Platform over design en techniek in de keukenbranche
Spoeltafels & Kraanwerk

Spoeltafel die strakke vormgeving van de keuken ondersteunt

De spoeltafel wordt niet langer aanzien als louter en alleen een vergaarbak van vuile vaat. Hoewel grotendeels verzonken in het...

keukenbouw2_ourea_foto1-kopieren

11 juni 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De spoeltafel wordt niet langer aanzien als louter en alleen een vergaarbak van vuile vaat. Hoewel grotendeels verzonken in het werkblad, beschouwt de consument het praktische element nu steeds meer als een exponent van de vormgeving van de keuken. Groothandel in keukenaccessoires Ourea, en exclusief verdeler in België van de merken Schock, ABK InnoVent en Lanesto, zet enkele trends op een rij.

Strakke vormgeving

De alomtegenwoordigheid van de vaatwasmachine heeft ervoor gezorgd dat de spoeltafel niet meer verborgen hoeft te gaan onder stapels vuile pannen, borden en kommen. In heel wat hedendaagse huishoudens ligt haar belangrijkste functie zelfs niet bij de afwas, maar eerder bij het wassen en voorbereiden van groenten en andere voedingsmiddelen. Het typische extra spoelbakje en het verlek zijn in dat geval minder essentieel en worden dan ook steeds vaker achterwege gelaten.

keukenbouw2_ourea_foto3-kopieren

Gun metal is een karaktervolle kleur die aanleunt bij antraciet. Bovendien ontwikkelen deze PVD-gekleurde inox spoeltafels na verloop van tijd een kenmerkende patina.

 

Mooi meegenomen natuurlijk voor wie een moderne keuken met strakke vormgeving ambieert. De meeste spoelbakken worden eenvoudig in onderbouw geplaatst en het werkblad kan mooi als één geheel doorlopen, zonder door een verlek onderbroken te worden. Opteert men voor een werkblad in inox, dan kan een rvs spoelbak van ABK InnoVent zelfs volledig naadloos geïntegreerd worden voor een perfect gestroomlijnd keukenblok.

Omdat ook de radius van de hoeken steeds kleiner wordt – zowel de Lanesto Burgos als de ABK Bingara spoelbakken hebben standaard een radius van 10 millimeter en ook bij de Schock spoelbakken varieert ze tussen 10 en 16 millemeter – wordt de strakke lijn van de keuken overigens nog beter in de spoeltafel doorgetrokken. Zonder aan functionaliteit in te boeten weliswaar, want scherpere hoeken betekenen nu eenmaal meer plaats.

keukenbouw2_ourea_foto5-kopieren

Een grote, enkele spoelbak in onderbouw onderstreept de strakke lijn van de moderne keuken.

 

Intens en duurzaam zwart

Meer nog dan de vorm blijkt de hedendaagse consument veeleisend wat betreft de kleur van zijn spoeltafel. Dat zwart in dat opzicht een erg populaire keuze blijft, weet je ondertussen wel. Maar herken je ook het echte zwart? Zwart zo diep en intens als een kookplaat of het scherm van een smartphone. In tegenstelling tot de meeste zwarte spoeltafels, die bij nader inzien toch enige grijswaarde bevatten, bieden de Cristadur Puro spoelbakken van Schock en de Bingara Black spoelbakken van ABK net die intense zwarte kleur. En dat doen ze jarenlang. Zo zijn de spoelbakken van ABK geëmailleerd voor een uitzonderlijk sterk en krasvrij resultaat, en is het Cristadur materiaal van Schock een nog duurzamere doorontwikkeling van het kwartscomposiet dat de Duitse fabrikant al 40 jaar geleden op de markt lanceerde. Het is niet zonder reden dat de spoeltafels van Schock, als enige in Duitsland, door Quooker uitdrukkelijk gecertificeerd werden voor gebruik met zijn kokendwaterkranen.

Photo ALEXANDER MEEUS

De belangrijkste functie van de spoeltafel verschuift steeds meer naar het spoelen en voorbereiden van voedingswaren. Het extra spoelbakje en verlek kunnen daarom achterwege gelaten worden.

 

Perfect op elkaar afgestemd

Kiest je klant voor een spoeltafel in kleur, dan is bijzondere aandacht voor het kraanwerk in ieder geval niet misplaatst. Een perfect resultaat krijg je namelijk alleen als deze kleuren perfect op elkaar afgestemd zijn. In het zwarte gamma kan men daarvoor rekenen op relatief duidelijke standaarden, maar moeilijker wordt het als de consument opteert voor die andere populaire afwerkingen: spoeltafels in koper, goud of het bij antraciet aanleunende gun metal. Omdat voor deze kleuren momenteel geen standaarden bestaan, kan een combinatie van spoelbak en kraan van twee verschillende fabrikanten soms storende afwijkingen vertonen. Enkel Lanesto, het huismerk van Ourea, biedt zowel PVD-gekleurde inox spoeltafels als kranen in deze kleuren en kan zo een perfecte match garanderen, ook wanneer de producten na verloop van tijd de kenmerkende patina gaan vertonen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details