NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Teugelloze tegeltrends
Karaktervolle I Cocci Siciliani, nieuw bij Cermica Fioranese, hier in de kleur Grigio.

Teugelloze tegeltrends

Zich onderscheiden op vlak van gepersonaliseerd badkamerdesign? Dat kan meer dan ooit met keramische tegels, zowel voor vloer als wand. Naast het eerder tijdloos en trendoverschrijdend aanbod noteren we ook heel wat nieuwigheden die getuigen van een flinke dosis lef. Wie durft?

Sassiepietre van Ceramiche Coem in de kleur Beige op de vloer en de lichtste tint Bianco tegen de wand met XXL tegels van 120 op 280 centimeter.

Wat meteen opvalt: de formaten! Kleinere tegels zijn weer helemaal hot. Daar staat tegenover dat ook XXL tegels het uiteraard goed doen. Daarnaast blijft natuursteen verder inspireren, soms ingetogen, maar bij momenten ook bijzonder uitgesproken. Warme tinten zijn sowieso populair. De badkamer anno 2023 wint aan gezelligheid en karakter, zoveel is zeker.

Stick, de nieuwe kitkat mozaïek van Terratinta, hier zowel toegepast op de vloer als de wand in de kleuren Rose Blush matt en Willow Green glossy.

Expressief in keramiek

Mag het een beetje meer zijn? Ga dan voluit voor keramiek met hoog wauw-gehalte en exclusieve look. De natuursteen fungeert hier nog steeds als inspiratiebron, maar wel met een meer gedurfde insteek. Een voorbeeld hiervan is Heritage Luxe van Florim, een collectie waarin het weelderige verleden – denk aan marmeren paleizen – en eigentijdse luxe samenkomen. Een levendige adering en gevarieerd kleurenpalet zetten de toon. Hetzelfde geldt trouwens voor de nieuwe eigentijdse collectie Nature Mood, met op marmer maar eveneens op hout geïnspireerde keramische oppervlakken. Verkrijgbaar in diverse finishes, diktes en extra grote formaten tot 120 op 280 centimeter en een dikte van 6 millimeter die zich uitermate lenen voor het bekleden van verticale oppervlakken, uiteraard ook in de badkamer en doucheruimte.

Kosei, ontworpen door Vincent Van Duysen voor Mutina. (foto Claudia Zalla)

Ceppo en aanverwanten

Ook erg in trek: keramische tegels gebaseerd op natuursteen met daarin markante gesteentefragmenten. Denk daarbij aan een Breccia of Ceppo, een steen waar grote kiezelstenen als gesteentefragmenten in verwerkt zitten. Een opmerkelijke nieuwkomer in ‘ceppo stonelook’ is de collectie I Cocci Siciliani van Fioranese Ceramica, geïnspireerd op een Siciliaanse zandsteen die kiezels, stenen en keien bevat. Ook Ceramiche Coem heeft met Sassiepietre een fraaie nieuwe keramische tegel die aansluiting vindt bij deze trend. Verkrijgbaar in vijf natuurlijke tinten met dynamische lichtspelingen en veel diepte. Onder de zes beschikbare formaten voor het interieur noteren we ook hier weer extra grote ‘Wide Gres’ platen van 120 op 280 centimeter en een dikte van 6 millimeter, ideaal voor de bekleding van wanden met een minimum aan voegen.

Kleuren troef met Kappa van 41zero42.

Trendy travertin

Materialen, texturen en kleuren met warme uitstraling doen het goed in het interieur. Dit verklaart meteen ook de onmiskenbare terugkeer van travertin, dit in allerhande toepassingen. De beigekleurige kalksteen met warm cachet, voorzien van gelaagde en net iets grovere structuur dan marmer, heeft zijn ‘klassieke stempel’ helemaal van zich afgeschud. Travertin is trendy! Dit heeft geleid tot diverse keramische alternatieven voor deze natuursteen. Uiteraard vinden ook die hun weg naar de badkamer. Onder meer Supergres heeft met Astrum een volledige tegellijn, zowel voor binnen maar ook buiten, geïnspireerd op travertin. Zo ook Refin dat recent uitpakte met de lijn Prestigio Travertino, dit met keuze uit drie kleurnuances: Beige, Pure White en Grey. Het assortiment, met tegels van 9 millimeter dik in diverse formaten, wordt aangevuld met twee mozaïeken onder de naam Mosaico T-Mix. Deze lenen zich tot grafische patronen die het stijlvolle totaalplaatje vervolledigen en extra persoonlijk maken. 

Durf te combineren

Geen fan van keramiek met stonelook? Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Zo is er het aanbod aan kleinere tegels die zich lenen tot creatief en bij momenten bijzonder kleurrijk badkamerdesign. Ze worden steeds vaker verticaal toegepast, met een eigentijds resultaat. Het eigenzinnige 41zero42 pakt uit met Kappa, tegels van 5 op 20 centimeter in twaalf levendige en glanzende kleuren. De reeks wordt aangevuld met de ultraslanke Matita-‘potloodtegel’ en de 3D-tegel Raw met een korrelige, matwitte textuur. Durf te combineren is hier het motto. Onder de categorie slank en elegant valt ook de spiksplinternieuwe Stick-tegel van Terrantinta, een nieuwe interpretatie van de kitkat mozaïek met keuze uit maar liefst 27 verschil­lende matte en glanzende kleuren.

Verkrijgbaar op matten van 29 op 30 centimeter waarmee je ook gebogen wanden makkelijk kan bekleden. 

Bijzonder vormen en oppervlakken

Sommige tegels onderscheiden zich niet alleen door hun kleur en formaat, maar ook door de vorm. Zo is er WOW met Aquarelle, tegels van 7,5 op 30 centimeter in zes glanzende kleuren die het licht op een speelse manier weerkaatsen. Deze tegel is zowel verkrijgbaar met rechte als afgeronde hoeken, wat fraaie combinaties toelaat. Nog meer eindeloze combinaties en vooral ook bijzonder design bij het Italiaanse Mutina dat de Belgische architect en ontwerper Vincent Van Duysen onder de arm nam. Het resultaat is Kosei, een reeks matte en tactiele keramische tegels geïnspireerd door lavagesteente zoals obsidiaan en vulkanisch glas. Verkrijgbaar in vijf kleuren en acht formaten waaronder ook een Chevron tegel, dit in een dikte van 10 millimeter. Geschikt voor de vloer in de badkamer maar uiteraard ook elders in huis waar deze tegel een architecturale meerwaarde kan betekenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details