NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Specialisatie is de toekomst
Ad Everse, Sales manager bij Jetstone BVBA

Specialisatie is de toekomst

De keukenbranche is, mede door corona, afgelopen jaar sterk gegroeid. De vraag naar keukens is groot en de gemiddelde consument geeft meer geld uit aan de keuken als geheel en zeker ook aan een mooi keukenwerkblad. De vraag naar steenachtige keukenbladen is daardoor sterk gestegen, maar door die stijging zal mogelijk een schaarste van grondstoffen ontstaan. Levertijden zullen oplopen en dat zal zeker ook effect hebben op de prijs.

De consument kan veel steenkleuren op het internet ontdekken en verwacht dat deze materialen ook betaalbaar en direct verkrijgbaar zijn. Men kiest steeds vaker een ‘individueel’ keukenblad. De vraag naar de bekende standaard materialen neemt af en maakt plaats voor materialen met uitgesproken natuurlijke structuren. Tegelijk is een standaard spoelbak met verlek aan het verdwijnen. Het prijsvoordeel dat daardoor ontstaat, wordt omgezet naar duurdere materialen voor werkbladen en luxueuzere enkele of anderhalve spoelbakken.

Met de komst van het inmiddels populaire keramiek als keukenwerkblad, is het vakmanschap in de steenbranche sterk veranderd. Voor het verwerken van een plaat keramiek tot een keukenblad zijn andere machines en technieken nodig dan voor meer traditionele materialen als graniet. Bovendien worden keukenontwerpen steeds uitdagender, waarbij technische mogelijkheden tussen materiaalsoorten kunnen verschillen. Dat is niet alleen een uitdaging voor de steenbranche, maar ook voor keukenverkopers. De branche zal dus moeten zorgen voor juiste voorlichting en training, maar ook voor hoogwaardige verwerking, juiste kleurbatches en logistieke oplossingen.

Steeds meer keukenzaken plaatsen het stenen werkblad gelijk met de keukenkasten, zodat de keuken sneller en uiteindelijk goedkoper wordt opgeleverd. Een deel van de keukenzaken plaatst echter nog altijd eerst de keuken en laat aansluitend de steenleverancier het werkblad opmeten en plaatsen. Deze werkwijze is meestal duurder en de particulier zal ook langer moeten wachten vooraleer hij de keuken volledig kan gebruiken. De planning voor het opmeten en monteren vraagt om een goede organisatie en duidelijke communicatie met de particulier wordt door de klanten als normaal gezien. Veel leveranciers zullen in automatisering hiervan nog grote stappen kunnen zetten om voor de toekomst klaar te zijn.

Door de sterk stijgende vraag naar keukenwerkbladen, zal de steenbranche zich moeten ontwikkelen in geautomatiseerde productie en organisatie. Individuele keuzes en ontwerpen zullen vragen om grotere voorraden, zodat levertijden niet gaan oplopen. En ook steenkappers die al jaren op bekende wijze hun vakmanschap uitoefenen, zullen zich vermoedelijk gaan specialiseren om aan de vraag en de concurrentie te voldoen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details