NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Specialisme blijft een echte meerwaarde in de keukenbranche
Bij de Easy kookplaat zit de krachtige afzuigunit subtiel verborgen in het werkblad achter een elegant zwart metalen rooster.

Specialisme blijft een echte meerwaarde in de keukenbranche

Bij het ontwerp en de realisatie van een keuken komt heel veel kijken. Als architect en keukenbouwer is het dan ook essentieel om te kunnen rekenen op de ondersteuning van specialisten. Zo maken ze bij Novy al sinds 1965 dampkappen, waardoor ze de markt door en door kennen en steeds weer gepast kunnen inspelen op de trends in de markt. De redactie van Keukenbouw sprak met Sabine Ver Eecke, salesmanager Belux bij de specialist in dampkappen, kookplaten en designverlichting, over onder meer de stijgende populariteit van inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging.

De huidige plafondunits zoals deze Novy Mood zijn eleganter en vooral stiller dan hun voorgangers.

Nog niet zolang geleden was de dampkap een ‘lompe bak’ aan het plafond of onder een kast, die onder hels lawaai kookdampen afvoerde. Vandaag bestaan die plafondunits nog, maar ze zijn een stuk eleganter en vooral ook stiller geworden. De keuze is echter veel uitgebreider, want afhankelijk van de bouwsituatie en de wensen van de klant kan men kiezen voor opvallende designelementen aan het plafond, minimalistische afzuigkappen geïntegreerd in het plafond en zelfs kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Vooral die laatste oplossing, ook wel werkbladafzuiging genoemd, won de laatste tijd fors aan populariteit. 

“Dergelijke kookplaten, zoals Novy Easy of Panorama, rollen inderdaad vlotjes van de band. Al heb ik toch vaak mijn bedenkingen of het wel de juiste oplossing voor de consument is”, zegt Sabine Ver Eecke. “Voor mij is er geen strijd tussen de traditionele dampkap en de kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Het gaat niet over wat nu beter of slechter is, want het zijn uiteindelijk twee verschillende producten. Als specialist is het onze taak om de eindgebruikers samen met de keukenbouwer, interieurbouwer of schrijnwerker beter te begeleiden bij hun keuze. Door gerichte vragen te stellen, kunnen we een beter advies formuleren. De overgrote meerderheid van de klanten is niet per se op zoek naar het mooiste of de laatste trend, maar wel naar die oplossing die het best past in hun woning en bij hun levensstijl.”

Deze Pureline is geïntegreerd in het plafond en uitgerust met verlichting die tegelijk functioneel en esthetisch een meerwaarde in de keuken biedt.

De juiste vragen

Het komt er dus op aan de juiste vragen te stellen, want alleen zo kan men vermijden dat klanten een kookplaat met geïntegreerde afzuiging kiezen, terwijl ze eigenlijk meer baat hebben bij een plafondunit. “Het is belangrijk om de kookbehoeften in de kaart te brengen. Afhankelijk van de kookstijl kan men immers het aantal kookzones en de grootte ervan bepalen. Als men vaak met meerdere potten en pannen tegelijk aan de slag is, dan bieden een afzonderlijke dampkap en kookplaat een ruimere keuze en meer flexibiliteit. Bij een kookplaat met geïntegreerde afzuiging zijn die kookzones vooraf bepaald binnen het toestel en moeten klanten goed overwegen of de indeling en grootte ervan overeenstemmen met hun behoeften”, licht Sabine toe. “Een andere belangrijke beslissingsfactor vormen de praktische omstandigheden en installatiemogelijkheden. Als men voor recirculatie kan kiezen, maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk type dampkap er komt. Wil of moet men met een afvoer naar buiten werken, dan kan men bij traditionele dampkappen in veel gevallen de kanalen iets gemakkelijker wegwerken. Bij werkbladafzuiging moet dat via de vloer gebeuren en dat brengt toch wel grotere aanpassingen in de keuken met zich mee.”

Novy is sinds kort ook gespecialiseerd in de productie en levering van design verlichtingselementen, zoals deze Pendant.

De salesmanager verwijst ook nog naar het design en de esthetische voorkeur van de klanten als keuzefactor. Een traditionele dampkap is beschikbaar in verschillende stijlen, designs en kleuren, wat het eenvoudiger maakt om bij elke keuken een passende oplossing te vinden. Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is dan weer heel wat strakker en heeft een modernere uitstraling. 

Op het vlak van verlichting is er ook een onderscheid. De meeste dampkappen zijn standaard uitgerust met verlichting of bieden de mogelijkheid om externe verlichting aan te sluiten. De opties zijn heel ruim: van heldere functionele verlichting tot dimbare opties met een warme of neutrale kleur als sfeerverlichting. Werkbladafzuiging wordt in de regel zonder verlichting aangeboden, maar dat opent dan wel mogelijkheden om zelf inventief om te springen en bijvoorbeeld te kiezen voor de Novy Pendant designverlichting.

De Novy Panorama is een kookplaat met achteraan een geïntegreerde afzuigtoren, die enkel zichtbaar wordt als er afgevoerd moet worden.

Eenvoud in gebruik

Tot slot toch nog even iets over de bediening van een afzuigunit. “Die is tegenwoordig al heel eenvoudig en intuïtief, maar de optionele Novy Sense-sensor detecteert kookdampen en geuren en past de werking en snelheid van de afzuigkap automatisch aan om de luchtkwaliteit optimaal te houden”, sluit Sabine af. “Er moet niet altijd een afstandsbediening zijn, want het kan met de InTouch functionaliteit ook via de kookplaat of men kan kiezen voor onze Novy-app om de dampkap aan te sturen of de status van de filters te controleren en zelfs nieuwe filters te bestellen.”

Bij de keuze van de juiste afzuiging komt dus heel wat kijken. Voor advies en technische ondersteuning kunnen klanten op afspraak in de showroom van Novy in Kuurne terecht. 

De gebruiker kan kiezen voor de eenvoudige en intuïtieve Novy-app om de dampkap en kookplaat aan te sturen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details