NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Stijl, comfort en functionaliteit in de buitenlucht
Een trend zijn modulaire keukens zoals deze VAJA keuken met twee tot vier modules in beton met deuren in padouk. (Houtland)

Stijl, comfort en functionaliteit in de buitenlucht

Buiten koken geeft een gevoel van vrijheid, alsof je letterlijk even buiten de dagelijkse sleur treedt. Misschien is dat wel een van de redenen voor de stijgende populariteit van outdoor keukens. Op de meest prominente tuinlifestylebeurzen staat deze trend centraal. Ontwerpers en fabrikanten laten zich inspireren door onze toenemende focus op het buitenleven en streven daarbij naar het maximaliseren van comfort, stijl en functionaliteit.

Moderne outdoor keukens zijn al lang niet meer beperkt tot eenvoudige barbecueplaatsen. Ze stralen evenveel luxe en comfort uit als keukens binnen. Op tuinbeurzen zien we keukens in luxueuze uitvoeringen en materialen, stijlvol zwarte oppervlakken en strakke lijnen vaak in combinatie met accessoires van roestvrij staal of verchroomde elementen. Maar bovenop die stijlvolle look, willen bewoners vooral kunnen genieten van het buitenleven zonder in te boeten aan comfort.

Dankzij een werkvlak en een afwasbak kunnen koks al tijdens de voorbereiding meegenieten van de zomerse vibe. (Houtland)

Luxe en comfort 

Onder de term outdoor cooking begrijpen we ondertussen veel meer dan gewoon wat vlees op de barbecue leggen. Het betekent echt buiten koken. De nieuwste outdoor keuken is daarom ook uitgerust met een werkvlak en afwasbak waardoor de kok perfect kan kiezen om ook de voorbereiding van de maaltijd buiten te doen en ondertussen mee te genieten van de zomerse vibe. Ook heeft de gastheer of -vrouw in de moderne buitenkeuken alles bij de hand. Niemand hoeft bijvoorbeeld nog over en weer te lopen naar binnen om een extra glas te halen of bij te vullen. Dankzij geïntegreerde barkasten en ingewerkte koelkasten staan de glazen en de flessen fris gekoelde wijn gewoon binnen handbereik. Comfort boven alles, ook buiten. 

Duurzame materialen 

Misschien wel het belangrijkste verschil met een gewone keuken is dat een outdoor keuken alle weersinvloeden moet doorstaan. Outdoor keukens vereisen materialen die bestand zijn tegen de natuurelementen: van langdurige en intense zonneschijn tot regen en vorst. Daarom zijn roestvrijstaal, beton, teak en synthetische vezels heel populair. Het zijn stuk voor stuk materialen met een lange levensduur en – niet onbelangrijk – een minimum aan onderhoud. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruik buitenshuis. Voor al die redenen worden ze dan ook niet enkel aangewend voor de buitenafwerking zoals voor de werkbladen en kastfronten, maar ook in het binnenwerk. Want ook legplanken, scharnieren en ladesystemen van een buitenkeuken zijn onderhevig aan sterke temperatuurschommelingen.   

Een outdoor keuken voegt een extra dimensie toe aan de woonruimte van het huis. (Lusso Outdoor)

In veel buitenkeukens vinden we ook gerecyclede materialen, FSC-gecertificeerd hout en energiezuinige verlichting en apparaten. Want net zoals in andere sectoren is er vraag naar duurzame en milieuvriendelijke materialen en technieken. Een outdoor keuken leent zich nog meer dan binnen voor de toepassing van groene technologieën. Zo worden compostbakken en opvangsystemen voor regenwater steeds gebruikelijker in outdoor keukens.

Geavanceerde apparatuur en technologie

Outdoor keukens zijn ondertussen quasi standaard uitgerust met hoogwaardige BBQ-technologie. Daarbovenop zijn er nu tal van bijkomende functionaliteiten. Er is een steeds groter aanbod van kwaliteitsapparatuur specifiek voor buitenkeukens zoals bijvoorbeeld ingebouwde grills en pizzaovens. Maar ook de gewone kookelementen zoals een inductiekookplaat zijn beschikbaar in outdoor uitvoering. Thuiskoks willen buiten kunnen koken zoals ze het binnen gewoon zijn. En uiteraard blijven ontwikkelaars daarbij creatief in het toepassen van slimme technologieën, met functies zoals wifi-connectiviteit, digitale thermostaten en afstandsbediening voor ultiem gemak en controle.

Persoonlijke en flexibele ontwerpen

Een belangrijke trend in outdoor keukens zijn maatwerk en modulaire systemen. Klanten willen een keuken die perfect past bij hun levensstijl en behoeften. Daarom kiezen veel mensen voor op maat gemaakte ontwerpen die zijn afgestemd op hun ruimte en voorkeuren. Aanbieders op de markt maken het mogelijk werkbladen, fronten, handgrepen en toestellen eindeloos te combineren. Het resultaat is dus altijd een unieke buitenkeuken die de persoonlijkheid van de eigenaar weerspiegelt.

Fabrikanten hebben ook meer en meer aandacht voor flexibiliteit zodat bewoners de mogelijkheid hebben om hun keuken aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dankzij extra werkbladen, opbergmodules of mobiele kookeenheden is het mogelijk om de buitenkeuken na verloop van tijd aan te passen of uit te breiden, wat de ontwerpen ook duurzaam maakt op langere termijn.

Moderne outdoor keukens stralen evenveel luxe en comfort uit als keukens binnen. (Lusso Outdoor)

Ook voor kleine stadstuinen

Door de stijgende trend van stedelijke woonruimtes en woningen met kleinere stadstuintjes is er ook een groeiende behoefte aan outdoor keukens die optimaal in te passen zijn in beperkte ruimtes. Ontwerpers en fabrikanten richten zich daarom evengoed op compacte, maar toch functionele keukenoplossingen. Dit omvat het gebruik van inklapbare of uitschuifbare werkbladen, wandgemonteerde opbergmogelijkheden en multifunctionele apparaten die ruimte besparen zonder in te boeten aan prestaties.

Integratie in de buitenruimte

Een outdoor keuken is een uitbreiding van de leefruimte. Als die slim is ontworpen voegt de buitenkeuken een extra dimensie toe aan de woonruimte van het huis. Hedendaagse ontwerpen streven naar een naadloze integratie waarbij de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Open plattegronden, overdekte patio’s en buitenzitjes creëren een soepele overgang tussen de woning, terrassen en de verdere buitenruimte. Bij grotere tuinen speelt ook landschapsarchitectuur een belangrijke rol om de buitenkeuken in te bedden via aanplantingen en terrassen. En als finishing touch is ook de buitenverlichting een cruciaal element. Enkele lichtbronnen of accenten resulteren in een gezellige en uitnodigende sfeer.

Een meerwaarde voor elke woning

De nieuwste outdoor keukens combineren luxe, maatwerk, technologie en duurzaamheid zonder compromissen. Buiten koken blijft de ultieme manier om te genieten van het buitenleven. Dankzij een karaktervol ontwerp en degelijke materialen zijn outdoor keukens niet alleen letterlijk een meerwaarde voor de woning zelf, maar ook en vooral voor de bewoners zelf die volop kunnen genieten van onvergetelijke momenten in open lucht. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details