NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Specialisme maakt het verschil voor keukenbouwers

Specialisme maakt het verschil voor keukenbouwers

Essentiële ondersteuning van specialisten

Bij het ontwerp en de realisatie van een keuken komt veel kijken. Voor architecten en keukenbouwers is het cruciaal om te rekenen op de ondersteuning van specialisten. Novy, bekend om zijn dampkappen sinds 1965, speelt hierbij een belangrijke rol. Keukenbouw sprak met Sabine Ver Eecke, salesmanager Belux bij Novy, over de trends in de keukenmarkt, waaronder de groeiende populariteit van inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging.

Bij de Easy kookplaat zit de krachtige afzuigunit subtiel verborgen in het werkblad achter een elegant zwart metalen rooster.

Evolutie van de dampkap

Vroeger was de dampkap een lawaaierige, logge eenheid aan het plafond of onder een kast. Tegenwoordig zijn deze eenheden eleganter en stiller. De keuze is uitgebreid: van opvallende designelementen aan het plafond, minimalistische afzuigkappen geïntegreerd in het plafond  tot kookplaten met geïntegreerde afzuiging, ook wel werkbladafzuiging genoemd. Deze laatste oplossing wint snel aan populariteit.

De Novy Panorama is een kookplaat met achteraan een geïntegreerde afzuigtoren, die enkel zichtbaar wordt als er afgevoerd moet worden.

De juiste oplossing voor de consument

“Hoewel de kookplaten met geïntegreerde afzuiging, zoals Novy Easy of Panorama, goed verkopen, twijfel ik soms of het de juiste keuze is voor de consument,” zegt Sabine Ver Eecke. “Er is geen strijd tussen traditionele dampkappen en kookplaten met afzuiging. Het zijn verschillende producten. Onze taak als specialist is om eindgebruikers samen met keukenbouwers beter te begeleiden bij hun keuze. De meeste klanten zoeken niet per se het mooiste of de nieuwste trend, maar de oplossing die het beste past bij hun woning en levensstijl.”

Deze Pureline is geïntegreerd in het plafond en uitgerust met verlichting die tegelijk functioneel en esthetisch een meerwaarde in de keuken biedt.

Kookbehoeften en praktische overwegingen

Het stellen van de juiste vragen is essentieel. Zo kan men vermijden dat klanten een ongeschikte keuze maken. “Het is belangrijk om de kookbehoeften in kaart te brengen. Afhankelijk van de kookstijl kan men het aantal en de grootte van de kookzones bepalen. Voor wie vaak met meerdere potten en pannen werkt, bieden afzonderlijke dampkappen en kookplaten meer keuze en flexibiliteit. Bij kookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn de kookzones vast bepaald, en klanten moeten goed overwegen of de indeling bij hun behoeften past,” legt Ver Eecke uit. “Daarnaast spelen praktische omstandigheden en installatiemogelijkheden een rol. Bij recirculatie maakt het type dampkap niet veel uit. Maar bij afvoer naar buiten kan men de kanalen bij traditionele dampkappen makkelijker wegwerken. Bij werkbladafzuiging moet dat via de vloer gebeuren, wat grotere aanpassingen vergt.”

Design en esthetische voorkeuren

Ook design en esthetische voorkeuren beïnvloeden de keuze. Traditionele dampkappen zijn beschikbaar in verschillende stijlen, designs en kleuren, waardoor er voor elke keuken een passende oplossing is. Kookplaten met geïntegreerde afzuiging hebben een strakke, moderne uitstraling.

Novy is sinds kort ook gespecialiseerd in de productie en levering van design verlichtingselementen, zoals deze Pendant.

Verlichting in de keuken

Op het gebied van verlichting is er eveneens een onderscheid. De meeste dampkappen zijn uitgerust met verlichting of bieden de mogelijkheid om externe verlichting aan te sluiten. De opties variëren van functionele verlichting tot dimbare sfeerverlichting. Werkbladafzuigingen hebben doorgaans geen verlichting, wat mogelijkheden biedt voor creatieve oplossingen zoals de Novy Pendant designverlichting.

Eenvoud in gebruik

Tot slot is de bediening van een afzuigunit eenvoudig en intuïtief. De optionele Novy Sense-sensor detecteert kookdampen en geuren en past automatisch de werking en snelheid aan om de luchtkwaliteit te optimaliseren. “Een afstandsbediening is niet altijd nodig, want met de InTouch-functionaliteit kan men de dampkap via de kookplaat bedienen, of via de Novy app de status van de filters controleren en nieuwe filters bestellen,” sluit Sabine Ver Eecke af.

De gebruiker kan kiezen voor de eenvoudige en intuïtieve Novy app om de dampkap en kookplaat aan te sturen.

Conclusie

Bij de keuze van de juiste afzuiging komt veel kijken. Voor advies en technische ondersteuning kunnen klanten op afspraak in de showroom van Novy in Kuurne terecht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details