecentrum van de woning wel de keuken. Geen aparte ruimte, wel meer schuifbare wanden of kolomkasten om spulletjes tot zelfs toestellen te ‘verstoppen’. De spoelbakken zijn echter prominent aanwezig in elke keuken en daar zien we dat excentriciteit mag. Al blijft het harmonieus samenzijn met de natuur belangrijk zodat klei, keramiek en beton als materialen vaak terugkomen. Ook natuurlijke kleuren blijven overeind of beginnen aan een opmars.
Geen ‘saaie’ top drie waarin hout, wit en zwart staan, wel de mogelijkheid om materialen en kleuren te combineren. De drie toppers onderling maar ook met ‘nieuwkomers’ als hout, beton, marmer, cement en keramiek.
Het hoeft ook allemaal niet meer strak en gehoekt te zijn, rond komt meer en meer opzetten. Niet alleen het eiland dat afgeronde
hoeken krijgt maar ook naar ronde spoelbakken zal, althans volgens enkele interieurtrendwatchers, gevraagd worden. Meer en meer zullen kranen en spoelbakken in één adem worden vernoemd aangezien ze perfect op elkaar af te stemmen zijn qua materiaal en kleur. En dan zelfs goud en zilver, het mag ook bij de spoelbak bling bling zijn. Een eenzijdig interieur is vandaag voltooid verleden tijd. Keuken en woonkamer vormen één geheel en dat hoeft niet langer monochroom te zijn, al zal dat nog wel even de hoofdmoot blijven. Toch zien we dat uitbundigheid in verschillende kamers mag, een antwoord op de deprimerende jaren die we doorgemaakt hebben? De keuken mag dus een mengelmoes van stijlen en materialen worden. Het is en blijft namelijk een belangrijke ruimte waarin we heel vaak vertoeven.