Platform over design en techniek in de keukenbranche

NL | FR

Nieuws

Sterke en minder sterke eigenschappen vergelijken

Foto-2-materiaalsoorten
Tegels als spatwand, het lijkt misschien wat ouderwets maar er zijn zeker leuke resultaten mogelijk.

Tekst | Tom Rampelbergh

Beeld | Batibouw, BLANCO, Schock

29 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het gaat bij de opmaak van een nieuwe keuken echt niet alleen om de apparatuur. Ook het werkblad, de keukenkraan, de spoelbak, de keukenkasten en hun -indeling. Alles moet worden gekozen. Welke materialen het uiteindelijk worden, hangt af van een hele reeks factoren. 

Het werkblad is wellicht het eerste dat opvalt wanneer je in de keuken stapt, of het nu eentje in een aparte ruimte is of in het verlengde van de leefruimte ligt. De keuze van materiaal, structuur en kleur bepaalt dus voor een groot stuk de uitstraling van de keuken en heeft tegelijkertijd een invloed op alle andere beslissingen. Hoe de mensen die er wonen de keuken gaan gebruiken, heeft dan weer zijn invloed op de materiaalkeuze. Want elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het ene kan beter tegen de warmte terwijl het andere dan weer krasvaster is.

Afhankelijk van het werkblad wordt (de afwerking van) de spoelbak gekozen.

Sneeuwbaleffect

Over de verschillende materiaalsoorten waaruit een werkblad kan bestaan, schrijven we regelmatig in Keukenbouw. Je kent uiteraard ook hun eigenschappen en weet waarom ze zo goed in een keuken passen. Ook de eventuele mindere karakteristieken zijn geen onbekenden.

Welk werkblad er in de keuken komt, hangt uiteraard af van de persoonlijke voorkeur van de klant en aan welke eigenschappen hij of zij de meeste waarde hecht. Ook het budget speelt uiteraard zijn rol. Eens het werkblad gekozen, dan volgen nog een aantal zaken die beslist moeten worden en rechtstreeks worden beïnvloed door materiaalkeuze en afwerking van het werkblad. Denk maar aan het type spoelbak waarvoor iemand kiest en, als er spatwand komt, welke dat dan zal zijn.

Een stalenwand helpt een handje bij de keuze van materiaal en print.

Matcht het of niet?

De spoelbak moet tegen een stootje kunnen maar uiteraard ook mooi matchen met de rest van de keuken. Voeg daar nog een onderhoudsvriendelijk karakter aan toe en je hebt meteen de drie belangrijkste elementen die de keuze van de spoelbak bepalen. De spoelbak is waarschijnlijk het item in de keuken dat het meeste te verduren krijgt. Van de voorbereidingen voor het koken over het koken zelf tot de afwas nadien, de spoelbak speelt altijd wel zijn rol. Inox wint aan populariteit door de cleane en moderne look, en zijn gemakkelijk onderhoud. Maar past inox bij het gekozen werkblad?

Een houten werkblad zie je niet meer elke dag.

Spetters en spatten

Tijdens het koken krijg je onvermijdelijk te maken met opspattend vet en water. Een spatwand achter het werkblad is dan ook onmisbaar. Ook hier zijn een aantal eigenschappen noodzakelijk. Een spatwand moet hygiënisch zijn, bestand tegen hitte en makkelijk te reinigen. Qua spatwand zijn er een pak mogelijkheden, gaande van de wand achter het fornuis of kookveld schilderen in een afwasbare hoogglansverf – deze is niet poreus –, over het betegelen van de wand tot het doortrekken van de afwerking van de keukenkasten naar de muur. Een mooi en uniform geheel is het resultaat maar doe het enkel met water- en hittebestendig materiaal. Klinkt logisch natuurlijk.

Ook mogelijk, het materiaal van het werkblad doortrekken. Dit kan naadloos voor een strak en extra hygiënisch resultaat. Maar ook hier zijn een aantal zaken goed in het oog te houden. Zo is composiet kras- en hittegevoelig, net als natuursteen dat bovendien geïmpregneerd moet worden. Met een glazen spatwand beschik je over een mooie eyecatcher maar denk er wel aan te werken met gehard veiligheidsglas voor de stootvastheid.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Keukenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details