NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Trends in douchekranen en -garnituren
Met de RainTunes biedt hansgrohe multisensorische ervaringen die afgestemd kunnen worden op de individuele behoeften en gemoedstoestand van elke gebruiker.

Trends in douchekranen en -garnituren

Toon mij je badkamer en ik zeg wie je bent. Meer dan ooit is het mogelijk om de badkamer in verregaande mate te personaliseren, rekening houdend met de voorkeuren qua design en beleving. Individualiteit troef, ook wat betreft het douchegebeuren. De laatste trends en nieuwigheden op vlak van douchekranen en –accessoires toegelicht.

Watt van O-Plus by Treemme, goed voor twee designawards.

Zintuiglijke beleving en digitalisering

Douchen en wellness zijn uiteraard onlosmakelijk verbonden. Sommige oplossingen gaan zeer ver in de allesomvattende zintuiglijke beleving. Een voorbeeld hiervan is RainTunes van hansgrohe. Dit digitale douchesysteem combineert water, licht, geluid en geur tot een harmonieus samenspel. Via zeven voorgeprogrammeerde multisensorische douchescenario’s kiest de gebruiker de gewenste douche-ervaring. Wat de bediening betreft, laat dit systeem de keuze tussen het RainPad-touchscreen, de hansgrohe home-app voor op de telefoon of de innovatieve Rainbuttons. Dit zijn losse bedieningsknoppen die vrij in de douche geplaatst worden en via bluetooth geconnecteerd zijn. Nog meer ‘digitale wellnessoplossingen’ zien we bij Dornbracht. De nieuwe regendouches bieden de keuze tussen twee straalsoorten in combinatie met verschillende lichtconfiguraties. Het slimme concept met Smart Home-connectiviteit creëert een samenspel van water en licht. Twee geïntegreerde lichtbronnen – een spot en sfeerlicht – kunnen met Alexa of Philips Hue via spraak worden aangestuurd.

De nieuwe regendouches van Dornbracht combineren water en gekleurd licht dat via spraaktechnologie kan worden bediend.

Duurzaamheid

Een ander belangrijk thema: duurzaamheid. Steeds meer consumenten hebben aandacht voor oplossingen die verantwoord omspringen met water. En uiteraard hebben almaar meer merken hier aandacht voor. Zo ook Axor: de geïntegreerde EcoSmart-technologie van de nieuwe Conscious Shower by Phoenix gaat spaarzaam om met water, zonder afbreuk te doen aan de douche-ervaring. De grote douchekop biedt een krachtige waterstraal met een laag debiet vanaf zes liter water per minuut. Ook hansgrohe heeft met de Pulsify EcoSmart-douches nieuwe en stijlvolle oplossingen die aanzienlijk minder water verbruiken. Uiteraard omhelst duurzaamheid meer dan alleen het waterverbruik, maar wordt er ook ingezet op duurzame productie en het verstandig omspringen met grondstoffen. In dit kader werd het Cradle to Cradle Certified-assortiment van Grohe verder uitgebreid, onder meer met een Bronze-certificering van de Tempesta-handdouche met twee straalsoorten. Deze producten worden zo ontworpen en vervaardigd dat hun onderdelen aan het einde van hun levensduur te hergebruiken zijn voor nieuwe producten.

De nieuwe en duurzame AXOR Conscious Douches, ontworpen door designstudio Phoenix.

Italiaans design

Ook naar het design van de douchekranen gaat uiteraard heel wat aandacht. Op dit vlak doet Italië zijn reputatie als designland bij uitstek alle eer aan. Neem nu de Watt-collectie van O-Plus by Treemme, met een bedieningsplaat geïnspireerd op het concept van lichtschakelaars. Deze schakelaars, voor het instellen van de gewenste straalsoorten, worden aangevuld met een draaiknop voor de temperatuurregeling. Na een prestigieuze Red Dot Award 2021 ontving deze reeks, met het signatuur van Studio Q-Bic, recent ook nog een bekroning tijdens de Archiproduct Design Awards. Niet alleen de kranen maar ook de douchekoppen nemen bijzondere designvormen aan. Van Antonio Lupi is de Apollo-douchereeks, ontworpen door Brian Sironi, die water en licht samenbrengt in een design-object met pure vormen. Ook bijzonder: Spot van Zazzeri, een cilindrische en richtbare douchekop ontworpen door arch. Roberto Innocenti. Deze is uitgevoerd in roestvrij staal AISI 316L, trouwens net als de nieuwe en in Milaan voorgestelde FFQT-collectie van Quadrodesign met het signatuur van Formafantasma. Italiaans design op zijn best.

Licht en water verenigd in de Apollo-douchereeks van Antonio Lupi.

Matzwart en meer

Wat de kleuren betreft, blijkt matzwart nog steeds niet over het hoogtepunt heen. Integen­deel. Diverse merken breiden het aanbod verder uit. Zo ook Keuco dat met de Black Selection zowel kranen, accessoires als spiegelkasten met een matzwarte look aanbiedt. Ook de nieuwe strakke Ixmo-kranencollectie van dit Duitse label, met diverse planningsmogelijkheden, is verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Naast zwart zijn ook goud-, koper-, en bronskleuren, vaak met robuuste en hoogwaardige pvd-coating, erg in trek. Het Deense Vola gaat nog een stapje verder en biedt diverse modellen – zowel kranen als douchekoppen – in wel 27 kleuren en finishes aan. Individueel design ten top. 

Black Selection van Keuco, met onder meer de Ixmo-kranencollectie. Design Dominik Tesseraux.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details