NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Trends in keramiek: authenticiteit troef!
Authenticiteit troef, met de tegels van Auténtica en Opificio.

Trends in keramiek: authenticiteit troef!

Authentiek, tactiel en karaktervol. Ook al laten de trends in het zeer verscheiden aanbod aan keramische tegels en oppervlakken zich niet zomaar in hokjes duwen, deze kernwoorden dekken toch deels de lading. Dit, samen met de enorme range aan formaten, maakt dat keramiek een prominente rol krijgt in de keuken, de badkamer en bij uitbreiding het volledige interieur waarmee zowel architect, ontwerper als uiteindelijk ook de eindklant zich wenst te onderscheiden. Uitzonderlijke keramiek in de kijker.

Om de trends op vlak van keramiek te ervaren, trokken we richting Gavra ceramics & surfaces. Ter voorbereiding van het architectenevent – waarop Gavra een 120-tal architecten en interieurarchitecten mocht verwelkomen – kreeg de toonzaal in Geel nog maar net een update. Van handgemaakte tegels afkomstig uit artisanale fabriekjes tot XXL platen met unieke natuursteenlook, je treft het daar onder één dak. Het moment bij uitstek om ons te laten onderdompelen in de innovatieve en architectonische wereld van keramiek. Goed om weten: professionals te lande kunnen ook terecht in de toonzalen van Rozetta by Gavra in Antwerpen en Carro Casa by Gavra in Brussel voor inspiratie en advies.

Keramiek met uitgesproken decors voor gedurfd interieurdesign.

Expressief keramiek

Groot, groter, grootst… en groots! Vooreerst is er de opmars van XXL keramische platen in diverse dikten – 6, 12 en 20 millimeter – voor diverse toepassingen in het interieur, niet in het minst in de keuken en badkamer. De decors laten zich uiteraard voornamelijk inspireren door natuursteen, met naast marmer ook zeer realistische imitaties van Ceppo di Gres, terrazzo en travertin. Zaakvoerder Hendrik Pelgroms: “Met travertin zien we de opmars van warmere tinten. Daarnaast bieden we ook steeds meer expressieve decors aan, met meer geprononceerde marmeraders en verrassende groentinten.” Architecten en ontwerpers die zich op esthetisch vlak wensen te onderscheiden met keramiek, komen dus zeker aan hun trekken.  

Inspirerend badkamerdesign met gebombeerde Curvy tegels van Terratinta.

Artisanaal en authentiek

Naast de technische evoluties op vlak van keramiek, met megaplaten en bijzondere decors, noteren we ook een terugkeer naar meer authenticiteit. In de toonzaal van Gavra ontdekken we collecties afkomstig uit kleinere ateliers, voornamelijk Spaans, Italiaans en Portugees. Bijzondere tegels die het resultaat zijn van echt artisanaal ambacht gecombineerd met liefde voor de materie en de mogelijkheden die keramiek biedt. Niet zelden wordt er samengewerkt met vooraanstaande ontwerpers. Van het Italiaanse Mutinia ontdekken we de collecties DIN by Konstantin Grcic en Rombini by Ronan & Erwan Bouroullec. Wordt verwacht en nu al naar uitgekeken: Kosei by Vincent Van Duysen. Meteen wordt duidelijk dat ook kleinere formaten erg in trek zijn. Wat authenticiteit betreft, mogen vooral de collecties van Auténtica en Opificio niet onvermeld blijven. Pure producten die niet alleen mooi ogen maar ook uitnodigen tot aanraken. Dat is eveneens het geval voor de collecties van Terratinta, een geapprecieerde partner van Gavra. Blikvanger: de gebombeerde Curvy-tegel die zich leent tot het creëren van een eigenzinnige lambrisering. 

Te zien in de Gavra-showroom in Geel: volledige badkamer uitgevoerd in Florim Sensi keramiek.

Parket: keramisch of hout?

Tot slot blijft ook keramisch parket, met toepassingen binnen en buiten, in populariteit stijgen. Hendrik Pelgroms: “Vooral een correcte plaatsing met ton-sur-ton voeg is essentieel voor een geslaagd effect.” Tegels combineren? Ook hier wil Gavra inspireren. Uiteraard laat keramiek zich ook verzoenen met andere materialen, waaronder hout. Gert Fluyt, CEO: “We hebben beslist ons aanbod uit te breiden met houten parket van het Italiaanse Listone Giordano.” Het unieke ontwerp, van designiconen zoals Patricia Urquiola en Daniele Lago, maakt dat dit parket inderdaad perfect aansluit bij het architectonische tegelgamma. Uniek design voor een karaktervol interieur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details