NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Stoomkoken: iedereen kan het, meer en meer mensen doen het
Een krokante korst bij zelfgebakken brood, een sappig gebraad en knapperig geroosterde groenten. De stoomoven kan het. (Foto: Whirlpool)

Stoomkoken: iedereen kan het, meer en meer mensen doen het

In het rijtje onmisbare keukentoestellen vinden we ongetwijfeld een koelkast, een diepvriezer, een oven en – bij uitbreiding van het begrip toestel – een werkblad en een keukenkraan. De stoomoven zal nog niet bij iedereen in dit lijstje staan, al groeit de schare fans van de stoomoven zienderogen.

Wie graag en veel met het bereiden van eten bezig is, weet het al langer dan vandaag. Een stoomoven is een handige partner in crime. Misschien wel het favoriete hulpje om een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te toveren. Want dat is meteen een van de grootste troeven van het stoomkoken. Gerechten uit de stoomoven zijn altijd lekker en vol van smaak. Door het stoomkoken blijven de voedingsstoffen, vitamines en mineralen bovendien beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water. Lekker en gezond eten, dat willen we toch allemaal? 

Handige features en gebruiksvriendelijke bediening liggen mee aan de basis voor een groeiende fanbase van de stoomoven. (Foto: V-ZUG)

Van eenpersoonsgerecht tot maaltijd voor het gezin

De smaak en de geur van de voedingsmiddelen blijven beter bewaard bij het stoomkoken dan bij het traditioneel koken met kokend water. Hetzelfde geldt voor de kleur van wat je stoomt. En dat klinkt als muziek in de oren van zij die met hun ogen eten. Een mooie kleur van je vlees, aardappelen, groenten of wat je ook op je bord tovert, nodigt veel meer uit tot het oppeuzelen ervan. Bovendien kan je in de stoomoven ook veel meer gerechten klaarmaken dan vele mensen (misschien) denken. Groenten, aardappels, pasta, rijst, vlees, vis tot zelfs desserts. Aangezien de fabrikanten van keukentoestellen de populariteit van het stoomkoken al snel opmerkten, hebben ze ook fel ingezet op het ontwikkelen van performante exemplaren voorzien van de nodige snufjes en handige features. De inhoud van de stoomoven is groot genoeg om de maaltijd voor een gans gezin in klaar te maken, tot zelfs het bereiden van extra porties voor in de diepvriezer of om mee naar het werk of naar school te nemen.

Een design in lijn met de andere inbouwtoestellen in het assortiment doet ook de stoomoven passen in elke keuken. (Foto: Miele)

Niet meer nodig?

De stoomovens krijgen van de fabrikanten vanzelfsprekend hetzelfde design mee als de andere inbouwtoestellen. Technisch gezien zijn een gewone oven en een microgolfoven niet langer nodig. De stoomoven voert namelijk perfect dezelfde taken uit. Toch zien we niet meteen de evolutie dat deze toestellen geschrapt worden uit het assortiment. Ook de kookplaat met zijn potten en pannen vliegt niet meteen definitief het huis uit. Keukenplanners zijn nu wel in de mogelijkheid een mooie toestellenwand te creëren. Het oog wil nu eenmaal ook wat, zeker nu de keuken definitief zijn plek heeft ingenomen als belangrijkste ruimte in heel de woning.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details